
 

 

Opinion No. 61-74  

August 11, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Norman S. Thayer, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Charles L. Craven, Assistant District Attorney, San Juan County Courthouse, 
Aztec, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What is the correct fee to be paid to the clerk of the District Court upon docketing a civil 
appeal from a Justice of the Peace Court?  

CONCLUSION  

$ 6.25.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 36-18-5, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that a docket fee of five dollars 
($ 5.00) and no more shall be paid to the Clerk of the District Court upon docketing a 
civil appeals from a Justice of the Peace Court.  

The same figure of five dollars ($ 5.00) is included in Section 16-3-53, N.M.S.A., 1953 
Compilation, prescribing fees of the Clerks of the District Courts.  

Section 1-3-8, N.M.S.A., 1953 Compilation prescribed an additional fee of $ 1.25 upon 
every civil action filed in the District Courts upon which a docket fee is required to be 
paid. This fee was payable to the New Mexico Digest fund to be used to repay 
debentures issued to finance the New Mexico Digest. The fee was to be discontinued 
when the debentures were retired and when sufficient funds were accumulated to pay 
the expense of pocket parts for five years. This has been accomplished, and the fee for 
the Digest discontinued.  

However, Section 1-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, levied a fee of $ 1.25 upon every 
civil action filed in the District Courts upon which a docket fee is now required to be 
paid. It was provided that this fee was not in addition to the fee to pay for the Digest, but 
was to be a continuation of that fee, and was to be paid into the New Mexico 
Compilation fund to pay the expenses of compiling and printing the 1953 Compilation of 
New Mexico Statutes.  



 

 

The same question that you raise here was raised in connection with an additional fee 
imposed by Chapter 191, Laws of 1941 to pay for the 1941 Compilation of New Mexico 
Statutes, and the fee imposed by Chapter 14, Laws of 1934 to help pay construction 
costs of the Supreme Court Building. Those questions were considered in Attorney 
General's Opinion No. 39-27, October 22, 1941.  

It was held that the fee imposed by the 1934 law did not apply to appeals docketed in 
the District Courts, because the fee was only applicable to cases filed in the District 
Courts. This language was construed to include only cases filed originally in the District 
Courts.  

The 1941 law, however, imposed the additional fee on all cases filed in the District 
Courts upon which a docket fee is now required to be paid. This language was held 
to be broader. Since a docket fee is required when filing a civil appeal from a Justice of 
the Peace Court, it was held that the additional fee applied to such appeals.  

The 1953 law (Section 1-1-8) uses the same language as the 1941 law; the additional 
fee is imposed on every civil action filed in the District Courts upon which a docket fee 
is required to be paid. We have already seen that a docket fee is required to be paid 
upon docketing an appeal from a Justice of the Peace Court.  

Therefore, it is our opinion that the correct fee to be paid to the Clerks of the District 
Courts upon docketing a civil appeal from a Justice of the Peace Court is six dollars and 
twenty five cents ($ 6.25).  

We might observe that there is no cut-off date for the additional fee levied by Section 1-
1-8. The compilation fund is a continuing fund.  


