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January 15, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Shirley C. Zabel, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Rufus C. Little, Registrar, Contractors' License Board, P. O. Box 1179, Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

Question  

Are salesmen who take orders for remodeling on behalf of licensed building concerns 
required to be licensed by the Contractors License Board?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

As we understand your question, these salesmen go about from place to place and take 
orders for remodeling homes. They work on a percentage basis for building concerns 
which are licensed by your Board. The orders are taken by the salesmen on behalf of 
the building concern involved and the salesmen do not participate in the remodeling 
activity which results.  

In your letter you point out that a contractor is defined in Section 67-16-2, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.), to include those who work for a price, fee, or percentage. We 
also note that the contractors' license law provides for licensing a person, firm, 
copartnership, corporation, associations or other organization or any combination 
thereof, including subcontractors. We think this includes only persons who are parties to 
the contract and consequently contractors in the technical sense. In the situation you 
describe, it is the construction concern, not the salesmen, which offers to undertake the 
remodeling. The salesmen, acting as agents or employees of the licensed firm, are 
neither bound by the contract nor responsible for its execution. See 2 Am., Jur., Agency, 
Section 315, Section 344. The provisions of Sections 67-16-14 and 16, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), which are designed to induce compliance with the licensing 
requirements of your Board, do not affect these salesmen who could neither sue on the 
contract nor enforce a lien.  



 

 

We therefore conclude that the Board may license persons, firms, partnerships and 
corporations that are contractors on a percentage basis and otherwise within the 
coverage of Section 67-16-2, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). Agents and 
employees of contractors need not have a license, even though they are employed on a 
percentage basis. The salesmen in question, acting as agents of licensed construction 
concerns and not parties to the contracts they solicit in their company's behalf, need not 
obtain a license from the Contractors' License Board.  


