
 

 

Opinion No. 62-105  

August 6, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General F. Harlan Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Hadley Kelsey, Special Assistant Attorney General, Legal Section, State 
Highway Department, P.O. Box 1641, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

Facts  

A person has a trailer for hauling heavy equipment which is in excess of the legal eight 
foot width. The State Highway Commission is requested by the owner of such trailer to 
issue a special permit not to exceed one year for such trailer. Assuming that the weight 
of any load is not excessive, may the permit be issued for such vehicle and the following 
things done under such permit?  

QUESTIONS  

1. May the owner of the vehicle transport loads in excess of the legal eight foot limit on 
such trailer?  

2. May the trailer return from the destination empty after depositing such load under 
such permit?  

3. May the trailer be reloaded for the return trip with a load which is not overwidth where 
such overwidth trailer is not necessary for the transportation of such load?  

4. Does Section 64-23-22 (c), N.M.S.A., 1953 Compilation restrict the use of the trailer 
to specified routes or load purposes?  

5. In view of the provisions of Section 64-23-22 (c) supra, would it be an abuse of 
discretion to flatly refuse to grant any such permits under all circumstances, and if so, 
who is responsible for establishing the standards to be applied in issuing such permits?  

6. May the owner-operator of the over size equipment now under consideration, register 
such vehicle prior to securing a permit?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but see analysis.  

2. Yes.  



 

 

3. Yes.  

4. No, but see analysis.  

5. Yes. State Highway Commission.  

6. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The questions propounded herein all deal with the issuance by the State Highway 
Commission of a special permit for the operation of an oversized vehicle pursuant to 
Section 64-23-22 (C.), N.M.S.A., 1953 Compilation. In construing the above mentioned 
subsection it is our opinion that it is necessary to also consider Subsection (A) of that 
section which reads as follows:  

"The state highway commission and local highway authorities may, in their discretion, 
upon application in writing, and good cause being shown, issue a special permit in 
writing authorizing the applicant to operate or move a vehicle or load of a size or weight 
exceeding the maximum specified in this act [64-23-12 to 64-23-25] on any highway 
under the jurisdiction of and for the maintenance of which body granting the permit is 
responsible. A permit may be granted, in cases of emergency, for the transportation of 
loads on a certain unit or combination of equipment for a specified period of time not to 
exceed [1] year, and the permit shall contain the route or routes to be traversed, the 
type of load or loads to be transported, and any other restrictions or conditions deemed 
necessary by the body granting such permit. In every other case, the permit shall be 
issued for a single trip and may designate the route to be traversed and contain any 
other restrictions or conditions deemed necessary by the body granting the permit. 
Every permit shall be carried in the vehicle to which it refers and shall be opened for 
inspection to any peace officer, and shall be a misdemeanor for any person to violate 
any of the conditions or terms of such special permit."  

As we understand the facts upon which the questions are based, the applicant for a 
permit wishes to operate a vehicle which is in excess of the eight-foot width 
requirements of Section 64-23-13, and invokes the discretion of the commission for the 
issuance of a permit under Section 64-23-22 (C), which reads as follows:  

"Special permits may be issued for a single vehicle or combination of vehicles by the 
highway commission for a period not to exceed one [1] year for a fee of ten dollars ($ 
10.00). The permits may allow excessive height, length and width for a vehicle or 
combination of vehicles or load thereon, and may include a provision for excessive 
weight if such operation is to be within the vicinity of a municipality. The excessive 
weight provision, however, shall be limited to an area not to exceed ten [10] miles 
beyond any municipality limits."  



 

 

It is our further understanding that except for its excessive width the vehicle in question 
is otherwise within the statutory limitations on size and weight.  

It is first our conclusion that the highway commission may, in its discretion, grant such a 
permit if the conditions prescribed by Section 64-23-22 (A) have been met to the 
commission's satisfaction. In other words good cause must be shown why it is 
reasonably necessary that the applicant operate the subject vehicle on the highways of 
the State. The Highway Commission may grant such permits and specify the type of 
loads to be transported, the route or routes to be traversed and may impose such other 
restrictions or conditions which are reasonably deemed to be necessary. In the present 
instance the type of load to be carried is not relevant since the applicant only seeks an 
exception for the vehicle width. It would be inappropriate for us to discuss the standards 
to be applied by the highway commission in granting such permits since the 
establishment of these standards has been delegated to the commission itself by the 
statute now under consideration. It is clear that the Legislature may limit the weight, 
size, length and load of vehicles using the highways. Sproles v. Binford, D. C. Tex., 52 
F.2d 730; City of Ashland v. Ashland Supply Company, 225 Ky. 123, 7 S.W. 2d 833. 
Furthermore, the use of the highways by vehicles of excess weight, size, length and 
load may be regulated or limited in consideration of possible injuries to the highway as 
well as to those using it. Such statutory limitations must be reasonable and not arbitrary 
and must be based on the power to exercise police powers for the promotion or 
protection of public safety and welfare. State ex rel. Parker v. Frick, Fla., 7 So. 2d 152.  

The question arises as to the legality of the Legislature's delegation of power to the 
State Highway Commission. It is clear that the functions of legislation may not be 
delegated by the legislative to the executive department or to any executive or 
administrative officer, board or commission. State v. Spears, 57 N.M. 400, 259 P. 2d 
356. However, a certain policy or rule having been prescribed by statute, matters of 
detail in carrying out the executive duty of giving effect to the legislation may be left to 
executive or administrative officers, boards or commissions. State v. Spears, supra. In 
this regard it is clear that the Legislature may prescribe general regulations governing 
motor vehicles and delegate to an executive agency the power to make rules and 
regulations as to administrative matters. Johnson v. Sanchez, 67 N.M. 41, 351 P. 2d 
449. It is our view that the Legislature has prescribed general regulations controlling the 
weight and size of vehicles to be operated on the highways of the State of New Mexico 
and that the power to administer these rules and to grant exceptions to them, when 
necessary, has been properly delegated to the State Highway Commission. In Sofeico 
v. Hefferman, 41 N.M. 219, 67 P. 2d 240, the New Mexico Supreme Court stated:  

"It is well settled that it is not always necessary that statutes and ordinances prescribe a 
specific rule of action, but on the other hand, some situations require the vesting of 
some discretion in public officials, as, for instance, where it is difficult or impracticable to 
lay down a definite, comprehensive rule, or the discretion relates to the administration of 
a police regulation and is necessary to protect the public morals, health, safety, and 
general welfare."  



 

 

It appears to us that the situation presented by the subject now under consideration is 
one where it is difficult for the Legislature to lay down definite rules. It also appears that 
the statute governing weight and size limitations is one dealing with the public safety 
and welfare. The New Mexico Supreme Court has said in Johnson v. Sanchez, supra 
that  

"the public health, safety and general welfare are primary considerations in the 
regulation and control of the use of public highways."  

Based on the above authorities and the reasoning expressed therein, we conclude that 
the State Highway Commission has broad discretion in the granting or denying of 
permits provided for under Section 64-23-22 (C).  

We shall proceed to consider your specific questions in their stated order. It appears 
clear to us that the owner of the vehicle in question may transport loads in excess of the 
legal eight-foot limit if the permit for which he has applied is granted to him. It should be 
mentioned, however, that the commission may express in such permit limitations on the 
types of load that may be carried on the trailer.  

In answer to your second question, we conclude that a trailer operating under such a 
permit may return from its destination empty. Assuming that the permit were issued for 
the maximum period of one year there would be no reason for requiring the operator to 
use the vehicle only when loaded. Depending upon the specific requirements of the 
operator's business, it might indeed be impossible to exercise the privilege granted by 
the permit unless the operator were permitted to return the empty trailer to his place of 
business.  

Question Number 3 asks whether it will be permissible to reload the trailer for the return 
trip with a load which is not overwidth. I think it is clear that the highway commission 
could permit this practice. Since in the specific case under consideration the applicant 
desires only an exception to the width requirements for vehicles and does not request 
any other deviation from the statutory limitations on size or weight of vehicle or load, it 
would seem to be completely irrelevant what load is carried on the return trip. The 
permit sought is for the vehicle, not for the load. Of course the permit contemplated will 
not allow the operator to carry a load of excessive weight.  

You have further asked if Section 64-23-22 (C) restricts the use of such trailer to 
specified routes or load purposes. Your specific question must be answered in the 
negative since the mentioned subsection does not contain any of the requirements for 
the issuance of such permit other than the fee to be paid therefor. However, as we have 
previously stated, it is our conclusion that Subsection (A) and Subsection (C) must be 
read together in order to determine powers and duties of the commission with regard to 
the issuance of such permits. It is our conclusion that the commission may properly 
prohibit the use of specified routes and may prescribe the types of load which may be 
transported pursuant to the provisions of Subsection (A) of the subject statutory 
provision. The determination of what limitations should be placed upon the applicant 



 

 

should be based upon the reasonable necessities of the applicant's business and the 
concern of the commission for the public health, safety and general welfare.  

We now turn to Question Number 5. Recognizing that the State Highway Commission 
has the power to enforce the statute and to supplement it with rules and regulations, this 
power to regulate is not absolute but is subject to the constitutional provision that no 
person shall be deprived of property without due process of law. The test of the validity 
of all such limitations, under the due process clause, is that of reasonableness, and any 
regulation is void if it is so arbitrary or unreasonable as to become an infringement of 
the right of ownership. Chicago, R.I. & P. Ry. Co., v. United States, Ill., 284 U.S. 280; 
Pa. R. Co. v. Driscoll, 330 Pa. 97, 198 Atl. 130. The statute under consideration 
imposes on the highway commission the duty to exercise its discretion upon 
applications for permits such as that herein contemplated. To consistently refuse to 
exercise such discretion and to consider the facts which might entitle the applicant to an 
exception would, in our opinion, be arbitrary and unreasonable. Nashville, C. & St. L. 
Ry. Co., v. Walters, 294 U.S. 405.  

Your last question can be answered very briefly. The type of vehicle described is not 
excepted from the requirement of registration. Section 64 - 3 - 2, N.M.S.A., 1953 
Compilation. Furthermore, the Motor Vehicle Division may refuse registration only on 
the grounds stated in Section 64-3-6. It is therefore clear that the operator may register 
the oversized equipment prior to securing a permit. It is obvious of course that a special 
permit must be obtained prior to the operation of the vehicle on the highway.  


