
 

 

Opinion No. 62-11  

January 19, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca, State Fire Marshal, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is there a conflict between Rule 5330 promulgated by the Office of the State Fire 
Marshal and Regulation S.10.10 promulgated by the Gasoline Tax Division of the 
Bureau of Revenue, and if so, which Rule takes priority?  

CONCLUSION  

There is no conflict between the two rules.  

OPINION  

ANALYSIS  

A question has arisen concerning a possible conflict between the Regulations of the 
State Fire Marshal and the Regulations of the Gasoline Tax Division of the Bureau of 
Revenue in regard to delivery of flammable liquids.  

Involved is Rule 5330 of the State Fire Marshal's Office and Regulation S.10.10 of the 
Gasoline Tax Division of the Bureau of Revenue. Rule 5330 provides as follows:  

"Tank vehicles transporting Class I or II flammable liquid in one or more compartments 
and Class III flammable liquid in other compartment or compartments shall be equipped 
with separate piping, pumps, meters and hoses for such classes of product. Separate 
hoses are not required where such hose has no valve on the discharge end and where 
it must be disconnected to change compartments or products. Exception: Tank vehicles 
manufactured prior to the effective date of this standard may be continued in use 
without being so equipped if (a) Lines to the common outlet or manifold are provided 
with interlocking selective valves which will permit only one compartment at a time to be 
emptied: (b) The common outlet is provided with drainage facilities and shall be drained 
of any Class I or II flammable liquid before being used for a Class III flammable liquid: 
and (c) The aggregate volume of the common outlet or manifold shall not exceed one 
gallon."  



 

 

An explanation of what this rule requires and the reasons therefor would appear to be 
useful to interested parties. A most important fact to be noted at the outset is that Rule 
5330 applies only when tank vehicles are transporting Class I or II flammable liquids in 
one or more compartments and Class III flammable liquids in one or more 
compartments.  

When transporting this combination of flammable liquids in a vehicle manufactured after 
the effective date of Rule 5330, each compartment must be equipped with a separate 
drainage outlet, each compartment must have a separate pump and each compartment 
must have a separate meter. Each compartment must also have a separate drain hose 
unless the hose has no valve on the discharge end and must be disconnected in order 
to change compartments. This requirement of a separate hose for each compartment if 
the hose is of a type which has a valve on the discharge end is to prevent connection of 
a hose which still contains Class I or II flammable liquids to a compartment carrying 
Class III flammable liquid. Should this happen, Class I or II liquids would be commingled 
with Class III liquids.  

Class I flammable liquids are those such as gasoline which have a flash point at or 
below 20 degrees fahrenheit. Class II flammable liquids are those such as toluene 
which have a flash point above 20 degrees fahrenheit and below 70 degrees fahrenheit. 
Class III flammable liquids are those such as kerosene which have a flash point of 70 
degrees fahrenheit or higher. Now when a person purchases Class III flammable liquids 
he feels safe in assuming that the product will not flash at a temperature of less than 70 
degrees fahrenheit. But if Class I or II flammable liquids have been commingled with 
Class III flammable liquids, the flash point has been lowered and the danger of 
explosion increased.  

In regard to tank vehicles manufactured prior to adoption of Rule 5330 it was 
recognized that a change-over would be unduly expensive. Consequently the Rule 
contains an exception for such vehicles under certain conditions. The exception 
provision while not as foolproof as a requirement not permitting common manifolds, is 
designed to hold accidental commingling of Class I or II flammable liquids with Class III 
flammable liquids to a very minimum. It permits the use of a common drainage manifold 
if (1) the mechanical set-up is such that selective (automatic) valves will allow only one 
compartment at a time to be drained, (2) if there is a spigot device that will allow all 
Class I and II flammable liquids to be drained from the common manifold prior to 
drainage of Class III flammable liquids through this manifold, and (3) the amount of 
liquid volume that the common manifold will hold does not exceed one gallon. This latter 
provision insures that should someone forget to drain the Class I and II liquids through 
the spigot prior to draining the Class III liquids through the common manifold, the 
maximum amount of Class I or II liquids that could be commingled with Class III liquids 
would be one gallon.  

Regulation S.10.10 of the Gasoline Tax Division of the Bureau also permits the use of a 
common manifold under certain conditions, and this regulation is not contingent upon 
either the age of the trucks or the classes of flammable liquids being carried. It simply 



 

 

provides that when a common manifold or other single outlet is used, effective means 
shall be provided to insure that liquid can flow through the delivery line leading from only 
one compartment at one time and cannot flow from one compartment into another. In 
the alternative, the mechanical arrangement may be such that all compartments will 
discharge simultaneously, but if the discharge valves are automatically so controlled 
that they can only be operated together the vehicle is considered to be a single 
compartment type.  

When the tank vehicle is carrying the type of liquids specified in rule 5330 of the State 
Fire Marshal and the vehicles were manufactured after the effective date of the Rule, a 
common manifold may not be used. There is no conflict here with the Gasoline Tax 
Division's Rule S.10.10, The State Fire Marshal's Rule is simply more stringent and 
being a Rule designed to protect the public it must be followed when applicable. Nor is 
there any conflict between the two Rules when a common manifold is permissible under 
the State Fire Marshal's Rule (this is when the vehicles were manufactured prior to the 
effective date of Rule 5330). The State Fire Marshal's Rule requires a single automatic 
drainage feature. The Gasoline Tax Division Rule permits the use of a single drainage 
feature provided effective means are used to insure single drainage. The Gasoline Tax 
Division's Rule does permit simultaneous drainage of compartments, but if this 
procedure is used the vehicle is treated as non-compartmentalized. This latter 
alternative is not permitted under the State Fire Marshal's Rule since the purpose of this 
Rule is to prevent commingling. Again where the Fire Marshal's Rule is applicable it will 
usually be the more stringent. Where not applicable, the Gasoline Tax Division's Rule 
must be complied with.  

We wish to point out that for purposes of this opinion we have assumed that the 
Gasoline Tax Division enacted Rule S.10.10 pursuant to Statutory authority.  

One further question has been presented to this office in connection with Rule S.10.10 
of the Gasoline Tax Division, namely does the provision requiring "effective means to 
insure that liquid can flow through the delivery line leading from only one compartment 
at one time" require the use of automatic valves? We think not. Rule S.10.10 used to 
specifically require that "effective and automatic means shall be provided to insure" 
single compartment drainage. The words "and automatic" were removed from the Rule 
after the National Bureau of Standards deleted them in 1957. Apparently the Bureau of 
Standards feels that no substantive change was intended or made by this deletion. We, 
however, cannot agree. Rule S.10.10 formerly having required automatic valves and 
this requirement having been removed, it seems wrong to us to say that notwithstanding 
the Rule change automatic valves are still required.  


