
 

 

Opinion No. 62-119  

September 26, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General F. Harlan Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Earl M. Coffee, Administrator, Miners' Hospital of New Mexico, Raton, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May resident miners who meet other statutory requirements be admitted, treated and 
cared for free of charge when their condition is temporary rather than permanent or 
chronic?  

2. May resident miners who meet other statutory requirements be medically treated as 
out-patients free of charge?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The applicable statute is Section 13-6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, which provides in 
material part as follows:  

"The Miners' Hospital of New Mexico is intended and meant to be for the free treatment 
and care of resident miners of the state of New Mexico, who may become sick or 
injured in the line of their occupation; and all lodging and medical care shall be free of 
charge, as shall all other expenses incurred by the patient except in cases where such 
patient is possessed of property and means sufficient to enable him to pay the actual 
costs and charges incurred by his attendance at such hospital, in which case the board 
of trustees may make provision for his being charged and paying such expenses 
incurred. . . ."  

As to your first question, we are of the opinion that Section 13-6-1, supra, contemplates 
no distinction between chronic and temporary patients. In order to be eligible for 
treatment in the Miners' hospital, one must be (1) a miner, (2) a resident and (3) sick or 
injured in the course of employment as a miner. If a person is also unable to pay the 



 

 

costs and charges of his treatment or care, he is entitled to receive it free of charge. The 
statutory guides are clear and unambiguous and to admit for free treatment only those 
resident miners whose condition is chronic would be violative of the quoted statutory 
provision.  

A reading of the same statute with regard to your second question causes us to reach 
essentially the same conclusion on the inpatient, out-patient distinction. If the sickness 
or injury requiring treatment occurs in the line of his occupation, a miner is entitled to 
free treatment. The patient must, of course, be able to demonstrate his inability to pay 
for such treatment. In this regard it would seem likely that an out-patient would in many 
instances be in a position to pay. However, in the case of a recently discharged patient, 
or one whose condition prohibits his working without requiring hospitalization, it might 
be impossible to secure payment. While the Hospital Board has the power to adopt 
rules and regulations for the government of the hospital (§ 13-3-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation), it is our opinion that Section 13-6-1 supra, does not permit the refusal of 
treatment to an out-patient who otherwise meets the requirements stated above.  


