
 

 

Opinion No. 62-110  

August 27, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Albert I. Cornell, Attorney for Bureau of Revenue, Bureau of Revenue, Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. If a person uses a warehouse in New Mexico solely for the purpose of storing liquor, 
all of which is to be transported out of the State, must such person be licensed by the 
Division of Liquor Control?  

2. What type of license must be obtained?  

3. Are his sales subject to the payment of the Emergency School Tax Act?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Wholesaler's license.  

3. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Our understanding of the facts prompting your inquiry is that an individual owns a 
United States Customs bonded warehouse in Sunland Park, New Mexico. This 
individual plans to store imported liquors in the warehouse pending their export out of 
the State. No sales will be made to New Mexico wholesalers nor will sales be made to 
anyone else for consumption in New Mexico.  

You ask whether the person conducting this operation must obtain a license from the 
Division of Liquor Control, and, if so, what kind.  

After considering the Liquor Control Act carefully, it is our opinion that the legislative 
intent was to regulate, by license or permit, every person, firm, or corporation dealing 



 

 

with liquor in New Mexico. Even the common carriers shipping liquor into the State must 
have a permit. Section 46-10-8, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

We see the requirement of a license running through all the statutes. Section 46-5-21 
(a), N.M.S.A., 1953 Compilation (PS) provides that "Before any person, except licensed 
New Mexico wholesalers, shall directly or indirectly, sell, offer for sale, or ship into the 
State, any alcoholic liquors, he shall procure from the division a nonresident license and 
shall pay therefor annually in advance the sum of two hundred fifty dollars ($ 250)." 
(Emphasis added)  

Section 46-10-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, makes it unlawful for anyone who is not 
licensed to possess alcoholic liquors for the purpose of sale. It is to be noted that this 
Section does not say "for sale in New Mexico." It simply says for the purpose of sale.  

Section 46-10-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, makes it unlawful for any person except 
licensed New Mexico wholesalers or rectifiers to ship any alcoholic liquors into the State 
of New Mexico unless the person has a non-resident license.  

Section 46-10-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that nothing in the Act is to be 
construed to prohibit the storage of alcoholic liquors in a bona fide guardian warehouse 
(which is what the individual in question has) by nonresident licensees and 
wholesalers for usual and ordinary commercial purposes. This certainly indicates to us 
that unless a person is licensed, he is not to store liquor in this State -- whether it is to 
be sold to New Mexico liquor dealers or not.  

The question then becomes: What type of license does a person who simply stores 
liquor in New Mexico for export have to obtain? Analysis of the various statutes, 
particularly Section 46-10-6, supra, makes it clear that the necessary license is either a 
nonresident license (§ 46-5-21, supra) or a wholesaler's license (§ 46-5-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation).  

Wholesaler is defined in Section 46-1-1, supra, as "any person whose place of business 
is located in the State of New Mexico and who sells, offers for sale, or possesses for the 
purpose of sale, any alcoholic liquor for resale by the purchaser of the same." The 
person in question does possess liquor for the purpose of sale, albeit not for the 
purpose of sale to New Mexico dealers. And those who buy from him are apparently 
purchasing with the purpose of resale.  

Section 46-5-4, N.M.S.A., 1953 Compilation provides that "nothing contained in this 
section shall prevent the sale, transportation or shipment by a wholesaler to any 
person outside the state of New Mexico when shipped under permit from the division." 
(Emphasis added)  

We do feel that the nonresident license is applicable to the operation in question. Such 
a license permits a person to "sell, offer for sale or ship into the state alcoholic liquors 
only to licensed New Mexico distillers, brewers, rectifiers, winers and wholesalers." 



 

 

Section 46-5-21, supra. The individual here involved does not propose to engage in any 
of the activities covered by Section 46-5-21, supra.  

It is our view that the person in question does have a place of business in New Mexico 
and, accordingly, must obtain a wholesaler's license.  

We are unable to answer your question relative to school tax because the 
accompanying letter does not describe how the purchase and sale of the liquor is 
handled. That is, we do not know whether the purchase or sale takes place within the 
State of New Mexico or elsewhere.  


