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August 8, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable H. Vearle Payne, District Judge ___, Sixth Judicial District, Lordsburg, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a juvenile be taken into custody when a police officer or probation officer believes 
that the juvenile's surroundings are such as to endanger his (the juvenile's) welfare?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Like adults, juveniles may be arrested upon a proper warrant or court order signed by 
the juvenile judge. In addition, the Juvenile Code (Section 13-8-19 et seq., N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) establishes a procedure whereby a juvenile may be taken into 
custody without a warrant or court order.  

Section 13-8-42, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that:  

"When any juvenile found violating any law or ordinance, or whose surroundings are 
such as to endanger his welfare, is taken into custody, such taking into custody shall 
not be termed an arrest." (Emphasis added)  

In our opinion the phrase "whose surroundings are such as to endanger his welfare" 
should be broadly construed in order to effectuate the purposes of the Juvenile Code.  

This viewpoint is ably expressed in Monrad G. Paulsen's article entitled "Fairness to the 
Juvenile Offender," 41 Minn. L. Rev. 547, a portion of which reads as follows:  

"A policeman should be able to detain a child if he has reasonable grounds to believe 
that the child is delinquent . . . If a policeman without a warrant is powerless unless he 
finds the child violating a law, the restriction is unrealistic. He may possess information 
short of personal knowledge of a law violation (indeed the knowledge may be [of] an act 



 

 

not illegal according to the criminal law at all) which strongly supports a belief that a 
child is delinquent. In such cases, for the benefit of the child, an officer should be 
able to act. If the youngster, after being taken into custody, is treated in accordance with 
the provisions of the Juvenile Court Acts, his rights are adequately protected." 
(Emphasis added)  

You give the following specific illustration. A twenty-year old boy with an automobile is 
stopped and cannot prove ownership of the automobile. With him are juvenile girls, 
presumably from another state. It is certainly our view that the juvenile girls could be 
detained on the ground that their surroundings are such as to endanger their welfare. 
Otherwise, as you point out, if the officer must first obtain a court order from you, the 
juveniles would easily be able to flee the jurisdiction.  

This opinion should be considered as supplemental to Opinion No. 62-32 dealing 
generally with this subject.  


