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November 2, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Fifth Judicial District, Chaves 
County Court House, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are employees who are paid by the hour entitled to receive wages for the permissible 
period of time during which they leave their employment to vote?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 3-10-7, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

"Any registered voter may on the day of election absent himself from employment in 
which he is engaged, for two hours, between the time of opening and closing the polls, 
for the purpose of voting and shall not be liable to any penalty therefor, but the employer 
may specify the hours during which he may absent himself; provided, that this right shall 
not be extended to an employee when his work day commences more than two hours 
subsequent to the opening of the polls, or ends more than three hours prior to the 
closing of the polls, and any person or corporation who shall refuse such right to any 
employee shall be deemed guilty of a misdemeanor and shall be punished by a fine of 
not less than fifty dollars ($ 50.00) nor more than one hundred dollars ($ 100)."  

Enactments such as the above have quite uniformly been upheld as a proper exercise 
of the police power since they attempt to safeguard the rights of suffrage and insure the 
full and free exercise of the elective franchise. People v. Ford, N.Y., 271 App. Div. 141.  

Many states have statutes which specifically provide that no deduction is to be made 
from an employee's wages for the permissible period of time during which he leaves his 
employment to vote. New York Election Law, § 226; Colo. Rev. Stats., § 49-10-8; Ariz. 
Rev. Stats., § 16-897; Nev. Rev. Stats., The constitutionality of such statutes has been 



 

 

upheld by the United States Supreme Court. Day-Brite Lighting, Inc., v. Missouri, 342 
U.S. 421.  

Section 3-10-7, supra, simply provides that the employee is not "liable to any penalty" 
for the two hours during which he absents himself from his employment for voting 
purposes. However, it is a well recognized rule of statutory interpretation that laws 
relating to elections should be liberally construed so as to effectuate their object of 
securing to all citizens possessing the necessary qualifications the right to cast their 
votes for candidates of their choice. 29 C.J.S. Elections § 191.  

Bearing in mind this rule of statutory interpretation, in conjunction with the fact that the 
word "penalty" is sometimes used to include any action which involves a 
disadvantageous consequence, it is our opinion that an employee who is qualified to 
vote and who leaves his employment to do so is entitled to his hourly wage for a 
maximum period of two hours. See Perkin v. Brown, 53 F. Supp. 176; City of 
Cincinnati v. Wright, 77 Ohio App. 261, 67 N. E. 2d 358.  
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may specify the hours during which he may absent himself; provided, that this right shall 
not be extended to an employee when his work day commences more than two hours 
subsequent to the opening of the polls, or ends more than three hours prior to the 
closing of the polls, and any person or corporation who shall refuse such right to any 
employee shall be deemed guilty of a misdemeanor and shall be punished by a fine of 
not less than fifty dollars ($ 50.00) nor more than one hundred dollars ($ 100)."  

Enactments such as the above have quite uniformly been upheld as a proper exercise 
of the police power since they attempt to safeguard the rights of suffrage and insure the 
full and free exercise of the elective franchise. People v. Ford, N.Y., 271 App. Div. 141.  

Many states have statutes which specifically provide that no deduction is to be made 
from an employee's wages for the permissible period of time during which he leaves his 
employment to vote. New York Election Law, § 226; Colo. Rev. Stats., § 49-10-3; Ariz. 
Rev. Stats., § 16-897; Nev. Rev. Stats. 463. The constitutionality of such statutes has 
been upheld by the United States Supreme Court. Day-Brite Lighting, Inc., v. 
Missouri, 342 U.S. 421.  

Section 3-10-7, supra, simply provides that the employee is not "liable to any penalty" 
for the two hours during which he absents himself from his employment for voting 
purposes. However, it is a well recognized rule of statutory interpretation that laws 
relating to elections should be liberally construed so as to effectuate their object of 
securing to all citizens possessing the necessary qualifications the right to cast their 
votes for candidates of their choice. 29 C.J.S. Elections § 191.  

Bearing in mind this rule of statutory interpretation, in conjunction with the fact that the 
word "penalty" is sometimes used to include any action which involves a 
disadvantageous consequence, it is our opinion that an employee who is qualified to 
vote and who leaves his employment to do so is entitled to his hourly wage for a 
maximum period of two hours. See Perkins v. Brown, 53 F. Supp. 176; City of 
Cincinnati v. Wright, 77 Ohio App. 261, 67 N.E. 2d 358.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


