
 

 

Opinion No. 62-120  

September 28, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General J. E. Gallegos, Assistant 
Attorney General  

TO: K. K. Miller, Chief, New Mexico State Police, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can one who is otherwise fully qualified be appointed as a member of the New 
Mexico State Police although his two years of residency did not occur immediately prior 
to the time of appointment?  

2. Can such a person be accepted by the State Police as a candidate to attend the 
recruit training school?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

In pertinent part, § 39-2-6, N.M.S.A. provides:  

"Qualifications of members other than chief. -- Members of the New Mexico State 
Police, except the chief of the state police, must possess the following qualifications:  

(a) They must at the time of their appointment be citizens of the United States and must 
have been bona fide residents of the state of New Mexico for at least two (2) years 
prior to their appointment . . ." (Emphasis supplied).  

Taking the language above in its broadest sense, one might say it could include a 
person who lived in New Mexico for two years at any time. But the evident purpose of 
the qualification is to secure officers who are currently acquainted with the State of New 
Mexico and its people. This can be assured only if the residence is contemporaneous 
with appointment to the force.  



 

 

We find only one guiding case. That is Commonwealth v. Stephens, 345 Pa. 436, 28 
A.2d. 924, where a statute requiring a comptroller to be an elector at least four years 
"prior to his election" was considered. It was there held that the statute required one to 
be an elector for the stated period immediately prior to election. It was, accordingly, 
decided that one who had been a resident for five years in the past, but not next prior to 
election was disqualified.  

We come to a similar conclusion in the interpretation of § 39-2-6 (a), supra. To fulfill the 
intention of the legislature, it is our opinion that the law requires that before one can 
become a member of the New Mexico State Police he must have been a resident of this 
state for two years immediately prior to appointment.  

The statute relating to the recruit training school is § 39-2-15, N.M.S.A., 1953 
Compilation. It sets no qualifications as to residence and we think it clear that the 
provisions in § 39-2-6, supra, are not applicable to mere candidates in the training 
school. In fact, the provision relating to training contemplates that some of those who 
have completed the school will not go directly into service:  

". . . attendance may be extended to include persons who will go into the reserve, as 
hereinafter defined, and for whom there is no immediate prospect of appointment as a 
member of the state police." § 39-2-6, supra.  

Thus, we conclude that a man may be accepted as a candidate for the recruit training 
school though he has not been a resident of this state for two years next prior to his 
attendance of the school. Subsequent to completion of the school the residence 
requirement for appointment to the force can be fulfilled.  


