
 

 

Opinion No. 62-145  

December 12, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Walter R. Kegel, District Attorney, First Judicial District, County Court House, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is a person who was elected to the New Mexico Legislature for the first time at the 
general election in November of 1962 a member of the Legislature prior to being seated 
at the session to be convened in January, 1963?  

2. Since the term of office of the person now holding this legislative position expires 
December 31, 1962, will the Board of County Commissioners have the power to fill the 
vacancy?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your first question arises because a successful candidate for the New Mexico 
Legislature for a term commencing in January, 1963, wishes to accept an appointive 
State office prior to the opening of the next legislative session. This person is not a hold-
over legislator.  

Article IV, Section 28 of our Constitution provides that "no member of the legislature 
shall, during the term for which he was elected, be appointed to any civil office in the 
State . . ." (Emphasis added).  

Section 2-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that no member of the legislature 
shall receive compensation for services performed as an officer or employee of the 
State except compensation to which he is entitled as a member of the legislature.  



 

 

The crucial issue then is whether a person who has been elected to the legislature, but 
who has not qualified, is a member of that body for purposes of the Constitutional 
prohibition against being appointed to any other civil office.  

This exact question arose in 1961 in Arizona whose constitutional prohibition is 
practically identical to ours. State ex rel. Pickrell v. Myers, 89 Ariz. 167, 359 P.2d 757 
(1961).  

The Court pointed out that the disqualification as to holding other civil office does not 
apply under the same fact situation as here presented because the person does not 
become a member of the legislature simply by election thereto. The Court said:  

"Until affirmative action is taken by the House by judging of the election and determining 
the qualifications of those seeking to be seated, a person elected may not become a 
member."  

The same is true in this State where, under Article IV, Section 7, New Mexico 
Constitution, "Each house shall be the judge of the election and qualification of its own 
members."  

The Court pinpointed the underlying reason for the Constitutional prohibition against a 
member of the legislator holding another civil office in the following language:  

"The evil sought to be avoided is the participation by a legislator in the deliberations and 
enactments pertaining to a public office which might subsequently be held by him during 
his term as a legislator."  

When the person elected to the legislature does not qualify and assume the duties of 
the office, the reason for the prohibition is inapplicable. The Wisconsin Court also held 
the same way in 1961. Bank of Drummond v. Nuesse, 13 Wis. 2d 74, 108 N.W. 2d 
283.  

The Federal courts have long since ruled that members of Congress do not include 
persons who have been elected until such time as they have been accepted and 
qualified as such by the branch of Congress to which they were elected and have 
embarked upon their duties. In the case of United States v. Dietrich, 126 Fed. 676, the 
Court said:  

"When we speak of a member of Congress, we refer to one who is a component part of 
the Senate or House of Representatives; one who is in office -- not out of office; one 
who is sharing the responsibilities and privileges of membership."  

Turning to your second question, we note that the legislative office to which the person 
who does not wish to qualify was elected is now held by one who was appointed to fill 
the unexpired term of a legislator who resigned.  



 

 

Article IV, Section 4, New Mexico Constitution, provides that appointments to fill 
legislative vacancies "shall be for a term ending on December 31 subsequent to the 
next succeeding general election."  

Consequently the term of the person who presently holds the office will expire at 12:00 
o'clock midnight December 31, 1962. While this person holds over until his successor 
qualifies, there is at the expiration of this term of office a vacancy which, under Article 
IV, Section 4, the Board of County Commissioners has the power to fill by appointment.  

The person who does not intend to qualify as a member of the legislature should simply 
notify the Board of County Commissioners of this fact. Thereafter, and following the 
expiration of the term of the incumbent representative the county commissioners in 
regular or special session may appoint the representative to fill the vacancy and certify 
the appointment to the Secretary of State.  


