
 

 

Opinion No. 62-122  

October 1, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Dan Sosa, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Dona Ana Count Court 
House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

(1) May a hospital bond issue election be called where the hospital by-laws provide that 
only medical doctors may be staff members?  

(2) Can a board of county commissioners by resolution, and without petition, call for a 
bond election within two years after the same proposition has been defeated in a 
special election if the resolution calls for the bond election to be held at a general 
election?  

CONCLUSIONS  

(1) Yes.  

(2) Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 67-8-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended in 1955, grants to licensed 
osteopathic physicians and surgeons the same rights, privileges and obligations in the 
rendering of medical services as is granted to physicians and surgeons of other schools 
of practice.  

However, the third paragraph of this Section contains the following provision:  

"The rights, benefits and obligations conferred by this act upon licensed osteopathic 
physicians and surgeons shall not be construed as taking from the governing authorities 
of all state, county and municipal hospitals, or from any publicly supported hospital 
either in whole or in part the complete control and management of such hospitals with 
power to make rules and regulations for the operation of such hospitals. . ."  



 

 

In the case of Monroe v. Wall, 66 N.M. 15, 340 P. 2d 1069 (1959) our Supreme Court 
was called upon to interpret and construe Section 67-8-12, supra. In so doing, the Court 
pointed out that the first two paragraphs of the Section "place osteopaths on equal 
footing with medical doctors, but that the third paragraph reserves to the governing 
boards of public hospitals full control over the making of regulations to determine who 
should be on the staff, irrespective of the so-called equal rights given to osteopaths."  

After discussing similar acts in other states, as well as the court decisions construing 
them, our Court concluded that rules and regulations promulgated by a hospital 
governing board which deny membership on the medical staff to osteopaths are neither 
unreasonable nor arbitrary.  

In view of this recent pronouncement by our highest judicial authority, we must conclude 
that a bond issue election can be called for a general county hospital where the hospital 
by-laws allow only medical doctors to be members of the staff.  

As we understand it, your second question arises out of the following factual 
background. Less than two years preceding the general election to be held in November 
of this year, a special hospital bond issue election was held at which time the 
proposition was defeated. You now inquire whether the Board of County 
Commissioners can, by resolution and without petition, call for another election on the 
same proposition to be voted on at the same time the November general election is 
held.  

The answer depends upon a proper interpretation of Section 15-49-7, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), which provides in pertinent part as follows:  

"After the defeat of any proposition once voted for, a second special election upon any 
question or proposition under the provisions of this article shall not be held for a term of 
two years, unless a petition requesting another election, containing the names of 
qualified electors of said county equal to ten percent of the vote cast for governor in the 
last preceding election and otherwise conforming to the requirements of this section, 
shall be presented to the board of county commissioners; Provided, however, that in no 
event shall more than two elections upon any proposition or question under this article 
be held in any term of two years. A bond election as above provided may also be 
called by the county commissioners, without any petition, after said 
commissioners have adopted a resolution calling such an election, which 
resolution shall set forth the object of the election and the amount of bonds to be 
issued." (Emphasis added)  

Even if a bond issue election is held at the same time as a general election, it is still a 
special election for purposes of that issue so that the provisions of Section 15-49-7, 
supra apply.  

This section, as noted above, makes it rather difficult for the electorate to initiate two 
special elections on the same proposition within a two-year period. However, when the 



 

 

legislature in 1959 (Laws 1959,, Ch. 234) granted to the County commissioners the right 
to call such elections without a petition from the voters, it did not limit this power to the 
first election in a two-year period. Had that been the Legislature's intention it could 
easily have so stated. Such being the case, we find no legal obstacle to the Board of 
County Commissioners calling the second election in the two-year period by resolution.  


