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BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Milton E. Scudder, Director of Personnel, State Personnel Board, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a State employee covered by the Personnel Act engage in political activity while on 
annual leave? On week-ends? After working hours during the work week?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

It should be noted first that the Section of the Personnel Act which is here involved 
(Section 5-4-42 F) is separate and distinct from the provision which precludes covered 
employees from holding either political office or an office in a political organization.  

Paragraph F of Section 5-4-42 provides that "no employee or probationer shall engage 
in partisan political activity while on duty." (Emphasis added)  

The courts have generally sustained prohibitions against certain political activities by 
public employees stating that the legislature may impose reasonable restrictions on the 
political activities of such employees. Garner v. Board of Public Works, 341 U.S. 716, 
95 L. Ed. 1317.  

However, since the right to engage in political activity is a privilege of citizenship, it 
should not be denied to off-duty State employees in the absence of an express or 
necessarily implied prohibition. 19 Opns. of the Atty. Gen. 150 (Calif.). See State v. City 
of Cleveland, Ohio, 33 N.E, 2d 35.  

We think it highly significant that the legislature used the phrase "while on duty." If the 
legislative intent had been to prohibit partisan political activity at all times, the phrase 
would simply have been omitted.  



 

 

The New Mexico Constitution itself provides in Article XX, Section 19, that "Eight hours 
shall constitute a day's work in all cases of employment by or on behalf of the state or 
any county or municipality thereof." While this provision is not self-executing ( Jaramillo 
v. Albuquerque, 64 N.M. 427, 329 P.2d 626), it does indicate a State policy. In 
addition, the legislature has granted to the Personnel Board the authority to provide for 
"hours of work, holidays and leave." Section 5-4-36 F, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(P.S.).  

It is our view that the phrase "while on duty" as used in the Personnel Act means to be 
actually on the job. See United States v. Denver & Rio Grande R. Co., 197 Fed. 629. 
Accordingly, we do not believe that the legislature intended to prevent employees who 
are covered by the Personnel Act from engaging in partisan political activity during off-
duty hours.  


