
 

 

Opinion No. 62-20  

January 29, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Sarah Gooding, County Clerk, San Juan County, Aztec, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Relative to instruments filed under the provisions of the Uniform Commercial Code, is 
it necessary to charge $ 0.75 per page for comparing a carbon copy of an instrument 
that we are asked to certify?  

2. So far as we can determine there is no mention of fees for making lien searches in 
the new Code. Are we to still charge only $ 0.50 per search?  

3. As we read the statutes, 61-8-2, N.M.S.A., 1953 Comp., was repealed and for 
purposes of instruments filed under the Uniform Commercial Code it is no longer 
necessary to have the signature of the borrower or lender notarized. Is this correct?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No, see analysis.  

3. Yes, but see analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question above is governed by the provisions of Sec. 50A-9-
407, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS) This section provides as follows:  

"INFORMATION FROM FILING OFFICER -- (1) If the person filing any financing 
statement, termination statement, statement of assignment, or statement of release, 
furnishes the filing officer a copy thereof, the filing officer shall upon request note upon 
the copy the file number and date and hour of the filing of the original and deliver or 
send the copy to such person.  



 

 

(2) Upon request of any person, the filing officer shall furnish a photocopy of any 
instrument filed with said filing officer and shall, upon request, certify said photocopy as 
being a true copy of the record. The uniform fee for each such photocopy shall be $ .75 
per page, and the fee for each such certificate shall be $ .50. The filing officer shall 
further certify as a true and correct copy of the record any type or photocopied 
instrument furnished to the filing officer by any person, if the filing officer finds such a 
copy to be a true and correct copy. The fee for such certificate shall be $ .50, with an 
additional fee of $ .75 for comparing each page so certified with the filed instrument."  

As specified under the wording of the above section the filing officer is required to 
charge a fee of $ 0.75 for comparing each page of any instrument to be certified as a 
true and correct copy. In addition, this section specifies that a fee of $ 0.50 shall be 
chargeable for certifying that such copy constitutes a true and correct copy. The fees 
specified above are fixed by statute and are required to be charged for the services 
enumerated therein.  

In your second question, you inquire as to the fees imposed for making lien searches 
concerning instruments filed under the Uniform Commercial Code.  

Under the text of Sec. 9-407 of the Uniform Commercial Code as drafted under the 
model Act, subsection (2) specifically provides that:  

"(2) Upon request of any person, the filing officer shall issue his certificate showing 
whether there is on file on the date and hour stated herein, any presently effective 
financing statement naming a particular debtor and any statement of assignment thereof 
and if there is, giving the date and hour of filing of each such statement and the names 
and addresses of each secured party therein."  

This subsection was entirely omitted from the version of the Code adopted by the 
Legislature for New Mexico. As specified in Anderson's Uniform Commercial Code, Vol. 
2, Sec. 9-407:2, at page 634-635 such original Code provision "provides for the 
supplying of information by the filing officer to the person filing any document with him in 
order to show the disposition made by the officer of such document. It also provides for 
the furnishing by the filing officer, upon request by any person, of information relating to 
financing statements and statements of assignment in his files."  

The deletion of this provision from the text of the Uniform Commercial Code enacted for 
New Mexico, leaves no provision within the Code requiring County Clerks to conduct 
lien searches at the request of an individual, nor does it specify any fee for making such 
search.  

An examination of the statutes contained outside the Uniform Commercial Code, and 
which relate to the duties of the county clerks, indicates no legislative provision requiring 
county clerks to conduct a search of such class of records kept by such officer. Section 
71-1-12, N.M.S.A., 1953 Comp., provides that:  



 

 

"County clerks shall be entitled to receive as fees for searching their records and 
certifying the result, five cents for each name searched against for deeds, and the same 
for mortgages, and twenty - five cents for a search for judgments or for mechanic's lien."  

The instruments required or permitted to be filed under the Uniform Code in order to 
perfect a security interest in goods, crops or other personalty would not fall within the 
provisions of the above cited statute designating fees for searching the records of the 
county clerk.  

Sections 71-1-10 and 71-1-11 relate to specifically enumerated fees which county clerks 
are legally entitled to charge, but such statutes do not provide for conducting searches 
of county records upon request of an individual for possible liens or encumbrances 
under the name of any debtor.  

Under the Uniform Commercial Code, Sec. 50A-9-401, N.M.S.A., 1953 Comp., the 
Secretary of State is also a filing officer for instruments filed under the Code. Specific 
provision is contained in Sec. 4-2-6, N.M.S.A., 1953 Comp., for the Secretary of State to 
charge for searching any records filed therein. This section sets out in part:  

"For searching the legislative records, laws, journals, executive records, etc., for data 
requested by any individual or company, at the rate of fifty cents for each hour the clerk 
is engaged."  

Thus, in answer to your second question, we conclude that a county clerk is not under 
any legal duty to conduct searches at the request of private persons, of records filed in 
such office pursuant to the Uniform Commercial Code, and no statutory fee is provided 
for such service. Under the applicable statutes relating to the Secretary of State, 
however, specific statutory provision is made for the charging of fees for conducting 
searches of records in such office.  

By virtue of Sec. 71-5-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Comp., statutory authority is granted to 
any citizen of this State to inspect public records held by public officers in this State, and 
such would entitle individuals to conduct lien searches of public records filed in the 
office of county clerks under the Uniform Commercial Code.  

The answer to your third question was recently dealt with in our Attorney General's 
Opinion No. 62-1, dated January 2, for filing all instruments filed pursuant to the Uniform 
Commercial Code, with or without acknowledgments appearing thereon. However, it 
was noted that due to the possibility of a judicial interpretation of such requirement in a 
more restricted manner, it is recommended that until the matter is definitely set at rest, 
the better practice to follow for all persons filing instruments under the provisions of the 
Code is to include acknowledgments. A copy of the opinion referred to above is 
included herewith for your information.  


