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TO: Mr. Robert D. Castner, State Auditor, State Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the New Mexico Veterans' Service Commission, as guardian, invest funds held in 
trust on behalf of incompetent veterans, in savings and loan associations?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 74-6-13, N.M.S.A., 1953 Comp., a part of our Uniform Veterans' Act, provides 
as follows:  

"Every guardian shall invest the surplus funds of his ward's estate in such securities or 
property as authorized under the laws of this state, but only upon prior order of 
the court; except that the funds may be invested, without prior court authorization, in 
direct unconditional interest-bearing obligations of this state or of the United States, and 
in obligations the interest and principal of which are unconditionally guaranteed by the 
United States. A signed duplicate or certified copy of the petition for authority to invest 
shall be furnished the proper office of the Veterans' Administration, and notice of 
hearing thereon shall be given said office as provided in the case of hearing on a 
guardian's account." (Emphasis supplied)  

We must look to our law on guardian and ward to find the proper type of investments 
authorized. Section 32-1-34 provides:  

"It shall be lawful for any guardian for minors and for any guardian or committee for 
incompetent or insane persons, subject to the approval of the court, to invest moneys 
belonging to the ward in insured shares of insured federal savings and loan 
associations or to deposit such moneys in an amount not exceeding $ 5,000.00 in any 
bank which is a member in good standing of the Federal Deposit Insurance Corporation. 



 

 

Said deposit may be in a savings account, certificate of deposit or any other form of 
deposit which is guaranteed by the Federal Deposit Insurance Corporation.  

If the deposit is made in an insured federal savings and loan association and if it is 
made with the prior approval of the Court, the investment or deposit is proper.  

It should be noted, however, that a deposit in a state savings and loan association is not 
proper whether or not such association is federally insured. The statute clearly restricts 
investment to federal associations. The fact that Sec. 32-1-34 was enacted in 1935 
might explain this fact, but we must take the law as we find it.  


