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March 27, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Julius C. Sanchez, Assistant District Attorney, Seventh Judicial District, 
Socorro, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is a person who has paid Middle Rio Grande Conservancy District assessments upon 
his property but who has not paid ad valorem taxes on properly located within the 
municipality eligible to vote at the city bond election for flood protection?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The controlling constitutional provision for purposes of answering your inquiry is Article 
IX, Section 12, of the New Mexico Constitution, which provides as follows:  

"No city, town or village shall contract any debt except by an ordinance, which shall be 
irrepealable until the indebtedness therein provided for shall have been fully paid or 
discharged, and which shall specify the purposes to which the funds to be raised shall 
be applied, and which shall provide for the levy of a tax, not exceeding twelve mills on 
the dollar upon all taxable property within such city, town or village, sufficient to pay the 
interest on, and to extinguish the principal of, such debt within fifty years. The proceeds 
of such tax shall be applied only to the payment of such interest and principal. No such 
debt shall be created unless the question of incurring the same shall, at a regular 
election for councilmen, aldermen or other officers of such city town or village, have 
been submitted to a vote of such qualified electors thereof as have paid a property tax 
therein during the preceding year, and a majority of those voting on the question, by 
ballot deposited in a separate ballot box, shall have voted in favor of creating such 
debt." (Emphasis added).  

There is no question but that the property tax referred to in the underlined portion of the 
above-quoted constitutional provision is the ad valorem tax dealt with by Article VIII, 
Section 1, New Mexico Constitution.  



 

 

While generally considered to be based upon the taxing power, a special assessment is 
not a tax at all in the constitutional sense. 14 McQuillen, Municipal Corporations, 
Section 38.01 (1950); Roswell v. Bateman, 20 N.M. 77, 146 Pac. 950. A special 
assessment, as distinguished from a property tax, is a special levy against certain 
property based upon the premise that due to a public improvement of some nature, 
such property has received a benefit which is commensurate with the burden. Altman 
v. Kilburn, 45 N.M. 453, 116 P.2d 812. See, e.g., Section 75-30-31, N.M.S.A., 1953 
Compilation.  

Property taxes, on the other hand, have no relation to a specific benefit but are imposed 
generally on all non-exempt property in the taxing district for the purpose of raising 
revenue for governmental operations. State v. Carney, 166 Ohio St. 81, 139 N.E. 2d 
339; New York Central R. Co., v. Town of Glasgow, 142 W. Va. 291, 95 S.E. 2d 420; 
Vail v. Custer County, 132 Mont. 205, 315 P.2d 993; Ranney v. City of Cape 
Girardeau, 255 Mo. 514, 164 S.W. 582.  

In a number of cases involving irrigation assessments, our own Supreme Court has 
distinguished assessments from taxes. Altman v. Kilburn, 45 N.M. 453, 116 P.2d 812; 
In re Proposed Middle Rio Grande Conservancy District, 31 N.M. 200, 242 Pac. 
688; Gutierrez v. Middle Rio Grande Conservancy District, 34 N.M. 346, 282 Pac. 1.  

In holding special assessments for improvements on state lands not to be a tax in 
violation of Article VIII, Section 3 of the New Mexico Constitution, the Court had this to 
say in Lake Arthur D.D. v. Field, 27 N.M. 183, 199 Pac. 112:  

"Specific assessment on property for improvements, based upon benefits, the cost of 
which is assessed against the property, is not a tax within the constitutional sense."  

In view of the above authorities, it is out conclusion that one who has paid a 
conservancy district assessment on property located in a municipality, but who has not 
paid an ad valorem property tax on property within the municipality during the preceding 
year, is not eligible to vote in a city bond election.  


