
 

 

Opinion No. 62-60  

April 13, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General William E Snead, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Robert L. Thompson, Engineer, Electrical Administrative Board, 1824 Lomas 
Boulevard, N.E. Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does the Electrical Administrative Board have jurisdiction over the installation of 
conduits, conductors, devices, and other components of the wiring necessary for the 
operation of street lighting and/or traffic signals in connection with an urban federal aid 
highway project?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your question involves a careful construction of Article 19 (Sec. 67-19-1, 
et seq.), N.M.S.A., 1953 Comp., which defines the jurisdiction of the Board. It is our 
understanding that the contractor building the road is to install the equipment and that 
the local utility company is to operate and maintain the system for the municipality. We 
have also been informed that the electrical system for signals and street lights becomes 
the property of the municipality upon completion of the project according to the federal 
aid project contract.  

Upon this set of facts, we conclude that the Board has jurisdiction to inspect the 
installation of the wiring necessary for the operation of street lights and/or traffic signals.  

The only possible exception to the applicability of the inspection provisions of Article 19 
is contained in Sec. 67-19-1 (A) which provides:  

"The provisions of this act [67-19-1 to 67-19-19] shall apply to all installations of 
electrical conductors, wiring, conduits, fixtures, devices, appliances or other electrical 
equipment or materials, hereinafter defined as 'electrical wiring' within or on public or 
private buildings, structures, or premises, except as hereinafter provided:  



 

 

(a) The provisions of this act shall not apply to the installation, alteration, or repair of 
electrical wiring for the generation and distribution of electrical current up to and 
including the meters, where such work is an integral part of the system owned and 
operated by an electrical public service corporation, or the light and power department 
of any city of this state, in rendering its duly authorized service as such."  

Since no meters are involved in the factual situation presented above, this exception 
does not apply. The wiring for traffic signals and street lights is not an integral part of the 
ordinary wiring necessary for servicing houses. The wiring involved certainly comes 
within the definition of "electrical wiring", set forth in Sec. 67-19-2 (C):  

"(C) 'Electrical wiring' shall mean and include all wiring, conductors, fixtures, devices, 
conduits, appliances or other equipment, including generating equipment of not over ten 
(10) kilowatt capacity, used in connection with the general distribution or utilization of 
electrical energy with a potential of twenty-four (24) volts or more between conductors."  

The electrical engineer and every inspector are given authority to enter upon premises 
where "electrical wiring devices, appliances and equipment", has been or is being 
installed to inspect the same and take any necessary protective measures.  

It is noted that even though the wiring under consideration will be part of a municipally 
owned system, the contractor must be licensed in order to do the work. The contractor 
is within the definition of an electrical contractor. Under Sec. 67-19-2 (A), an electrical 
contractor is defined as follows:  

"(A) 'Electrical contractor' shall mean and include any person, firm, partnership or 
corporation engaged in the business of, or holding themselves out to the public as being 
engaged in the business of installing or repairing, or contracting to install or repair any 
electrical wiring, conduits, devices, fixtures, equipment, and other electrical materials for 
carrying, using or consuming electrical energy for which a permit is required by section 
11 [67-19-10]."  

Section 67-19-10, N.M.S.A., 1953 Comp., provides the situations in which a permit shall 
be required, and the exceptions. The situation here involved is within the language 
requiring a permit, and the only exception is the replacement of lamps, specifically 
excepted in paragraph (A). This would apply to the replacement of lamps in street lights.  


