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QUESTION  

QUESTION  

Is there conflict between Sec. 6-7-8, 6-1-7.1 and 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Comp., 
regarding disposal of surplus property?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In Attorney General's Opinion No. 58-76, April 8, 1958, citing Opinion No. 4560, August 
11, 1944, we pointed out that the language of Sec. 6-7-8, N.M.S.A., 1953 Comp., 
granting the State Purchasing Agent powers to sell certain property was a permissive 
power, and no duty or requirement was imposed upon any state agency to place 
property in the hands of the Purchasing Agent for disposal.  

We did not specifically consider what authority the Purchasing Agent possesses 
regarding the transfer of supplies between departments. The pertinent language of Sec. 
6-7-8, N.M.S.A., 1953 Comp., reads:  

"The purchasing agent shall have power to transfer any supplies contracted for from any 
department where they are not needed to any other department where they are needed, 
and to direct the proper charges and credits to be made in the appropriations of the 
departments concerned. He shall also have the power to sell at private sale any surplus 
or unneeded supplies or property in his hands owned by the state or any department 
thereof, at a price not less than was paid for the same or may sell the same for less 
than cost thereof, to the highest and best bidder for cash, after advertising the same in 
the manner provided by law for the sale of personal property upon execution, and shall 
deposit the money received therefor to the credit of the department or departments for 
and on account of which such unneeded supplies were purchased. He shall at all times 
keep in his office a current inventory of all movable equipment owned by the state."  



 

 

The term "supplies contracted for" means, in our opinion, supplies ordered but not 
delivered. With such an interpretation, the section as a whole has a comprehensive, 
practical and logical meaning.  

In other words, when a state agency has unneeded supplies in stock or on order, the 
Purchasing Agent is empowered to sell such surplus supplies to another agency or to 
the public and make appropriate credits in the accounts of the agencies concerned.  

But whether the supplies are on order or in stock, the language of the section is 
permissive insofar as the powers granted the Purchasing Agent is concerned. Thus, the 
agency concerned is under no duty to place surplus supplies in the hands of the 
Purchasing Agent for disposal, but if they do, he may dispose of or transfer them 
according to the provisions of the section.  

Section 6-1-7.1, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), on the other hand, gives a state agency or 
local public body the authority to directly dispose of surplus property where the value is 
$ 50.00 or less or where the property is uneconomical or unsafe, after the body 
specifically adopts findings to that effect.  

Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), gives to "Any department, commission, 
agency or institutional board of this state, or local public school district" the power to sell 
directly real property and personal property in excess of $ 50.00 in value subject to 
approval of the State Board of Finance.  

Summing up, if a state agency or department wishes the Purchasing Agent to dispose 
of its surplus property, he may do so. If the agency wishes to dispose of such property 
itself, it may do so in accordance with the provisions outlined above.  


