
 

 

Opinion No. 62-55  

April 3, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan, Director, New Mexico Legislative Council, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is it legal for a county or municipality to cause to be issued reimbursement vouchers 
for the travel expenses of an officer or employee thereof prior to completion of the trip 
for which reimbursement is made?  

2. Is it legal for school districts to cause to be issued reimbursement vouchers for the 
travel expenses of an officer or employee thereof prior to completion of the trip for which 
reimbursement is made?  

3. Is it required that counties, municipalities and school districts show on the voucher 
the purpose for which the trip was made and the itinerary?  

4. If the practice mentioned in questions 1 and 2 is not legal, what section of the law 
would be violated and what section of the law prescribes the penalty for a violation?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. Yes.  

4. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question, which relates to counties and municipalities, is to be 
found in Section 11 - 1 - 9, N.M.S.A., 1953 Compilation. This Section prescribes the 
statutory requirements relating to, and the limitations on, travel and expenses to be 
received by officers or employees of the state, state institutions, penal, reformatory, 



 

 

educational and charitable, the counties of the state, or of incorporated cities, towns or 
villages, or of municipal, consolidated, union or rural school districts. Incorporated 
therein is a proviso that:  

"No officer or employee of any state or county office, bureau, board or commission, or 
any state or county institution, or of any of the incorporated cities, towns or villages of 
the state shall advance to himself or to any other official or employee any public funds 
for travel expense, whether within or without the state, prior to the actual time such 
travel is performed, but shall only receive payment therefor after such travel shall 
have been performed, and only then when vouchers are presented, with receipt 
attached, and duly signed and sworn to, as in this act provided." (Emphasis supplied)  

Accordingly, the answer to your first question is that counties and municipalities cannot 
reimburse officers and employees for travel expenses until after the actual travel has 
been performed. And in partial answer to your fourth question, Section 11-1-9, supra, is 
one of the statutes which is violated if such pre-travel "reimbursement" is made.  

In regard to your second question, which is the same as question 1 except that it is 
limited to school districts, it will be noted that while school districts are expressly 
mentioned in the general travel and per diem portion of Section 11-1-9, supra, they are 
not specifically mentioned in the proviso against pre-payment of travel expenses -- 
whether intentionally or inadvertently omitted we do not need to determine inasmuch as 
there are other statutory enactments which provide an answer to your question.  

In order to receive permissible travel costs and per diem allowance all public employees 
must execute a voucher therefor. Opinion No. 61-5. A public voucher is defined in 
Section 11-2-72, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) as follows:  

"'Public voucher' means a written instrument used by any state agency or local public 
body, including public schools, for the purpose of proving the validity of a claim for 
the expenditure of public money." (Emphasis supplied)  

Section 11-2-70, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides in pertinent part as 
follows:  

"All vouchers used by state agencies or local public bodies, including public schools, 
shall be in the form and contain the information designated by the director of the 
department of finance and administration. All payments of moneys to any claimant for 
moneys due for purchases or for services rendered and properly chargeable against 
and due from public funds shall be made on vouchers as so formulated and prescribed. 
Such vouchers shall be designed so as to clearly show the items purchased or the 
services rendered . . . in case reimbursement is claimed by any public official or 
employee the voucher pertaining thereto must have receipts attached thereto for all 
money claimed." (Emphasis supplied).  



 

 

We are advised that the voucher form used by the public schools for travel expense 
reimbursement contains a sworn statement by the employee that "the services have 
been rendered". While this particular form does not adapt itself readily for use as a 
voucher for reimbursement of travel expenses and per diem allowance, nonetheless the 
intent is obviously to preclude pre-payment of such expenses. Since the particular form 
which is used (and it is actually a goods and services purchase voucher) states that the 
services have been rendered, it must contemplate that the travel expenses have 
already been incurred.  

The form used by State agencies is designated "Reimbursement Voucher" and contains 
a statement that it is for "travel and other expenses including per diem," and the 
Department Head or his representative must certify that the "expenses have been 
incurred."  

While the provisions of Section 40-8-12, N.M.S.A., 1953 Compilation, are probably not 
broad enough to cover travel expenses and per diem allowances, they indicate quite 
clearly a strong public policy of requiring rendition of services prior to any payment 
therefor or in connection therewith. This Section provides as follows:  

"Except in the case of payments covering lawful vacation periods and absences from 
employment because of sickness, any person who receives payment, or any person 
who makes payment or causes payment to be made from public money where such 
payment purports to be for wages, salary, or other return for person nal services and 
where such services have not in fact been rendered, shall be guilty of a felony . . . ." 
(Emphasis supplied).  

It is obvious that if travel expenses and per diem allowances were paid to the employee 
in advance of the travel, it might well happen that the political subdivision or school 
district would never receive any value for its money. Death of the employee-payee is 
only one of the many ways in which the public money might be paid out and yet the 
proposed official trip never taken and the proposed work never accomplished.  

In answer to your third question, Sections 11-2-70 and 11-2-72, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) clearly contemplate that all reimbursement vouchers for public 
employees will show the purpose for which the trip was made as well as the itinerary. 
The voucher form used by State agencies contains a section denominated itinerary and 
contains thereunder a place to enter the date, the nature of the official business, the firm 
or party contacted and his address. In addition, another section of the form contains a 
place for entering time of departure and arrival to the points of travel. While the 
purchase voucher form used by the public schools in lieu of the actual reimbursement 
voucher contains no specific sections asking for such information (since it was not 
designed for use as a reimbursement voucher), it is only too obvious that the same 
information must be included thereon when used as a reimbursement voucher. Sections 
11-2-70 and 11-2-72, supra.  



 

 

Your fourth question, asking the legal penalty prescribed for advancement of travel 
costs and expense money prior to travel, cannot be answered in a definitive manner 
absent a specific fact situation. It is, of course, a felony for any person to knowingly 
make, cause to be made, or permit to be made a false material statement upon any 
public voucher. Section 11-2-74, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). Also, Article VIII, 
Section 4 of the New Mexico Constitution makes it a felony for any public officer to use 
public moneys for any purpose not authorized by law.  

In the absence of any established intentional violations, it would seem that the best 
method of proceeding would be for the various departments of government to fully 
apprise the proper local authorities that advance travel and expense payments are not 
to be made. We would also suggest that pursuant to the authority vested in the 
Department of Finance and Administration under Section 11-2-70, supra, a rule be 
adopted requiring all local public bodies, including the public schools, to use a 
reimbursement voucher for travel and other expenses which specifically requires the 
same information as that used by State agencies.  


