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BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan, Director, New Mexico Legislative Council, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is it necessary that a securities dealer and his securities salesman, both of whom are 
registered in New Mexico, be additionally licensed under the "Sale of insurance 
Securities Act" to handle the sale of:  

2. "issue securities" of an company?  

b. "secondary stock" of an insurance company?  

2. Is it necessary that a person licensed under the "Sale of Insurance Securities Act" be 
registered under other provisions of law relating to the sale of corporate securities if he 
wishes to sell insurance company securities?  

3. If a security dealer, through his security salesman in New Mexico, neither of whom is 
licensed under the "Sale of Insurance Securities Act," received from a resident of the 
state (1) an unsolicited offer, or (2) a solicited offer to buy insurance securities, and 
consummates the sale in New Mexico, are they or either of them in violation of the "Sale 
of Insurance Securities Act or the Securities Act of New Mexico"?  

4. Would they be in violation if the sale were consummated outside of the State?  

5. Does a securities dealer or his salesman have to be licensed by the Superintendent 
of Insurance in order to sell secondary insurance company stock?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

3. Yes, constitutes a violation of the "Sale of Insurance Securities Act".  

4. Yes.  



 

 

5. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question requires an examination of Section 58-22-2, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) which provides as follows:  

"No person, firm, association or corporation shall, except as provided in the Sale of 
Insurance Securities Act, sell or propose to sell to the public in this state, any note, 
stock, treasury stock, share, bond, debenture, evidence of indebtedness, certificate of 
interest or participation, voting trust certificate, certificate of deposit for a security, 
reorganization certificate of subscription, investment contract (whether or not included 
as a provision in the policy of insurance), or other security of any insurance 
company, whether or not authorized to do business in this state, unless licensed so 
to do pursuant to the provisions of the Sale of Insurance Securities Act. No 
person, firm, association or corporation shall, except as provided in the Sale of 
Insurance Securities Act, issue, circulate or distribute any advertisement, circular, letter 
or other public announcement in this state in connection with the sale or proposed sale 
of any such securities of any insurance company unless a copy of such announcement 
has been filed with the superintendent of insurance and approved by him. Failure by the 
superintendent to approve or disapprove any such public announcement, within thirty 
days after the filing thereof with him, shall constitute approval." (Emphasis added)  

Since this statute obviously covers all types of insurance company stocks and 
securities, the answer to your first question is Yes, the dealer and salesmen who sell 
insurance securities must be licensed by the Superintendent of Insurance.  

Your next question is somewhat troublesome, but we conclude that a person licensed to 
sell insurance securities under the Sale of Insurance Securities Act does not have to be 
registered under the Securities Act in order to sell this particular type of securities.  

Section 48-18-20.5, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), a part of the Securities Act, 
provides as follows:  

"No salesman shall offer for sale or sell any securities within or from this state unless he 
is registered as a salesman under Sections 48 - 18 - 20.6 through 48-18-20.8." 
(Emphasis added)  

However, Section 58-22-7, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), also enacted in 1959 
and a part of the Sale of Insurance Securities Act, provides that  

"The superintendent of insurance may make official regulations to effectuate the 
purpose of the Sale of Insurance Securities Act, and shall have exclusive jurisdiction 
to regulate the sales described in this section." (Emphasis added)  



 

 

Insofar as the sale of securities of insurance companies is involved, there is a conflict 
between the two above-quoted provisions.  

The specific provision vesting exclusive jurisdiction in the Superintendent of Insurance, 
when the sale of insurance securities is involved, controls over the more general 
provision in the Securities Act to the extent of the conflict between them. State v. 
Spahr, 64 N.M. 396, 328 P. 2d 1093; Varney v. City of Albuquerque, 40 N.M. 90, 55 
P. 2d 40; Levers v. Houston 49 N.M. 169, 195 P. 2d 761.  

Your third question deals with sales of insurance securities by persons not licensed 
under the Sales of Insurance Securities Act. Whether the offer is solicited or unsolicited, 
the seller is in violation of the Sales of Insurance Securities Act. Where solicited, the 
salesman has "proposed to sell" insurance securities. Where unsolicited, he has 
nonetheless "sold" the insurance securities. Each such action violates Section 58-22-2, 
supra, if the person is not licensed under the Sale of Insurance Securities Act.  

As to sales consummated outside the State, the governing language is that portion of 
Section 58-22-2, supra, which provides that no unlicensed person shall "sell or propose 
to sell to the public in this state" any insurance securities. The question is whether the 
phrase "in this state" is used in a geographical sense or in the sense of a sale to our 
New Mexico residents no matter where consummated. It seems to us that if a salesman 
could use the simple expedient of having title pass in El Paso, Texas, for example, the 
licensing provisions of our Sale of Insurance Securities Act could easily be 
circumvented. For this reason, we conclude that the legislative intention was to preclude 
the sale of insurance securities to New Mexico residents by persons not licensed by the 
New Mexico Superintendent of Insurance where any portion of the negotiation took 
place in New Mexico.  

As was pointed out in the answer to Question 1, Section 58-22-2, supra, is very all 
inclusive in scope prohibits the sale of any security of any insurance company by one 
not licensed so to do under the Sale of Insurance Securities Act. The licensing 
provisions of the Act also make it clear that any and all types of insurance securities are 
covered. Section 58-22-3 through Section 58-22-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  


