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QUESTION  

QUESTION  

May the various municipalities and other political subdivisions of the State make their 
purchases under the State Purchasing Agent's contract?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

From 1939 to 1943 the Public Purchases Act (Sections 6-5-1 to 6-5-9, N.M.S.A., 1953 
Compilation, as amended) governed all questions arising with respect to purchases 
made by the State or any of its political subdivisions.  

In 1943 the Legislature passed the State Purchasing Agent's Act (Sections 6-7-1 to 6-7-
13, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended). This act repealed the Public Purchases 
Act by implication, except as to the specific agencies excepted from the State 
Purchasing Agent's Act, (See State v. Valdez, 59 N.M. 112, 279 Pac. 2 868) and 
which are listed in Section 6-7-1 of the act, set out as follows:  

6 - 7 - 1. "Department" and "supplies" defined. -- The word "department" as used in this 
act (6-7-1 to 6-7-13) shall mean any state department, office, board, commission, 
bureau, state institution, or other state agency, excepting the judicial branch of 
government, and excepting counties, school districts and municipalities, now 
existing or which may hereafter be created by law, which expends any money derived in 
whole or in part from taxation or from grants or donations from the government of the 
United States." (Emphasis added)  

Since the Legislature specifically excepted municipalities and counties from the State 
Purchasing Agent's Act, all purchasing by these political subdivisions is still 
governed and controlled by the provisions of the Public Purchases Act, as 
amended. There is no authority that can be found in the Public Purchases Act which 



 

 

would provide for participation in the State Purchasing Agent's contracts by 
municipalities and counties. Their purchasing, particularly with respect to classification, 
bids and advertising, is strictly governed by Section 6 - 5 - 4, N.M.S.A., (P.S.) which 
differs in many respects from the comparable statute (Section 6-7-4, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) under which the state purchasing agent is controlled.  

Therefore, in light of the above analysis, this office must conclude that the resolution 
adopted by the State Board of Finance, allowing participation by political subdivisions in 
S.P.A. contracts, is invalid since it is not authorized by law.  

There is no doubt that the purpose for the resolution has justifiable merit in that it might 
afford a reduction in expenditure with respect o the cost of purchasing by the political 
subdivisions.  


