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QUESTION  

QUESTION  

When a mayor has designated a commissioner of a Housing Authority as chairman of 
that body without stating or otherwise qualifying his term as chairman, is the person so 
designated entitled to remain as chairman for the duration of his term as a 
commissioner of the Authority, or may the mayor designate another commissioner as 
chairman at any time, there being no ordinance bearing on the question?  

CONCLUSION  

The mayor may designate another member of the Authority as chairman at any time.  

OPINION  

{*4} ANALYSIS  

Section 14-29-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that when the governing body of 
a city has adopted a resolution creating a Housing Authority, the mayor shall appoint 
five persons as commissioners of the Authority, the Section also providing for fixed 
terms for such commissioners. Under Section 14-29-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
such commissioners are removable by the mayor only for cause and after an 
opportunity for a hearing.  

It will be noted that the power to appoint such commissioners is granted to the mayor 
notwithstanding whether the municipality has a commission, commission-manager or 
mayor-council form of government.  

Section 14-29-5, supra, also provides, and this is the crucial portion for purposes of your 
inquiry, that:  

"The mayor shall designate which of the commissioners shall be chairman and 
vicechairman, respectively."  

There is no provision for a fixed or definite term or tenure as chairman of the Housing 
Authority.  



 

 

The general conclusion to be drawn from the cases is that where an officer does not 
hold office for a fixed term, there is an implied power in the appointing authority to 
remove such officer without cause, provided there are no limiting constitutional or 
statutory provisions. 4 McQuillin on Municipal Corporations (3rd Ed.) § 12.229, P. 
230 (1949); Rhyne, Municipal Law, p. 141 (1957); 99 ALR 381, 382.  

However, while the result would perhaps be the same, we do not choose to ground our 
opinion on this principle. Rather, we are impressed by and concur with the logic used 
and the conclusion reached in the case of Kaplan v. Sullivan, 290 Mass. 67, 194, N.E. 
721 (1935).  

That case dealt with a statute authorizing the governor to appoint five members of a 
municipal finance committee, each for a fixed term. In addition, it provided that "the 
chairman shall be designated by the governor". Members could be removed by the 
governor only with the advise and consent of the Council. The statute contained no 
provision concerning removal of the chairman.  

{*5} In the course of its opinion, the Court stated as follows:  

"A distinction is made in the manner of selection of members and of the chairman of the 
commission. The word 'appoint' is used with respect to selection of members; the word 
'designated' is employed to indicate the method of selection of the chairman. These two 
words often may have the same meaning, but in this statute they appear to be in 
contrast with each other and to indicate a difference in signification. There are many 
connections in which wider and more permanent import is attributable to the word 
'appoint' than to the word 'designate'."  

The Court then goes on to say: "Since there is no provision in the governing statute as 
to the tenure of office of chairman, or as to a change in chairman, that is left to 
implication. The circumstance that a definite term is established for the members of the 
commission, while no term is fixed for the chairman, is significant. These factors in 
combination in the same section indicate that the member designated as chairman is 
not thereby given a statutory permanence in office equivalent to the remainder of his 
term as member or for any other definite period. The power of the Governor to 
designate the chairman is a continuing one. In this context, the power to designate the 
chairman is conferred in general terms and without special or implied restriction. In 
these circumstances, power in the Governor to terminate a designation previously made 
is implied. This conclusion is reached as a matter of statutory interpretation. It appears 
to be necessary in order to give effect to the words used and to the legislative intent 
expressed by them."  

As to any notice being necessary prior to terminating a previous designation as 
chairman, the Court had this to say:  

"There is no provision of law requiring notice of intention to terminate a designation as 
chairman, or a hearing before executing that intention. None is specified in (the 



 

 

applicable statute). The express mandate as to the method of removal of members of 
the commission, in contrast with the omission of any direction as to the removal of the 
chairman, imports a different legislative intent as to the chairman."  

The Court pointed out that the designation of another member to perform the duties of 
chairman did not amount to a removal from public office of the previous chairman but 
merely terminated his special duties as chairman of the commission.  

The underlying facts in the case from which we have quoted extensively are almost 
identical to tute the executive is to appoint members of the body for a fixed term with a 
statutory procedure being set up for removal of such members. In each statute the 
executive is to designate the chairman of the body with no definite term fixed and no 
express provision governing removal as chairman.  

We are completely satisfied that Kaplan v. Sullivan, supra, correctly states the law and 
we hereby hold in accordance with the principles enunciated therein. Bryson v. Mayor 
of Waltham, Mass., 109 N. E. 2d 453 (1952).  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


