
 

 

Opinion No. 62-75  

June 19, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. K. D. Spiller, Chief, Budget and Financial Control Division, Department of 
Finance and Administration, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are balances in the State Tax Commission's Unit Assessment Fund at the close of the 
fiftieth fiscal year to be added to the appropriation for the fifty-first fiscal year or are such 
balances to be included within the total appropriation of $ 66,800 for the fifty-first fiscal 
year?  

CONCLUSION  

Such balances are in addition to the $ 66,800 appropriation for the fifty-first fiscal year.  

OPINION  

ANALYSIS  

Appropriations to the State Tax Commission for the current biennium are covered by 
Section 2, Chapter 254, Laws 1961. For the fifty-first fiscal year there is appropriated for 
purposes of unit assessment the sum of $ 66,800. A proviso incorporated thereunder 
provided as follows:  

"Provided that the above amounts for unit assessment shall be apropriated from 
proceeds of tax sales and delinquent tax collections. Any deficiency from these 
collections shall be paid from the state general fund but not in an amount exceeding 
forty-thousand dollars ($ 40,000) for each year. Balances remaining in the Unit 
Assessment Fund at the close of the fiftieth fiscal year shall not revert to the 
general fund." (Emphasis added)  

Should there be a balance in the Unit Assessment Fund at the close of the fiftieth fiscal 
year, we are of the opinion that it is to be added to the $ 66,800 appropriated for the 
fifty-first fiscal year. Such balance is an appropriated cash carry-over.  

We reach this conclusion because if the balance is simply used to make up a portion of 
the $ 66,800 appropriated for the fifty-first fiscal year, then no matter how it is 
denominated the practical effect has been to cause the balance to revert. The 



 

 

Legislature specifically provided that any balance at the close of the fiftieth fiscal year 
was not to revert to the general fund. We would mention in passing that any balance in 
the Unit Assessment Fund at the close of the fifty-first fiscal year does revert to the 
general fund.  

In view of our answer to the question set out above, the other question asked by you is 
deemed to be mott.  


