
 

 

Opinion No. 62-95  

July 24, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Ethan K. Stevens, Assistant District Attorney, P. O. Box 336, Clayton, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May an incorporated village properly expend monies from the Fire Protection Fund 
for the purpose of drilling a water well located on fire station property if such well is 
utilized for the purpose of having water available in sufficient quantities to fight fires and 
where such water well is not connected in any manner to the village system?  

2. May Fire Protection Funds distributed to a village be expended for the purpose of 
drilling of a water well to supplement the village water supply if the well is connected to 
such system only for the purpose of assuring sufficient water for fighting fires?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answers to the questions posed above are governed by the provisions of Sections 
58 - 5 - 2.10 and 58-5-2.13, N.M.S.A., 1953 Compilation. These two sections provide as 
follows:  

"58-5-2.10. Expenditures from moneys distributed from fire protection fund. -- Any 
amount so distributed from the fire protection fund to any incorporated city, town or 
village, or to any independent fire district, shall be expended only for the maintenance of 
its fire department, the purchase, construction, maintenance, repair and operation of its 
fire station, including substations, fire apparatus and equipment, the payment of 
insurance premiums upon such fire stations, substations, fire apparatus and equipment, 
and insurance premiums for injuries or death of firemen as otherwise provided by law. 
Provided, however, that no money shall be expended from such fund for any 
purpose relating to the water supply systems of any such city, town, village or 



 

 

district, nor for the improvement or construction of such systems nor for the 
purchase, rental, installation or maintenance of fire hydrants nor for any other 
appurtenances relating to the distribution or use of such water supply system. 
Funds so distributed from the fire protection fund to any incorporated city, town or 
village, or to any independent fire district, may also be expended, in an amount not to 
exceed three hundred dollars ($ 300) in the aggregate during any period of one (1) year, 
for the expense of any firemen for attending any fire schools and conventions approved 
by the superintendent of insurance." (Emphasis supplied).  

"58-5-2.13. Control and Diversion of Expenditures. -- Amounts so distributed from the 
fire protection fund to any incorporated city, town or village or to any independent fire 
district shall be expended under the direction of the chief of the fire department of such 
city, town, village or district, upon duly executed vouchers approved as required by law, 
and in no event is any such amount to be expended for any purpose which does 
not relate directly to the permitted purposes specifically stated in Sections 9 and 
10 (58-5-2.10, 58-5-2.11) of the Fire Protection Fund Act." (Emphasis supplied).  

Under the provisions of Section 58-5-2.10, N.M.S.A., 1953 Compilation, the purposes 
for which Fire Protection Funds may properly be expended are specifically designated. 
As specified in Section 58-5-2.13, supra, it is expressly provided that such funds may be 
utilized only for purposes stated in Section 58-5-2.10, supra, or as specified under § 58-
5-2.11, N.M.S.A., 1953 Compilation relating to the construction, purchase or equipping 
of new fire stations.  

This office has previously held in Attorney General Opinion No. 59-80, dated July 28, 
1950, that a village may properly expend Fire Protection funds distributed to such 
village for the purpose of developing water wells for a village fire system. In Attorney 
General's Opinions No. 57-264, October 16, 1957, and No. 59-93, August 10, 1959, it 
was also held that Fire protection Funds could properly be expended under the 
provisions of Section 58-5-2.10, N.M.S.A., supra, for the purchase, installation or rental 
of fire hydrants necessary for fire protection.  

Following the issuance of the above opinions, however, the 1961 State Legislature 
amended Section 58-5-2.10, supra, to add the language underscored above, and 
narrowing the scope of permissible expenditures under the Fire Protection Act. In 
construing Section 58-5-2.10, supra, in light of the 1961 Legislative Amendment, we 
conclude that the governing body of a village may not properly expend monies 
distributed from the Fire Protection Fund to the village, for the purpose of drilling or 
constructing a water well for use by the village fire unit whether or not such well is 
connected or made an appurtenance to the village water supply system.  

Under the provisions of Section 58-5-2.14, N.M.S.A., 1953 Compilation, the authority is 
given to the Superintendent of Insurance to establish rules and regulations which he 
may determine necessary to accomplish the objectives of the Fire Protection Fund Act. 
Under this section the superintendent is authorized to compile a list of fire fighting 
equipment, apparatus and other items which may properly be purchased by an 



 

 

incorporated city, town or village or by any independent fire district from monies 
distributed from the Fire Protection Fund; however, the authority of the superintendent 
to designate such items which may be properly purchased is limited in scope to the type 
of permissible expenditures stated in Section 58-5-2.10, supra.  

It should be noted that under the provisions of Section 58-5-2.10, supra, a village is not 
precluded from drilling water wells or in otherwise obtaining water essential for fire 
protection purposes where the funds utilized for such expenditures are obtained from 
other sources. The limitation contained in Section 58-5-2.10, supra, has application only 
in so far as it restricts the use of Fire Protection Funds for such purposes.  


