
 

 

Opinion No. 63-05  

January 29, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Roy J. Lofton Superintendent of Schools Fort Sumner, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a public school system properly expend public moneys for the purpose of paying 
membership dues to the New Mexico Activities Association, and if so, may a portion of 
such moneys be properly expended to establish and maintain a retirement program 
forestaff employees of the Association?  

2. Are members of the staff of the New Mexico Activities Association eligible for 
retirement benefits under New Mexico state law?  

CONCLUSIONS  

1. See Analysis.  

2. No.  

OPINION  

{*10} ANALYSIS  

The questions above are as stated in your letter requesting an opinion thereon and as 
further posited by your phone conversations with this office.  

In resolving the answer to your first question, initial consideration must first be given to 
determining the legal status of the New Mexico Activities Association and the 
organization's relationship to the public schools of this state.  

{*11} As indicated by the constitution and by-laws of the association, the organization is 
a voluntary, nonprofit-unincorporated association, having legal recognition and authority 
pursuant to Section 51-18-1, N.M.S.A., et seq., and drawing its membership from public, 
private and parochial high schools and junior high schools of this state.  

According to the association's constitution, each individual member school is required to 
pay annual dues to the association based on the average daily attendance of the 
children attending such school. Individual schools also may be subject to the payment 
of assessments by the organization under a provision of the association's constitution.  



 

 

Sources of funds received by the association as shown by its official handbook 
published by the organization are derived from (1) the annual dues paid by each 
member school; (2) fines assessed for the submission of delinquent reports; (3) from 
interest obtained from investments; (4) collection of twenty-five percent of the net gate 
receipts from basketball tournaments and football playoff games sponsored by the 
association; and (5) miscellaneous sources such as sale of rule books, etc.  

By statute the State Board of Education is invested with supervisory authority over "all 
rules and regulations promulgated by any association or organization attempting to 
regulate athletic or other elementary or high school activities."  

Sections 73-12-11, N.M. S. A., 1953 Compilation, et seq. empowers the State 
Department of Education to determine whether rules and regulations of private 
associations are in conflict with rules or regulations of the State Department of 
Education, and such statutes invest the State Board of Education with the power of 
administrative review over decisions made by governing boards or officials of any 
organization regulating athletic or other activities.  

The legal consequence of such statutes is to invest the State Department of Education 
with supervisory authority over the rules or regulations of private organizations which 
affect public schools in New Mexico. This statute expressly contemplates private 
organizations or associations may be created and organized for the purpose of 
regulating some aspects of school administration. However, such statute does not make 
such organization a subdivision of the State Department of Education, and expressly 
states that:  

". . . Provided, however, the State Board of Education shall have no power or control 
over the rules and regulations or by-laws governing the administration of the internal 
organization of any such association or organization."  

Article 9, Section 14, of the Constitution of New Mexico provides in part as follows:  

"Neither the state, nor any county, school district or municipality, shall directly or 
indirectly lend, or pledge its credit, or make any donation to or in aid of any 
person, association or public or private corporation. . ." (Emphasis supplied).  

A number of states have litigated the question of whether under constitutional 
restrictions such as that specified above, public bodies and municipalities may properly 
expend public funds for the purpose of maintaining membership in certain types of 
organizations. As stated in 64 C. J. S., "Municipal Corporations", Section 1845, at page 
348:  

{*12} "Membership in municipal association or league. Although it has been held that it 
is beyond the power of a municipality to appropriate funds or incur indebtedness for the 
purpose of paying dues to, or contributing to the maintenance of, an organization of the 
municipalities of the state, it has been stated that the trend of modern judicial 



 

 

opinion is to the contrary, and the expenditure of municipal funds for the payment 
of its dues as a member of a municipal league has been held to be permissible as 
expenditure for a public purpose, and not to be prohibited by constitutional 
prohibitions against giving or loaning credit or making donations to any private 
individual or association. Of course, if a municipal league fails to adhere to the 
purposes for which it purportedly exists and which justify the expenditure of municipal 
funds for membership therein, continued membership therein would no longer be for a 
public purpose and the expenditure would be unlawful." (Emphasis Supplied).  

In McQuillin, "Municipal Corporations", Volume 15, Sec. 39.22, at page 61, it is 
stated:  

"While the expenditure of public funds for membership in a municipal league or to defray 
expenses of municipal officers appointed to attend a convention or conference of a 
municipal league has been recognized as public or municipal purposes, the opposite 
view has been taken in many jurisdictions, both as to such dues and expenses."  

In reviewing the authorities as to whether under constitutional restrictions similar to 
Article 9, Section 14 of the New Mexico State Constitution the expenditure of public 
funds is permissible for membership dues to a private organization, it should be noted 
that a decided split of authority exists between the various state courts which have 
considered this problem. See Glendale v. White, 194 P. 2d. 435, 67 Ariz. 231, State v. 
Hagerman, 98 N. E. 2d. 835, 155 Ohio St. 320; Hayes v. City of Kalamazoo, 25 N. W. 
2d, 787, 316 Mich. 443; People ex rel. Schlaeger v. Bunge Bros. Coal Co., 64 N. E. 
2d. 365, 392 Ill. 153.  

Although the question here presented has not been expressly the subject of any 
Supreme Court decision in this state, the court has in several cases interpreted Article 
9, Section 14 of the State Constitution, Hutcheson v. Atherton, 44 N.M. 144, 99 P. 2d. 
462; Harrington v. Atteberry, 21 N.M. 50, 153 P. 1041; State ex rel. Mechem v. 
Hannah, 63 N.M., 110, 314 P. 2d. 714; State Highway Comm. v. Southern Union 
Gas Co., 65 N.M. 84, 332 P. 2d. 1007, holding that public moneys in certain instances 
could not be properly expended for private purposes.  

In 79 C.J.S. "Schools", Section 324, at page 10, it is recognized that:  

". . . indebtedness or expenditures for paying membership dues in an association 
organized to promote the educational institutions of this state . . . have been held 
proper."  

In Schuerman v. State Board of Education (1940) 145 W. W. 2d. 42, 284 Ky. 556, the 
Court of Appeals of Kentucky was called upon to decide a question analogous to that 
here presented. In that case a declaratory judgment action was initiated to determine 
whether public schools could lawfully pay annual membership dues to an educational 
association. In this case the Court ruled:  



 

 

"Thus, stated in its broadest terms, the question presented for our determination on this 
appeal is, whether the maintenance of the Kentucky School Board Association for the 
purposes set forth in the {*13} petition is beneficial to public education in Kentucky. This 
question, it seems to us, must be answered in the affirmative unless we are to shut our 
eyes to the advantages of modern educational methods, and if so answered, it 
necessarily follows that the maintenance of the association is beneficial to the schools 
of each district, particularly to the schools of those districts whose boards of education 
avail themselves of the opportunities offered by membership.  

To be compelled to denominate as "membership dues" the contributions necessary for 
the support of an institution of this kind is, perhaps, unfortunate, as this term usually 
denotes monies expended for individual, rather than public purposes. But, by whatever 
name they may be designated, expenditures of reasonable amounts for the attainment 
of the objects set forth in the constitution of this organization are expenditures in the 
interest of the public schools, and hence not in contravention of the constitution of the 
state."  

In accordance with the modern trend of the above authorities we conclude that a public 
school of this state may lawfully expend public monies in a reasonable amount for the 
purpose of the payment of membership dues to an association or organization having 
for its stated and actual purposes the providing of direct assistance and aid to effect the 
betterment of local education and the rendering of service and actual benefits to such 
schools in the advancement of public education and as long as such expenditures are in 
the best interest of the individual school concerned.  

Next, we turn our attention to a determination of whether such monies once received by 
the association from public schools may properly be expended by the association for 
the purpose of establishing and maintaining a retirement program for staff employees of 
the association.  

Obviously, if the nature of such retirement program is such that it necessitates the 
utilization of such portion of the funds obtained by the association to the degree that the 
benefits rendered by the association to the member public schools are minor or 
insignificant in nature, then the original expenditure by such schools in such event 
would be of questionable validity. Conversely, however, if the expenditure by the 
association for the establishment or maintenance of an employee retirement program 
does not materially detract from the direct benefits or aid bestowed by the association 
upon the member schools participating, then such expenditure would be proper and 
would not render the payment of public moneys to such association invalid. The 
establishment of a retirement system by the association may serve to further assist the 
public school members in increased educational benefits by allowing the association to 
attract and maintain able and experienced staff personnel in the association which 
without a retirement program would not be possible.  

Therefore, it is our opinion that the association may properly expend for a retirement 
program a portion of the moneys received from membership dues contributed by the 



 

 

various member public schools, as long as such utilization of moneys does not negate 
or make insignificant the amount or type of actual direct assistance or benefits 
bestowed by the association to the public schools participating.  

Replying to your second question as to whether members of the staff of the New Mexico 
Activities Association are eligible for retirement benefits under New Mexico State Law, it 
is our opinion that such individuals because of their employment by a private {*14} 
nongovernmental association are not eligible for retirement benefits from state funds.  

Under Article 9, Section 14 of the state Constitution, supra, the payment of public 
moneys to private associations or organizations for such purposes by legislation or 
otherwise, would be clearly prohibited. Hutcheson v. Atherton, supra; Harrington v. 
Atteberry, supra; and State ex rel. Mechem v. Hannah, supra. The association could 
however, establish from funds available to the organization its own retirement program 
for its employees as long as such use of moneys of the organization does not materially 
interfere with the services and purposes of the association rendered to the public school 
members.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


