
 

 

Opinion No. 63-102  

August 15, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Leonard J. De Layo Superintendent of Public Instruction Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. The 1963 State Legislature enacted Chapter 274, Laws of 1963, creating the State 
Public School Plant Facilities Commission. What constitutes an academic classroom 
within the meaning of such Act?  

2. For purposes of such Act are classrooms used for home economics, science 
laboratory, music, art, and shop considered academic classrooms?  

3. Must the Public School Plant Facilities Commission approve a grant on the basis of 
making up the difference between bid estimates and available funds, or on the 
difference between the actual low bid and available funds?  

CONCLUSIONS  

1. See Analysis.  

2. See analysis.  

3. The Commission may, in its discretion, approve a grant in the amount of the 
difference between the lowest responsible bid estimate and available funds of the 
school district, subject to certain prescribed limits on the total amount of the grant.  

OPINION  

{*221} ANALYSIS  

The applicable statutory provision relating to the first question presented above is 
contained in Laws 1963, Chapter 274, Section 1:  

"There is created the public schools plant facilities commission whose function shall be 
to take under consideration applications from independent, municipal and county boards 
of education for state assistance in school plant facilities construction. Assistance 
under the provisions of this act shall be limited to academic classroom facilities, 
excluding gyms, cafeterias and other school facilities not directly related to the 
academic program of instruction.. ." (Emphasis supplied)  



 

 

The term "academic" is defined in Webster's New Collegiate Dictionary, Second Edition, 
as follows:  

"1. Pertaining or belonging to an academy, college, or University, or to colleges, etc.  

2. Literary, classical, or liberal, rather than technical or professional; as an 
academic course.  

3. Conforming to scholastic traditions or rules; conventional. . .  

{*222} 4. Theoretical . . ." (Emphasis supplied)  

Also, as defined in Webster's New International Dictionary, Third Edition, the word 
"academic" means:  

". . . of, belonging to, or associated with an academy or school esp. of higher learning . . 
. of or belonging to literary or art studies. . ."  

Webster's New Collegiate Dictionary, Second Edition, defines "classroom" to mean:  

"a room in a school or college building for class recitations, lectures, etc."  

In interpreting the language of a statute the words used in the Act are to be given their 
ordinary and usual meaning unless a different intent is clearly indicated. State ex rel. 
State Highway Commission v. Marquez, 67 N.M. 353, 355 P. 2d. 287; Brown v. 
Bowling, 56 N.M. 96, 240 P.2d. 846. and McNair v. School District No. 1 of Cascade 
County, et al., 288 P. 188, 87 Mont. 423.  

From the above, it is clear that the legislature intended that the Public Schools Plant 
Facilities Commission restrict the granting of moneys under Laws 1963, Chapter 274, to 
boards of education seeking to acquire land, renovate existing facilities, or make 
additions to or to erect buildings, intended for use primarily for classrooms.  

The words "academic classrooms" as utilized in the above statute have a narrower 
application than the term "classrooms" and mean those school rooms which are 
designed and intended to be used primarily for the teaching of the fundamental and 
more basic school subjects and which are of a liberal educational nature as 
distinguished from classrooms utilized primarily to teach vocational or technical courses 
such as automotive mechanics, machine use, woodworking, printing, shop work, 
cooking, sewing, or agriculture. In other words, it is plain that the limitation imposed was 
against the use of such funds for building, equipping, or acquiring buildings or facilities 
having for their basic or sole purpose the teaching of vocational, trade or technical 
subjects as differentiated from the basic educational curricula. Included within the 
permissive scope of the act would be classrooms intended for use in teaching such 
basic courses as: English, mathematics, history, geography, speech, music, art, 
physics, science, civics, language and hygiene.  



 

 

Under the language of the statute the legislature clearly intended to exclude the 
granting of such monies for usage of a nonclassroom nature such as gyms, cafeterias, 
school offices, lounges, locker rooms, heating plants, shower or toilet facilities, theatres, 
auditoriums, maintenance rooms, printing plants or shops. It should be noted however, 
that if the primary purpose of the classroom is within the scope of permissive 
classroom purposes as outlined above, then, the school unit can properly utilize the 
classroom for other subsidiary purposes as long as it does not detract from its primary 
purpose.  

In answer to your second question, under the analysis made by us above, it is our 
opinion that classrooms having for their primary purpose the teaching of home 
economics, trades, shop or vocational instruction are not within the intendment of the 
act. Classrooms for use in teaching science, including science laboratories, {*223} art or 
music, we believe to be within the term "academic classroom." This interpretation we 
believe is further supported by the fact that the legislature in enacting such legislation 
restricted the granting of moneys under the act to those school districts which have 
made a maximum effort financially to bond themselves to the capacity permitted under 
law for school purposes and yet were in serious need of additional basic classroom 
facilities. It is important to note however, as pointed out above, that if the classroom is 
primarily designed as an academic classroom it may be employed for such secondary 
or other purposes as the school unit may determine. Certainly, the designing or 
constructing of classrooms with such funds, so as to achieve the maximum usage and 
benefit was intended to be permitted.  

In your third question you inquire if the commission must approve a grant on the basis 
of making up the difference between bid estimates and available funds or on the 
difference between the actual low bid and available funds.  

The applicable statutory section pertaining to such question is contained in Laws 1963, 
Chapter 274, Section 6:  

"Fiscal Limitations. -- Under the provisions of this act the public school plant facilities 
commission is authorized to make up the difference between bid estimates and 
available funds for a project approved by the commission, provided, however, that 
funds for a single project may not be approved that is in excess of seven per cent of the 
total appropriation for school construction in the appropriations bill, or fifty thousand 
dollars ($ 50,000.00), whichever sum is greater." (Emphasis supplied).  

School districts generally, are subject to the provisions of Public Purchases Act (Sec. 6-
5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, et seq.) and as specified in Sec. 6-5-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation, a school board is required legally to accept the bid of the lowest 
responsible bidder where it proposes to make a purchase, or enter into a contract for 
materials or labor, or both, which involve an expenditure of more than $ 500. In our 
opinion the legislature in enacting Laws 1963, Chapter 274, did not intend to limit the 
Commission to granting funds in the amount of the lowest bid submitted on projects 
submitted for its consideration, but in keeping with the purposes of the Public Purchases 



 

 

Act, the lowest responsible bid may be considered. Where, however, the low bid 
received is not considered by the local school board to be the lowest responsible bid, 
the Commission in passing on the proposed grant should review the bids and satisfy 
itself that the low bid submitted to the school district should in fact have been rejected.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


