
 

 

Opinion No. 63-106  

August 20, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Charles S. Solomon Assistant District Attorney P. O. Box 2041 Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Board of Education of Rio Arriba County authorize a religious denomination to 
use public school facilities for religious services?  

CONCLUSION  

Yes, subject to certain restrictions specified herein.  

OPINION  

{*230} ANALYSIS  

As pointed out in your letter requesting an opinion, the Board of Education of Rio Arriba 
County, New Mexico, has in the past, authorized a private religious denomination to use 
a public school classroom for religious services at times when the building was not 
utilized in connection with the regular school program.  

Three New Mexico State Constitutional provisions apply in part to the question under 
consideration. Article IX, Section 14 recites in part:  

"Neither the state, nor any county, school district, or municipality, except as otherwise 
provided in this Constitution, shall directly or indirectly lend or pledge its credit or make 
any donation to or aid of any person, association or public or private corporation. . ."  

Article XII, Section 3 of the state Constitution sets out:  

"The schools, colleges, universities and other educational institutions provided for by 
this Constitution shall forever remain under the exclusive control of the state, and no 
part of the proceeds arising from the sale or disposal of any lands granted to the state 
by congress, or any other funds appropriated, levied or collected for educational 
purposes, shall be used for the support of any sectarian, denominational or 
private school, college or university." (Emphasis supplied).  



 

 

Section 8 of the Enabling Act for New Mexico (36 U.S. Statutes at Large 557, Ch. 310) 
provides in part:  

"The schools, colleges, and universities provided for in this act shall forever remain 
under the exclusive control of the said state, . . ."  

In addition to the above cited constitutional provisions, Section 73-12-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation, provides:  

"No teacher shall use any sectarian or denominational books in the schools or teach 
sectarian doctrine in the schools, and any teacher violating the provisions of this section 
shall be immediately discharged, his certificate to teach school revoked, and be forever 
barred from receiving any school moneys and employment {*231} in the public schools 
of this state. Provided, that this section shall not be construed to interfere with the 
use of school buildings for other purposes authorized by the county board after 
school hours." (Emphasis supplied)  

Section 73-9-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended, specifies in part that "Except 
with respect to independent and union high school districts, the county board of 
education shall have supervision and control of all rural schools and districts and sites, 
buildings, equipment and funds of the district. . ."  

As pointed out in 78 C.J.S. "Schools and School Districts", Section 259, at page 1239:  

"Meetings for religious purposes. In the absence of express or implied statutory 
authorization, a school building may not be used for religious meetings, and under some 
statutes the school authorities may prohibit the use of a school building for such 
purpose. . ."  

Several recent decisions of the United States Supreme Court prohibiting certain aspects 
of the teaching of religion in public schools bear in part also upon the question posed 
above. In Engle, et al. v. Vitale, et al. (1962) 370 U.S. 421, 82 S. Ct. 1261, the United 
States Supreme Court held that a board of education of a public school system could 
not under the establishment clause or the Fourteenth Amendment to the United States 
Constitution employ the power, prestige or financial support of the State behind a 
particular religious belief, nor prescribe a particular prayer for use in the public schools.  

In the case of School Dist. of Abington Township, Penn., et al. v. Schempp, et al., 
(1963) 83 S. Ct. 1560; U.S. , the Supreme Court held that the Establishment clause of 
the First Amendment to the Federal Constitution which is incorporated in the Fourteenth 
Amendment of the Constitution of the United States prohibits a state or school district 
from assisting any religious organization. The court stated in this case that the state and 
school district must follow a strict policy of "neutrality" respecting the teaching of 
religion.  



 

 

The leading New Mexico Supreme Court decision bearing upon the question of the 
relationship between the State and particular religious denominations is the case of 
Zellers v. Huff (1951) 55 N.M. 501, 236 P.2d 949. In that case the court clearly 
indicated that neither the state nor a local school board could lawfully give or provide 
from public funds assistance to private or sectarian groups.  

From a careful consideration of the above Constitutional, statutory and case law 
authorities, it is our opinion that a county board of education may, in its discretion, 
pursuant to Sections 73-9-7 and 73-12-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, permit a 
particular religious denomination or private group to use public school buildings or 
facilities after school hours where such use, in the opinion of the school board, will not 
interfere with normal school activities. However, as pointed out in the above cited 
authorities, the school board may not in any respect sanction or give endorsement to 
such religious denominational programs. See Attorney General's Opinion No. 822-1934, 
dated October 27, 1934, and No. 57-144, dated June 20, 1957, pertaining to the 
authority of municipal and consolidated boards of education {*232} to authorize private 
use of school buildings. In our judgment the local school board must in exercising its 
discretion either make the use of school facilities available to all religious groups on an 
equal basis and without preference as to any particular group, or not permit such use at 
all.  

Although it is our opinion that a county board of education may in its discretion permit a 
religious denomination to utilize public school buildings after normal school hours, we 
wish to emphasize that since a school district may not in any manner lend its financial or 
other support to any private religious denominations, it is, therefore, incumbent upon 
the school authorities to obtain reimbursement for any actual expenses 
occasioned from such private use.  

In instances where the local school board desires to enter into a lease of real property 
to any private party or religious group and proposes to give exclusive right of 
possession and occupancy to school lands or buildings, the State Board of Finance 
must give its approval pursuant to Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation. Where, 
however, the use permitted is temporary or brief, and limited to hours when the property 
is not needed for school purposes, the approval of the State Board of Finance is not 
necessary, and the local board of education may or may not authorize such usage 
according to its discretion. See Attorney General's Opinion No 63-26, dated March 29, 
1963.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


