
 

 

Opinion No. 63-129  

September 25, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mrs. Betty Lujan Acting Director Social Security Division Public Employees' 
Retirement Association Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

On July 30, 1962, the Attorney General's Office, in an informal opinion, advised you that 
substitute teachers are not covered by social security under an agreement whereby 
part-time positions are excluded -- a part-time position being defined as one which does 
not require more than 150 hours of duty in a calendar quarter.  

In view of recent correspondence from the Social Security Administration you ask us to 
review the opinion rendered earlier.  

QUESTION  

Are substitute teachers excluded from social security coverage under an agreement 
whereby part-time positions are exempt?  

ANSWER  

yes.  

OPINION  

{*287} ANALYSIS  

We will state initially that under Section 208 of "Coverage Under Agreements," including 
the example therein, as propounded by the Social Security Administration, the position 
of substitute teacher is a part-time position.  

Now, however, the Social Security Administration has advanced what we consider a 
rather novel argument that substitute teachers are covered. The Social Security 
Administration has stated that "although the law permits the exclusion of services 
rendered in part-time positions, where a substitute renders services in a regular full-time 
position the services of the substitute are not excluded even though he or she may work 
less than full time."  



 

 

As we understand this contention, it is that by virtue of substituting for, or filling-in for, a 
regular contract teacher, tenured or otherwise, the substitute teacher is, during that 
time, holding the position of regular certificated contract teacher.  

Not only do we disagree with this contention in principle, but we find that it would not be 
permissible under the rules of the State Board of Education, approved and issued in 
January, 1962.  

We are advised that in New Mexico we have five types of teachers' certificates. First is 
the standard certificate which indicates that the holder is fully certified as qualified to 
perform the duties endorsed upon the certificate according to the certification 
requirements in effect at the time the certificate was issued.  

Second is the sub-standard renewable certificate. This certificate is issued to teachers 
who hold a degree from a regionally or New Mexico accredited institution and who 
partially meet certification {*288} requirements. This certificate is renewable on a year-
to-year basis as a sub-standard certificate and may be renewed until such time as 
certification requirements are met. This certificate is renewed on a showing of eight 
semester hours credit earned annually at a regionally or New Mexico accredited 
institution. All credit must be earned in areas applicable toward meeting requirements 
for a standard certificate.  

The third certificate is sub-standard and non-renewable. This certificate is issued only 
after the opening of a school term upon the express request of the employing authority. 
The sub-standard non-renewable certificate is valid only for the school requesting the 
certificate. This type of certificate is issued only to teachers having 90 or more hours of 
college credit at a regionally or New Mexico accredited institution.  

The fourth and fifth type of certificates are issued to substitute teachers. Substitute 
teachers' certificates are issued by the Office of Certification of the State Department of 
Education at the request of the superintendent of schools. Substitute teachers must be 
paid at a lower rate than the regular contract teachers for whom they are filling-in. No 
substitute teacher is allowed to teach more than sixty days in any one class as a fill-in 
for a regular contract teacher. Substitute teachers' certificates are valid for use only in 
the administrative unit for which they have been requested and they are valid for one 
year only.  

The fifth type of certificate is designated as a continuing substitute teachers' certificate. 
It is issued only to teachers who have substituted in a single class for sixty days. Before 
the certificate is issued the employing authority must verify to the Office of Certification 
that it has been unable to replace the substitute teacher with a properly certified teacher 
and must request a continuing substitute teacher's certificate for the substitute teacher. 
Any substitute teacher who receives a continuing substitute teacher's certificate must 
present evidence of having earned sixty or more semester hours of college credit from a 
regionally or New Mexico accredited institution.  



 

 

We see then that substitute teachers hold positions entirely separate and distinct 
from the position of the regular contract teacher for whom they are filling in. Rather than 
being unusual, our research indicates that this is true in most states. In the case of 
State ex rel. Schroder v. School Directors, Wis., 274 N.W. 301, a person who had 
the qualifications to teach as required by state law, but who, because of lack of certain 
qualifications required by the city school board, was offered and accepted a position as 
a substitute teacher, and served as such for three and one-half years. The Court held 
that she did not thereby acquire the status of permanent teacher.  

A substitute teacher is not entitled to the benefits of the Teachers' Tenure Act and 
where a teacher, qualified only to act as a substitute, is inadvertently given a regular 
teacher's contract, such contract is invalid. Antel v. McDonald School District, Pa., 71 
D.C. 216 (1949). The Court points out that the qualifications of substitutes has been left 
to the discretion of school officials while this is not so in the case of regular teachers.  

In the case of Schulz v. State Board of Education, N.J., 40 A. 2d 663 (1945), the 
argument was advanced that since a statute said "all teachers," substitute teachers 
were included within its terms. The Court rejected this contention saying,  

{*289} "The conception that the classification 'teacher', as used in the school law and in 
school practice is not comprehensive of the classification 'substitute teacher' has 
support in our statutes, in school practices and decisions, and in the opinion of the 
courts."  

The Court said that the substitute teacher's employment was just that -- substitute 
teacher.  

The Court further stated as follows:  

"It cannot be soundly argued that the classification of substitute teachers separately 
from teachers is a distinction without a difference, or that the distinction is a frivolous 
reason for withholding various beneficial incidents, including that of tenure, from 
substitute teachers."  

Recognizing that all substitute teachers may not be of the aptitude desired for regular 
teaching positions, but who may, nevertheless, be acceptable for fill-in work, the Court 
said that "there is substance in the distinction" between substitute teacher and regular 
teacher. Likewise the New York Court has flatly stated that "a substitute is not a regular 
teacher." Winkel v. Teachers' Retirement System of New York, 149 N.Y.S. 2d 443 
(1956).  

In a statement which is most appropriate in this state, the New Jersey Court said ( 
Gordon v. State Board of Education, 40 A. 2d 670 (1945)):  

"Respondent, as we have seen, was hired as a substitute teacher and was paid as such 
at the rate of $ 5 for each 5 1/2 hour day of actual employment. Her assignment was 



 

 

from day to day. The department was under no obligation to offer, or the respondent to 
accept, any of those assignments. Each day represents a separate contract. No such 
irregularity of engagement and no such opportunity to determine not to do the day's 
work rests with a regular teacher. The assignment might consist of merely hours and 
not a full day, or of a full day and a fraction, or it might be continued over a week or 
longer. That service was without seniority, without paid vacations and without the 
benefit of scheduled increases or increases of any character, without steady 
employment even at the per diem rate. . . ."  

The Court in holding that a substitute teacher was not a teacher said:  

"She performed teaching services for which she was entitled to be, and was, paid; but 
that did not bring her within the classification of a teacher. She was a substitute 
teacher, specifically so employed by the superintendent of schools in accordance with 
the practice."  

The Social Security Administration apparently says that while a substitute teacher may 
not be a regular certificated contract teacher, the substitute, while filling-in for the 
regular teacher, occupies the position of the one for whom she is substituting. Court 
decisions are to the contrary. As the Court said in State ex rel. Ging v. Board of 
Education of City of Duluth, Minn., 7 N.W. 2d 544 (1942):  

"We see no alternative than to follow 'common and approved usage' and to define a 
teacher's position as his relative place, rank, or standing in the school system." 
(Emphasis added)  

{*290} This was reiterated in Frisk v. Board of Education of City of Duluth, Minn., 75 
N.W. 2d 504 (1956) wherein the Court stated that "position" refers to rank, grade, or 
station in the school system. See Anderson v. Board of Education, Cal. 15 P. 2d 774 
(1932).  

Certainly in New Mexico at least the substitute teacher does not have the relative place, 
rank, grade or standing in the school system that the person for whom she fills-in has. 
Walsh v. Board of Trustees, Cal., 37 P. 2d 700; Mitchell v. Board of Trustees of 
Visalia Union High School, Cal., 42 P. 2d 397; Commonwealth ex rel. Hetrick v. 
School District of City of Sunbury, Pa., 6 A. 2d 279.  

This office expressly reaffirms the opinion given you on this question in July of 1962.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


