
 

 

Opinion No. 63-13  

March 7, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Ignacio Salas County Assessor Torrance County Estancia, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a non-resident veteran claim the veteran's exemption on real estate owned by 
him in New Mexico?  

2. If an otherwise qualified veteran left the state fifteen years ago, but has now returned 
and owns real estates within New Mexico, is he entitled to the veteran's tax exemption?  

3. An otherwise qualified veteran has been stationed under military orders in the State 
of California since 1942. He made his home there, and has voted there for the past 
fifteen years. Now he has returned to New Mexico and owns real property within the 
state. Is he entitled to the veteran's tax exemption?  

4. The wife of a qualified veteran, resident in New Mexico, has received a gift of real 
property, or has acquired it through inheritance. The deed shows only her name as 
grantee. Is the veteran's tax exemption applicable to the real estate?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. No.  

OPINION  

{*32} ANALYSIS  

Under the wording of Sections 72-1-11 and 72-1-14, N.M. S. A., 1953 Compilation, the 
veteran's tax exemption is granted only to qualified veterans who established residence 
in New Mexico prior to certain specified dates, and who are residents of the state at the 
time the exemption is claimed. One who is not a resident of New Mexico, or who has 
moved away and established his residence elsewhere, is not entitled to the exemption. 



 

 

See Flaska v. State, 51 N.M. 13, 177 P. 2d 174, and A. G. Opinion No. 57-271, 
October 23, 1957. Accordingly, we answer your first question in the negative.  

Your second and third questions raise the issue of broken residence. An absence from 
the state for a period of fifteen years would strongly indicate that the person had 
established residence elsewhere. And, as in question 3, where the person establishes a 
home in another state and registers to vote there, he has established residence there. 
Ordinarily, a person does not lose New Mexico residence by reason of absence from 
the state under military orders, but this person has voluntarily chosen to establish 
residence in California by doing acts that indicate an intention to terminate New Mexico 
residence. However, in both cases the persons were residents of New Mexico before 
they left the state.  

The veteran's tax exemption does not require continuous residence in New Mexico; it 
does not say that once residence is terminated the exemption is lost irrevocably. Of 
course, the requirement of residence means that the exemption is lost during a period of 
non-residence. But it has been the interpretation of this office that a qualified resident 
who moves away and loses his residence, but moves back and re-establishes his 
residence, becomes entitled again to the veteran's tax exemption. That was the holding 
of A.G. Opinion No. 3132, May 12, 1939. We believe that tax officials should continue to 
follow this long standing rule of interpretation, and we answer your second and third 
questions in the affirmative.  

Turning to your fourth question, you will notice that Section 72-1-13, N.M.S.A., 1953 
Compilation grants the veteran's tax exemption to the real and personal property of a 
soldier, as defined in the act, including the community or joint property of husband and 
wife. Under Section 72-1-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, if the assessor has no 
personal knowledge that the person claiming the exemption is the actual and bona fide 
owner of the property, he must require proof of ownership, and the burden of proof is on 
the claimant. This requirement is mandatory, and proof must be made under oath.  

Under Section 57-4-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, when a married woman acquires 
property by an instrument in writing the property is presumed to be her separate 
property. We understand, in this case, that the deed to the property bears the wife's 
given name as grantee; neither her husband's name nor her marital status is mentioned. 
Presumptively, this property is her separate property. Since the exemption extends only 
to the veteran's separate property plus community and joint property, there is no 
exemption for the wife's separate property. (We have presumed that the wife is not an 
eligible veteran in her own right). This presumption is not conclusive, but may be 
overcome by proof. Laughlin v. Laughlin, 49 N.M. 20, 155 P. 2d 1010. We advise 
{*33} you to deny the claimed exemption unless the claimants can prove that the 
husband has a community or joint interest in the property. In addition to any other proof 
that you may require, we suggest that you require a correction deed to accurately 
express the claimed community or joint ownership.  

By: Norman S. Thayer  



 

 

Assistant Attorney General  


