
 

 

Opinion No. 63-130  

September 30, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays Executive Secretary Public Employees' Retirement Association 
403 Don Gaspar Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is the person who held the position of United States Property and Disbursing Officer in 
New Mexico from August 1, 1934 to September 16, 1940 to be considered a State 
employee during this period of time for purposes of retirement under the Public 
Employees' Retirement Act?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*290} ANALYSIS  

It must be noted at the outset that the property and fiscal officer (called property and 
disbursing officer prior to 1961) occupied a unique status in New Mexico, at least during 
the period in question. His appointment is governed by both State and Congressional 
enactment. The State statute, Section 9-2-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, provided as 
follows during the time period in question:  

"The governor shall appoint, with the advice of the adjutant-general, a property and 
{*291} disbursing officer, whose appointment shall be subject to the approval of the 
secretary of war . . . It shall be the duty of such officer to receive and account for all 
funds and property allotted or furnished by the United States to this state, for the use of 
the national guard, or other military organizations . . . . he shall receive such salary and 
allowances for his service as such officer, as may be fixed by the war department, and 
commander-in-chief of the New Mexico national guard. He shall also make such reports 
and render such accounts as may be required by the governor. He shall hold such rank 
as may be authorized by regulations of the war department."  

The Congressional enactment (Chapter 134, § 67, June 3, 1916, 39 Stat. 200) provided 
as follows during the applicable period:  



 

 

"The governor of each state and territory and the commanding general of the National 
Guard of the District of Columbia shall appoint, designate, or detail, subject to the 
approval of the secretary of war, an officer of the National Guard of the State, Territory, 
or District of Columbia, who shall be regarded as property and disbursing officer for the 
United States."  

The question arises whether the person who occupied this position during the period in 
question was a State employee or a Federal employee. An opinion (No. 57-294) was 
rendered on this same question in 1957. However, an additional fact has since come to 
light which we deem highly important, namely, the occupant of the position was paid by 
both the State and the United States during the period in question. The prior opinion 
was based on the premise that the individual had been paid only by the United States.  

The definition of "employee" as contained in the Public Employees' Retirement Act 
(Section 5-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) is as follows:  

"'Employee' means any person, including any elected official, who is in the employ of 
any public employer and whose salary is paid by warrant or any other medium 
from any income of said public employer. The term shall include full time civilian 
employees employed through direct appointment or designation by the governor as 
commander-in-chief of the national guard or by the adjutant general, and whose salaries 
are paid by the United States from funds allocated to the national guard of this state." 
(Emphasis added)  

In the same statute "public employer" is defined as "the state of New Mexico or any 
municipality in the state of New Mexico." Section 5-5-1, supra.  

As the Judge Advocate General's Office has noted in a memorandum to the Comptroller 
of the Army, the status of property and disbursing officers has a long history and has 
received repeated consideration by the Comptroller and the Office of the Judge 
Advocate General. The Judge Advocate General states further:  

"These opinions generally conclude that property and disbursing officers are State, 
rather than Federal, officers."  

There are two Federal Circuit Courts of Appeal decisions on the matter which deal with 
issues other than retirement but where the crux of the determination was {*292} whether 
such property and disbursing officers are Federal or State employees. The first case, 
Woodford v. United States, 77 F.2d 861, held that such an officer was a Federal 
employee. In the second case, United States v. Prager, No. 16478, 5th Cir., the thrust 
of the decision was that such an officer is a state employee.  

In the final analysis the conclusion in the present instance depends upon our State 
Statutes. The major factors to be considered for purposes of our Retirement Act are 
control and method of payment. Opinion Nos. 60-142, 57-231, 58-100, 57-291.  



 

 

The property and disbursing officer during the 1934-40 period was paid just about 
equally by the State and the United States. This, taken in conjunction with the control 
exercised over him by the State Adjutant General and the Governor, leads us to 
conclude that this officer was a State employee during the period in question.  

This opinion is limited to its own facts, particularly since we understand that the property 
and disbursing (fiscal) officer in New Mexico has been paid solely by the United States 
for a number of years.  

Of course, the person in question must comply with the other provisions of the Public 
Employees' Retirement Act in order for this service credit to be granted him.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


