
 

 

Opinion No. 63-148  

November 4, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Emilio F. Garcia Assessor, Union County P. O. Box 457 Clayton, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where property is assessed on ad valorem tax rolls in the name of a partnership, and 
one of the partners is a veteran entitled to a tax exemption under our laws, to what 
extent, if any, may such exemption be applied as to such property?  

CONCLUSION  

A partner who is a veteran has no right to apply his exemption against property owned 
by the partnership.  

OPINION  

{*341} ANALYSIS  

Article VIII, § 5 of the New Mexico Constitution provides as follows:  

"The legislature may exempt from taxation property of each head of the family to the 
amount of two hundred dollars ($ 200) and the property, including the community or 
joint property of husband and wife, of every honorably discharged member of the armed 
forces of the United States who served in such armed forces during any period in which 
they were or are engaged in armed conflict under orders of the President of the United 
States, and the widow of every such honorably discharged member of the armed forces 
of the United States, in the sum of two thousand dollars ($ 2,000). Provided, that in 
every case where exemption is claimed on the ground of the claimants having served 
with the armed forces of the United States as aforesaid, the burden of proving actual 
and bona fide ownership of such property upon which exemption is claimed, shall be 
upon the claimant."  

In Opinion No. 58-70 this office held that where property was owned in joint tenancy by 
a veteran and a non-veteran, the exemption should be allowed to the full extent. Without 
now attempting to distinguish between property owned by a partnership and jointly 
owned property, it is sufficient to say that the type of ownership is not the same. 
Likewise, in Opinion No. 63-11 it was held that separate horizontal interests in property 
were not separately assessable.  



 

 

Our Supreme Court in the case of Dillard v. N.M. State Tax Commission, 53 N.M. 12, 
considered this constitutional provision and held in substance that not only could there 
be no exemption not granted by statute but also that an exemption could not be granted 
by statute unless clearly authorized by the Constitution. We have no statute specifically 
exempting partnership property belonging to a partnership of which a veteran is a 
partner. Therefore, unless the type of ownership of the property comes within some 
statutory provision authorized by the constitutional provision above quoted, no 
exemption can be granted.  

Our statutes are §§ 72-1-11 to 72-1-16, inclusive, N.M.S.A., 1953 Compilation. They all 
deal with {*342} property owned by the soldier and his proof of ownership. Section 
72-1-16, supra, provides in part:  

"A. In each case where exemption is claimed under this act (72-1-11 to 72-1-17), if the 
assessor has no personal knowledge that the person claiming the same is the actual 
and bona fide owner of the property upon which the exemption is claimed, he shall 
require proof of ownership and the burden of proof thereof shall be upon the claimant. 
It shall be mandatory in all cases that proof under oath be furnished the assessor that 
the veteran is the bona fide owner of the legal title thereto." (Emphasis supplied).  

New Mexico has adopted the Uniform Partnership Act (§ 66-1-1, et seq., N.M.S.A., 
1953 Comp.). Prior to the adoption of this Act by the various states having adopted it, 
there was considerable confusion and variance as to how partnership property was 
owned, and some states held that it was property owned in joint tenancy. Uniform Laws 
Annotated, Vol. 7, Uniform Partnership Act, p. 32, et seq.; "Partners and Partnerships", 
Barrett & Seago, Vol. 2, p. 464 et. seq. However, § 25 of the Uniform Act (§ 66-1-25, 
N.M.S.A., 1953 Comp.) has resolved the confusion and provides in substance, among 
other things, that there is a new and different type of ownership, where partnership 
property is concerned, known as partnership property. The section sets out the various 
incidents, but it appears rather definitely that there is no ownership of an individual 
interest in partnership property prior to dissolution.  

Partnership property not being either joint or community property, and not being 
individually owned, and no portion thereof being individually owned under the Uniform 
Act does not come within any exemption granted by statute or authorized by the 
constitution. A veteran partner may not, therefore, apply any portion of his exemption to 
property owned by a partnership of which he is a partner.  

By: James V. Noble  

Assistant Attorney General  


