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QUESTION  

QUESTION  

If a school board, pursuant to Section 73-8-21, N.M.S.A., 1953 Compilation, exercises 
the right to call an election on the question of issuing school bonds without there first 
being filed a petition requesting such election, is it necessary that the election be held 
between January 15 and May 31, inclusive, of any given years?  

CONCLUSION  

No; however, the school board, if it calls for an election on its own motion without 
petitions having been filed asking for an election, must initiate its board resolution within 
the same restrictive time limits which are applicable to the filing of petitions.  

OPINION  

{*324} ANALYSIS  

In answering the question presented, it is first pertinent to examine the legislative history 
of the Statutes governing the calling and holding of school bond elections.  

Prior to 1959, a school bond election could only be initiated upon the filing with the local 
board of {*325} education of a petition asking for the calling of such an election, signed 
by at least ten percent of the qualified electors residing in the school district and who 
had paid a property tax therein during the preceding year. Such petition under Section 
73-8-21, N.M.S.A., 1953 Compilation, could only be filed "between January 15 and May 
31, inclusive (and at no other time)." Upon the filing of such petition, the local board of 
education, pursuant to Section 73-8-22, N.M.S.A., 1953 Compilation, was required to 
examine the sufficiency of the petition and upon affirmative finding of its adequacy was 
required to order that an election be called in the district upon the question of the 
issuance of such bonds, and the election was to be held not less than thirty nor more 
than fifty days after such finding.  

The 1959 state legislature by Laws 1959, Chapter 92, amended the provisions of 
Section 73-8-21, N.M.S.A., to provide that as an alternative to the procedure of 
initiating such school bond elections by petition of qualified voters in such district, the 



 

 

local school board might, upon its own, initiate, call and hold an election upon the 
issuance of school bonds. The applicable portion of Section 73-8-31, as amended in 
1959, is as follows:  

"To initiate the right to issue bonds hereunder a petition asking for the calling of an 
election, must be filed between January 15 and May 31, inclusive, and at no other time, 
with the county board of education in case of rural districts, with the municipal board of 
education in case of municipal districts. . .  

Such boards of education may, as an alternative method call and hold an election 
upon the question of issuing bonds for such school district without there first 
being filed with the said board a petition asking for the calling of an election for 
such purpose, as hereinafter provided. . ." (Emphasis supplied)  

Section 73-8-22, supra, was amended in 1959 also, to provide in applicable part:  

"If said bond issue is initiated without a petition, the board shall pass a resolution of 
similar form but reciting that such election is ordered upon the board's own motion."  

In addition, the 1959 legislature amended Section 73-8-31, supra, to provide that 
contests to challenge the validity of election petitions or resolutions may be filed at any 
time prior to five days preceding the day set for an election, but not afterwards.  

From the above legislative revisions, it is obvious that the 1959 legislature liberalized 
the manner by which school bond elections might be initiated to allow school boards to 
call elections on bond issues without necessity for the filing of a petition.  

The 1959 amendments provided an alternative means of initiating school bond elections 
but did not expressly amend the dates for conducting such elections. It is apparent that 
under both the former statutes, and the statutes as amended, a valid petition calling for 
a school bond election may be filed between January 15 and May 31, inclusive, and that 
the school board on receipt of such petition would have a reasonable time within which 
to meet and determine the sufficiency of such petition. If the board found the petition 
sufficient, then under Section 73-8-22, supra, it is required to order an election on the 
bond issue. "Not less than thirty nor more than {*326} fifty days after such 
findings." Thus, under prior and current law, the election on the bond issue could be 
called by the board after the date of May 31 of each year.  

The basic question which must be resolved however, is whether a school board, if it 
calls an election on its own motion and without there first being filed with it a petition, 
must initiate its board resolution within the same restrictive time limits which are 
applicable to the filing of petitions.  

Section 73-8-21, N.M.S.A., supra, requires that petitions asking for the calling of an 
election must be filed between January 15 and May 31, inclusive, and at no other 
time. In our opinion, this restriction on the filing of petitions is also applicable to calling 



 

 

of a school bond election by a local board of education as an alternative method. A 
careful examination of the provisions of Laws 1959, Chapter 52, providing for the 
alternative method of initiating school bond elections, indicates that the legislature 
established an alternative means of initiating school elections but did not amend the 
statutory provisions restricting the times within which a school bond election might be 
initiated. In other words, the legislature permitted by its 1959 amendment school bond 
elections to be initiated by petition, or in the alternative on the board's own motion, but 
either alternative method of initiating a call for an election on school bonds must in our 
opinion be effected between the dates of January 15 and May 31 of each year.  

In addition to the statutes cited above, Section 73-8-35, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
states: "Provided, however, that bonds hereunder shall not be issued or sold after 
July 1, in any calendar year unless adequate levies have previously been made to 
meet interest payments and principal payments, if any, on such bonds for the first year 
after the date of issue."  

The basis for requiring school bonds to be issued between January 1 and May 31, was 
examined in Fisherdick, et al. v. San Juan County Board of Education (1925) 30 
N.M. 454, 236 P. 743, wherein the court held that school bonds may not be issued after 
July 1 and before January 1 of the succeeding year. In this case the court stated:  

"It is our conclusion that school bonds may not be issued after July 1 and before 
January 1 of the succeeding year; that the several statutory provisions referred to are 
intended to expedite the procedure so that they may be ready for issuance the same 
year in which voted, but that, if not so issued, in the absence of any other objection, 
they may be issued the succeeding year. In our view, it was not the legislative intent 
that the will of the electors, lawfully expressed, should be defeated by mere unavoidable 
delays or obstructionist tactics."  

Based upon the above authorities, we therefore conclude that it is not required that an 
election be held upon the question of issuing school bonds between the dates of 
January 15 and May 31 of any given year, but it is necessary that either a petition 
calling for such election be filed, or a school board resolution calling for such election 
without such petitions being filed, be passed prior to May 31 of each year, in order that 
an election may be held upon the question of issuing such school bonds, and so that if 
such bond issue is approved by the voters such bonds may be issued prior to July 1 of 
that year.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


