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BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Ken A. Davis, Director Educational Retirement Board Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a local school board retire a tenure teacher solely because of the teacher's age, 
and if so, at what age may such retirement for age purposes be effected?  

CONCLUSION  

Yes, but only after the tenure teacher has attained the age of 62 years.  

OPINION  

{*353} ANALYSIS  

Three legislative provisions have specific application to the question here presented. 
Section 73-12-66, N.M.S.A., 1953 Compilation, contained in the Educational Retirement 
Act provides as follows:  

"A member shall be eligible for retirement benefits, computed under § 73-12-60, New 
Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, as amended, when he has acquired 
fifteen or more years of earned service credit and has attained the age of sixty years. A 
member under sixty years of age who has acquired thirty or more years of earned and 
allowed service-credit may retire and receive the actuarial {*354} equivalent of the 
retirement benefits, provided for in Section 73-12-60, New Mexico Statutes Annotated, 
as amended, that he would be eligible to receive if he were to retire at the age of sixty 
years."  

Section 73-12-68, N.M.S.A., 1953 Compilation permits local school boards to make 
application for the retirement of a local teacher upon the teacher attaining the age of 
sixty years. This section sets out:  

"Applications for retirement shall be made by the member upon a form provided by the 
board. In the case of members who have attained the age of sixty years, 
application may be made for their retirement by the local administrative unit." 
(Emphasis supplied)  



 

 

The above statute was enacted by the state legislature by Laws 1957, Chapter 197, 
Section 35. In Attorney General's Opinion No. 58-123, dated June 12, 1958, it was 
previously held by this office that when a tenure teacher reaches sixty years of age and 
is otherwise eligible to retire, but does not desire to, his local administrative unit may 
apply for his retirement.  

The 1963 legislature amended Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, to extend 
teachers tenure coverage from age sixty to age sixty-two. Section 73-12-13, states in 
applicable part:  

"G. This section shall not apply to:  

. . .  

(3) Otherwise qualified personnel who have attained their sixty-second birthdate 
prior to the last day of the school year.  

. . ." (Emphasis supplied)  

From a comparison of the above statutes, it is evident the legislature has specifically 
provided that a teacher who has obtained tenure may not be removed or discharged 
from employment without cause, until attaining the age of sixty-two. Section 73-12-68, 
however, states that local boards of education may make application for the retirement 
of persons who have reached the age of sixty.  

Immediately it may be seen that an apparent conflict exists between the provisions of 
the two statutes. Under the tenure act, teaching personnel are protected from 
involuntary dismissal from service without being afforded notice of dismissal indicating a 
statement of the cause for discharge upon which the governing board has founded its 
decision to terminate. In addition, the tenure statutes provide a covered teacher with the 
opportunity for hearing and review upon the dismissal charge. The design and purpose 
of the statute is to prevent teachers who have acquired tenure status from arbitrary 
dismissal without justifiable cause, public hearing, and an opportunity to refute such 
charges.  

Section 73-12-68 of the Educational Retirement Act allows the involuntary retirement of 
teachers by local school boards because of age. Because of the 1963 amendment 
(Chapter 205, Laws 1963, Section 1) to the tenure act raising the maximum age limit for 
tenure teachers to age 62, it is our opinion that this enactment insofar as tenure 
teachers are concerned, effected a repeal by implication of the provisions of Section 73-
12-68 (Educational Retirement Act) pertaining to the age at which a school board may 
involuntarily retire a teacher having tenure status. Stokes v. New Mexico State Bd. of 
Ed. (1951) 55 N.M. 213, 230 P.2d. 243; State v. Valdez (1955) 59 N.M. 112, 279 P.2d. 
868.  



 

 

{*355} We conclude that if a teacher has obtained tenure such teacher may not be 
retired involuntarily by application of the local school board because of age purposes 
until the teacher has reached the age of 62. In our opinion a contrary interpretation 
would completely nullify the 1963 legislative amendment extending the maximum age of 
tenure teachers from 60 to 62, since the protection afforded teachers by the extension 
of the tenure act would be virtually meaningless after they attained age 60.  

The teacher tenure act, as recognized in Board of Education of City of Las Vegas v. 
Boarman (1948) 52 N.M. 382, 189 P.2d. 998, is remedial in its nature. As stated in 
Hensley v. State Board of Education (1962) 71 N.M. 182, 376 P.2d. 968, the purpose 
of the tenure act is to retain experienced school personnel. In the Hensley case, the 
court quoted with approval the case of Stapleton v. Huff, (1946) 50 N.M. 208, 173 
P.2d. 612, which stated:  

"The legislature has recognized the sound public policy of retaining in the public school 
system teachers who have become increasingly valuable by reason of their experience 
and has, by statute, assured these public servants an indefinite tenure of position during 
satisfactory performance of their duties. Ortega et al. v. Otero, 48 N.M. 588, 154 P.2d. 
252."  

In accord with the statement of public policy stated above, it is our opinion that since the 
provisions of the teacher's tenure act, as amended, are remedial in nature, such 
legislation should be liberally interpreted in order to effect its manifest purpose. As 
stated in 82 C.J.S., "Statutes", Section 388, at page 919: "In construing remedial 
statutes, regard should be had to the former law, the defects or evils to be cured or 
abolished, or the mischief to be remedied, and the remedy provided; and they should be 
interpreted liberally to embrace all cases fairly within their scope so as to accomplish 
the object of the legislature, and to effectuate the purpose of the statute. . ."  

The distinction should be noted that the provisions of Section 73-12-68, regarding the 
authority of local school boards to retire contract teachers solely for age purposes at 
age 60 is applicable to non-tenure teachers, but insofar as tenure teachers are 
concerned, the provisions of Section 73-12-13, N.M.S.A., are controlling and such 
personnel may not be retired involuntarily for age purposes until they reach their 62nd 
birthdate.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


