
 

 

Opinion No. 63-27  

March 29, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Colonel Harold S. Bibo Director of Personnel State Capitol Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Under the State Personnel Act as originally enacted in 1961, a number of state 
agencies, departments, bureaus, divisions, branches or administrative groups were 
exempted from coverage by reason that they could elect not to be covered, they were 
expressly exempted by law, or they were not specifically within the contemplated 
coverage of the Act. Which of these previously exempted bodies are now subject to the 
Personnel Act due to the recent amendments to the Personnel Act enacted by the 
Twenty-Sixth Legislature as SB 103?  

2. Does the newly added amendment to the Personnel Act (§ 5-4-31, N.M.S.A., 1953 
Compilation, Par. M.) require Personnel Board determination as to which "heads of 
divisions of agencies" and "other employees serving in policy making capacities" will be 
allowed to be exempted from the provisions of the State Personnel Act?  

3. How should Paragraph I of Section 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, be 
interpreted in respect to the number of assistants which are exempted from coverage 
under the State Personnel Act? The particular question is raised as to whether two 
assistants under each head of division of an agency are exempt?  

4. Under Section 5-4-36, N.M.S.A., 1953 Compilation, Paragraph E, the Personnel Act 
was amended to require the State Personnel Board to extend the period of probation of 
employees from six months to one year. What affect does this amendment have upon 
individuals employed prior to the passage of Chapter 200, Laws of 1963, and who are 
still on probationary status? Also, how would such amendment affect employees who 
have completed six months service and who have already been awarded permanent 
employee status within one year prior to the passage of this amendment?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

3. See analysis.  



 

 

4. See analysis.  

OPINION  

{*54} ANALYSIS  

In your first question posited above, inquiry is made as to which state agencies, 
departments, bureaus, divisions, branches or administrative groups previously 
exempted under the Personnel Act are now subject to coverage under the law because 
of the enactment of Chapter 200, Laws of 1963, amending the State Personnel Act.  

Section 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifies that the Personnel Act covers all 
State positions except those exempted under such section as set forth therein. In 
Attorney General's Opinion No. 61-28, dated April 7, 1961, this office designated the 
public positions which were exempt from the provisions of the {*55} 1961 State 
Personnel Act. Taking into consideration the recent 1963 amendments to the Personnel 
Act, we are of the opinion that the following departments, agencies or offices are no 
longer exempted from the coverage of the State Personnel Act:  

Attorney General  

Auditor  

Corporation Commission  

Department of Education  

State Treasurer  

State Land Office  

Secretary of State  

Old Lincoln County Memorial Commission  

The following departments, agencies or offices remain exempt from coverage:  

Adjutant General  

Eastern New Mexico University  

Governor's Staff  

Lieut. Governor  

Highlands University  



 

 

Institute of Mining & Technology  

Law Library  

N.M. Western University  

Northern New Mexico Normal  

State Police  

District Judges  

Probation Officers  

Legislature  

Legislative Council  

Legislative Fiscal Analyst  

Interim Legislative Committees  

N.M. Military Institute  

N.M. School for the Deaf  

N.M. State University  

N.M. School for the Visually Handicapped  

Supreme Court  

University of New Mexico  

State Bar of New Mexico  

In your second question you ask whether § 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
Paragraph M of the Personnel Act, as amended, requires Personnel Board 
determination as to which "heads of divisions of agencies" and "other employees 
serving in policy making capacities" will be allowed to be exempted from the provisions 
of the State Personnel Act.  

Section 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, states in applicable part:  

"Coverage of Service. -- The Personnel Act and the service cover all state positions 
except:  



 

 

* * * *  

M. Heads of divisions of agencies and such other employees serving in policy making 
capacities as may be determined by the personnel board."  

In interpreting this newly added language of the statute it is our opinion that the cogent 
meaning of this paragraph is that heads of divisions of state agencies are automatically 
exempted from application of the State Personnel Act. In addition, the Personnel Board 
may, upon proper determination, specify that other designated employees of a State 
agency are exempt from the scope and application of the Personnel Act. This reading is 
supported by the rule of Statutory construction that where qualifying language is 
employed in a statute such qualifying terms are applicable to the phrase immediately 
preceding and not to other provisions more remote. This rule was enunciated in In Re 
Goldsworthy's Estate (1941), 45 N.M. 406, 115 P.2d 627, wherein the Court quoted 
with approval Corpus Juris:  

"In 59 C.J., Statutes, Sec. 583 it is said: 'By what is known as the doctrine of the last 
antecedent, relative and qualifying words, phrases, and clauses are to be applied to the 
words or phrase immediately preceding, and are not to be construed as extending to or 
including others more {*56} remote.'"  

In your third question you ask whether under § 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
Paragraph I should be construed to mean that a head of a division and two assistants 
under him are not subject to coverage under the State Personnel Act.  

The applicable part of § 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Compilation, is set out as follows:  

"Coverage of Service. -- The Personnel Act and the Service cover all state positions 
except:  

* * *  

I. Not more than two assistants in the office of each elective official and in the office 
of each head of an agency, head of the division and one secretary in the office of each 
gubernatorial appointee who serves in a full-time capacity. . . ." (Emphasis supplied)  

In construing the above paragraph, it is apparent that two assistants in the office of each 
of the designated executive positions may be exempted from the Act. We believe that 
this language evidences an intent that each head of a division shall be entitled to 
designate two assistants not covered by the Personnel Act. It is well known that a 
number of divisions of State agencies are larger than individual State agencies in other 
branches of the executive department. Construing the amendments made to § 5-4-31, 
supra, it is evident that the purpose of the amendments to this section, and that the 
actual legislative intent in this regard was to liberalize and to take into consideration the 
fact that in large divisions of State agencies two exempted assistants would be 
authorized to be hired outside the scope of the Personnel Act.  



 

 

We believe the interpretation reached above is further supported by a careful reading of 
Paragraphs I and M of § 5-4-31, supra, when they are read together. Paragraph M 
(interpreted in our answer to your second question) exempts heads of divisions of state 
agencies. Paragraph I of the same section authorizes two assistants under each head 
of a division to be exempted. If this interpretation is not reached then the two 1963 
amendments to § 5-4-31, supra, would be repetitious and duplicative of each other. 
After carefully reading these two paragraphs together, the language we conclude is 
indicative of a clear intention on the part of the legislature that the heads of divisions of 
state agencies are automatically exempted under Paragraph M., and in addition, under 
the provisions of Paragraph I., not more than two assistants in the office of each head of 
a division of a state agency may be exempted. Also as stated in Paragraph M., upon 
application to the State Personnel Board, additional positions may be declared 
exempted within a State agency by the Board where such employees serve in policy 
making capacities.  

In your last question you ask what effect § 5-4-36, N.M.S.A., 1953 Compilation (as 
recently amended by SB 103 to extend the period of probation of employees from six 
months to one year) would have upon individuals employed prior to the effective date of 
the 1963 amendment and who are still employed on a probationary status.  

Section 5-4-36, N.M.S.A, 1953 Compilation reads in applicable part as follows:  

"Rules -- Adoption -- Coverage. -- Rules promulgated by {*57} the board shall be 
effective when filed as required by law. The rules shall provide, among other things for:  

* * *  

E. a period of probation of one year during which a probationer may be discharged or 
demoted or returned to the eligible list without benefit of hearing."  

Under the above statutory provision it is evident that the legislature clearly intended to 
require the personnel board to promulgate a rule requiring that employees covered 
under the Personnel Act and who are hired in classified positions, serve a one year 
probationary period prior to obtaining regular employee status. As originally enacted 
(Laws 1961, Chapter 240, § 9), the Personnel Act authorized the Personnel board to 
prescribe by rule "a period of probation not longer than one year." By rule the 
personnel board set the probationary period of State employees at six months. By the 
1963 amendment of the Twenty-Sixth Legislature it is obvious that the legislative intent 
was to declare that a definite probationary period of one year would be applicable to all 
positions filled under the State Personnel Act.  

Since the original language of the Act was amended to require a one year probationary 
period, it is our opinion that any employee who was employed in a probationary status 
and who has not yet completed such probationary period must serve the additional 
period of probation required by the legislature, prior to becoming a regular State 
employee. It should be noted, however, that the 1963 amendment requires the state 



 

 

personnel board to adopt board rules extending such probationary period. Such 
extension of the probationary period does not become effective until a rule to such 
effect is duly adopted by the board and properly filed in accordance with law.  

The additional question was asked as to whether individuals who have already 
completed six months probationary service and who have been awarded permanent 
employee status within one year prior to the passage of the amendment are required to 
serve the additional six months probationary period.  

This question we feel must be answered in the negative. Numerous decisions of the 
courts adhere to the proposition that statutes are presumably intended to operate 
prospectively, and words should not be given a retrospective operation unless it can be 
clearly ascertained that such was the legislative intention. Gallegos v. Atchison T & 
SF Ry. Co. (1923) 28 N.M. 472, 214 Pac. 579 Wilson v. New Mexico Lumber & 
Timber Co. (1938) 42 N.M. 438, 81 P.2d 61; State v. Sunset Ditch Co. (1944) 48 N.M. 
17, 145 P.2d 219; Board of Ed. of City of Las Vegas v. Boarman (1948), 52 N.M 382, 
199 P. 2d 998; Davis v. Meadors-Cherry Co. (1958). In the recent case of Bradbury & 
Stamm Construction Co. v. Bureau of Revenue (1962), 70 N.M. 226, 372 P.2d 808, 
the New Mexico Supreme Court held:  

"It has long been the rule in this jurisdiction that statutes are presumed to operate 
prospectively only and will not be given a retroactive effect unless such intention on the 
part of the legislature is clearly apparent."  

Since the statute we hold is not to be interpreted retroactively, any personnel board rule 
promulgated pursuant to such statute would possess no retroactive effect.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


