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QUESTION  

QUESTION  

May a licensed real estate broker or salesman representing the seller of real estate give 
the purchaser of the real estate trading stamps, free down payments on the property, 
moving costs, free lots, etc. as an inducement to purchase the property?  

CONCLUSION  

No, but see analysis.  

OPINION  

{*58} ANALYSIS  

New Mexico Statute Annotated 67-24-29 provides that the Real Estate Commission 
may refuse to license and may suspend or revoke the license of one who is guilty of:  

(c) Paying or receiving any rebate, profit, compensation or commission from any person 
other than his principal, (emphasis supplied)  

There are many cases which deal with the question of whether the giving of trading 
stamps upon the making of a purchase is the giving of a rebate or discount or whether it 
is a bonus or additional compensation used to stimulate trade. We think that the 
reasoning used in the trading stamps cases is equally applicable to the giving of all of 
the items which have been named in the question.  

Some of the earlier cases held that the giving of trading stamps had the effect of giving 
the purchaser a rebate or discount. State v. Lutey Bros., 55 Montana 545, 179 Pac. 
457, (1919), Eisenbergs White House, Inc. v. State Bd. of Equalization, 72 Cal. App 
2d 8, 164 P.2d 57 (1946). Some of the more recent and better reasoned cases hold that 
the giving of trading stamps constitutes something in the nature of a bonus or additional 
compensation used to stimulate trade. See State Tax Commission v. Ryan - Evans 
Drug Store, 80 Ariz 2d 18, 357 P. 2d 607 (1960).  



 

 

Section 67 - 24 - 29 (c), supra; however, prohibits a real estate broker or salesman from 
giving the purchaser either a rebate or something in addition to that which is given to the 
purchaser by the principal or seller.  

It is therefore our opinion that a real estate broker or salesman may be subject to a 
license revocation for giving to the purchaser of the real estate any of the items 
enumerated in the question for the purpose of inducing the purchaser to buy the 
property.  

The Statute does not, however, prohibit the owner of the property (principal) from giving 
to the purchaser of the property any of the items listed in the question.  

In summary it is our opinion that the prohibition of Section 67-24-29 (c) is applicable to 
all of the items enumerated in the question when it can be shown that the real estate 
broker or salesman gave one or more of the items listed to the purchaser of {*59} the 
property as an integral part of a transaction involving the purchase and sale of the 
property.  

By: Joel M. Carson  

Assistant Attorney General  


