
 

 

Opinion No. 63-30  

April 5, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Jesse D. Kornegay Chief State Tax Commission State Capitol Building Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Which of the two attached forms (designated number 1 and 2) comply with the 
requirements of Section 72-6-6, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

2. If you decide that form number 1 does not meet the requirements of the above 
statute, can the State Tax Commission impose an additional assessment upon each 
bank for the under-valuation caused by the form, of any years prior to 1963?  

CONCLUSIONS$  

1. Form No. 1 does not meet the requirements of the statute; Form No. 2 does.  

2. No.  

OPINION  

{*61} ANALYSIS  

Section 72-6-6, N.M.S.A., 1953 Compilation sets forth the formula for valuing shares of 
stock of banks for taxation purposes. The formula as set forth therein requires that from 
the total of capital stock, surplus, reserve for contingencies and undivided profits there 
shall be deducted real estate to the extent of its assessed value, surplus equal to capital 
and Reserve for Contingencies equal to capital with the resulting total being the net 
valuation of the shares.  

Apparently, however, for some period of time the Commission has used form number 1 
which allows a deduction for undivided profits equal to capital in addition to those set 
forth above. This plainly is not contemplated nor permitted by the Statute. The use of 
form number 1 therefore has over the years resulted in an under-valuation of the net 
valuation of the shares of stock for banks to the extent of the unauthorized deduction for 
undivided profits.  



 

 

An examination of form 2 reveals that it does not allow this unauthorized deduction and 
therefore is the form that should hence forth be used by the Commission. It conforms 
with the statute.  

The answer to your second question is somewhat more difficult. In arriving at an answer 
to this question we must, at the outset, point out that this does not involve a situation 
wherein property was omitted from assessment by never being placed upon the tax 
rolls. In that situation the result is clear. Cf; Section 72-6-9.10, N.M.S.A., 1953 
Compilation. The situation here, however, is a case where the property was in fact 
rendered for taxation as required by the statutes, but through an error on the part of the 
State Tax Commission itself, the net valuation figure was understated. There is no 
indication that the taxpaying banks did not do all that the statutes required of them. In 
fact the record of reports reflects that they did comply with all requirements.  

With these things in mind, the {*62} question resolves itself into whether the commission 
can revalue the shares and reassess the banks for prior years, during which the error 
was made, when the banks themselves were not responsible for the under-valuation. 
We think that it cannot. From our review of the state of law in this area, it appears that 
by the weight of authority and by the better reasoned view that a reassessment cannot 
now be made for prior years, when there is no statute expressly permitting this 
procedure. As was said in People's Saving Bank v. Lagman, 134 Fed. 635:  

"The shares of stock were not correctly valued. But the mistake was one of law. The 
taxes have been paid on the shares of stock, and, there being no fraud, they should not 
again be assessed."  

See also Sluder v. Mahan, 121 N.E. 2d 137 (Ind. App.); State v. Atlas Life Insurance 
Company, 177 Okla 457, 60 P. 2d 804; Langhout v. First National Bank, 191 Iowa 
957, 183 N.W. 506 and Tumulty v. District of Columbia, 102 F.2d 254 in this regard.  

While we believe that the majority rule is the better rule, it should be noted in passing 
that at least Florida and perhaps Louisiana have arrived at a contrary result. Cf: Root v. 
Wood, 155 Fla. 613, 21 So. 2d 133 and Flourney v. 1st National Bank, 197 La. 1067 
3 So. 2d 244. The majority rule stated in another way is found In Re Durant National 
Bank, 230 Pac. 712 (Okla.) wherein the Court said:  

"The courts are almost universal in holding also that, where property escapes its just 
share or proportion of taxation by reason of being grossly under-valued, the legislature 
may provide methods and means for reassessing the same. We must however deal 
with the acts of the legislature in force and effect at the time and as we find 
them." (Emphasis supplied).  

Before we conclude this opinion we must therefore determine whether there are any 
statutes now in force and effect that permit the Tax Commission to reassess the shares 
once they have been assessed. Our examination of the statutes reveals only one 
statute remotely connected to this problem. Section 72-6-9, supra, allows the 



 

 

Commission to assess retrospectively property omitted from the tax rolls or property 
which has been erroneously described on the rolls. Such a statute does not permit 
reassessment for property assessed but undervalued. See Hunt v. District of 
Columbia, 108 F.2d 10, wherein the Court said:  

"The rule approved by the great weight of authority in this country is that the power to 
assess 'omitted property' does not carry with it the power to revalue property already 
assessed. (citing numerous cases)."  

The conclusion we have reached is strengthened when we look to Section 72-6-4 (3) 
which reads in germane part as follows:  

"The actual value so determined, when certified by the commission shall be final and 
binding upon all tax officials of the State."  

We interpret these words as expressing the legislative intention to prohibit revaluation or 
reassessment except in those cases where the statutes expressly permit such.  

{*63} It is our conclusion therefore that the corrected form should henceforth be used 
but that the Commission may not revalue or reassess the shares of stock of banks for 
prior years for the under-valuation caused by the mistake in the Commission's form.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


