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April 18, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Albert L. Cass County Clerk Union County Clayton, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is a drive-in movie theatre located outside the limits of an incorporated municipality 
subject to a county occupation license tax under N.M.S.A., 60-1-4 (1953)?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*78} ANALYSIS  

N.M.S.A. 60-1-4 (1953) provides: "-- All persons who are the owners, or have under 
their control or management any building or premises used as a place of public 
amusement or entertainment and who shall rent or hire the same for theaters, public 
balls and public entertainments for hire, where such hall or building has a seating 
capacity of three hundred (300) persons, shall pay a license tax of ten dollars ($ 10.00) 
per annum, and where such hall or building has a seating capacity of more than three 
hundred (300) persons, shall pay a license tax of twenty-five dollars ($ 25.00) per 
annum: Provided, this shall not apply to {*79} any building used in whole or in part as an 
educational institution.  

The tax is placed on those who are the owners or managers of buildings or premises 
used for amusement enterprises and is measured by the seating capacity of the 
building.  

Is a drive-in movie a building within the meaning of Section 60-1-4? In State v. Ornelas, 
42 N.M. 17, 74 P. 2d 723 (1938) the New Mexico Court had occasion to define the word 
"building." The court said that building had no very specific meaning, but that it should 
be defined in terms of the context in which it is used. A building need not necessarily be 
a walled structure used to house people as the Ornelas case, supra, demonstrates with 
its holdings that a water tank is a building. In Lowdon v. Jefferson County Excise 
Board, 190 Okla. 276, 122 P. 2d 991 (1942) an outdoor stadium was held to be a 
building.  



 

 

It is apparent that the legislature intended to place an occupational license tax on 
permanent or semipermanent entertainment enterprises measured by the seating 
capacity of their auditoriums. Compare N.M.S.A. 60-4-1 through 60-4-12 and 15-36-25 
which provide for taxes on occasional and itinerent entertainment enterprises.  

We believe that reading the statute as a whole and considering the definition of the term 
"building" in Lowden and Ornelas cases, supra, it does no damage to the statute to 
advise that a drivein move theatre is a building within the meaning of Section 60-1-4.  

It is our conclusion, therefore, that drive-in movie theatres located outside the limits of 
an incorporated municipality are subject to a county occupation license tax.  

By: Joel M. Carson  

Assistant Attorney General  


