
 

 

Opinion No. 63-32  

April 11, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: TO: Mr. Charles L. Craven Assistant District Attorney Aztec, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

On January 20, 1960, the City of Aztec, New Mexico, entered into a contract and 
agreement with Boettcher and Company to act as fiscal agent for the city, the fee to be 
four percent of the bonds to be sold for the acquisition of the electric utility system. The 
contract was supplemented on March 28, 1962, to include a fee of two percent on the 
refunding of outstanding water and sewer revenue bonds. The City of Aztec was 
engaged in litigation involving the proposed bond issue and which action was 
terminated in favor of the City of Aztec. Subsequently, the City of Aztec petitioned the 
Public Service Commission of New Mexico to issue such bonds, and after a hearing 
before the Public Service Commission, at which hearing the fee to Boettcher and 
Company was disclosed, the Commission on November 9, 1962, rendered its decision 
allowing the City of Aztec to issue and sell $ 1,650,000.00 of revenue bonds as a joint 
electric, water and sewer revenue issue. The bonds for such issue have now been sold 
to Boettcher and Company, and associates, at par. Under the terms of the agreement 
between the City of Aztec, New Mexico, and Boettcher and Company, the fee to be paid 
to Boettcher and Company is the sum of $ 55,160.00.  

QUESTIONS  

1. Can the City of Aztec, New Mexico, from the $ 1,650,000.00 received from the sale of 
the revenue bond issue, pay to the purchaser, Boettcher and Company, the fee of $ 
55,160.00?  

2. In the event that the City of Aztec cannot from the bond receipts make such payment 
of the agreed fee of $ 55,160.00, can the City of Aztec pay such fee on a monthly basis 
from the receipts derived from the joint utility property?  

CONCLUSION  

1. See Analysis.  

2. See Analysis.  

OPINION  



 

 

{*65} ANALYSIS  

Section 14-39-8, N.M.S.A., 1953 Compilation empowers the governing bodies of 
municipalities to issue revenue bonds and the proceeds thereof "to be used solely for 
the purpose of purchasing, acquiring, constructing and of making necessary 
improvements, extensions, repairs and betterments of said utility, or sewer system, or 
for the purchase and acquirement of wells, cisterns, reservoirs, or other sources of 
water supply and pumping plants or other works or machinery necessary for the 
operation thereof and the land works or machinery necessary for the operation thereof 
and the land and real estate upon which the same are situated."  

Municipal revenue bonds issued for such purposes are required under Section 14-39-9, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, to be "sold for cash, at not less than par." In Attorney 
{*66} General's Opinion No. 62-150, dated December 27, 1962, this office ruled that 
allowances to purchasers of municipal bonds for "commissions" for the sale of such 
bonds are violative of the statutory provisions forbidding the sale of municipal bonds at 
below par. In such opinion the distinction was drawn between a fee or commission paid 
to a purchaser and a commission or fee paid to a bona fide agent, and therein, it was 
noted that the general rule is that a commission may be paid to a bona fide agent, 
where such services are necessary and the value thereof are reasonable. See also 162 
A.L.R. 396.  

In 91 A.L.R., at page 56, it is stated:  

"While the courts have been liberal in permitting municipal corporations to incur 
necessary expenses and pay out reasonable commissions to bona fide agents, they 
have invariably frowned upon transactions giving the purchasers of the bonds large 
allowances for "commissions" and "expenses". Such transactions are universally held to 
violate the statutory prohibition against a sale at less than par". (Emphasis added).  

It is important to note that the courts have in numerous decisions of other jurisdictions 
declared improper commissions or fees to purchasers. As pointed out in 91 A.L.R. at 
page 57:  

"It will be observed that in the case of allowances to purchasers there is a difference 
between allowances for "commissions" and allowances for "expenses". It would seem 
that any allowance going under the name of commissions" must necessarily be invalid 
when made to a purchaser, since it is impossible for one who has purchased bonds 
outright and who is dealing with such bonds as owner to be entitled to compensation for 
services in disposing of the bonds. But in the case of allowances for "expenses" it is 
possible that the purchaser may have actually performed services, such as printing the 
bonds or getting legal opinions as to their validity, which would justify such an 
allowance."  



 

 

The courts have generally permitted the payment of reasonable expenses to 
purchasers of bonds where such are incidental to the bond issuance and reasonable in 
amount.  

Article 9, Section 9 of the State Constitution governs the use of funds borrowed by a 
municipality. This Section specifies that monies borrowed by a municipality "shall be 
applied to the purpose for which it was obtained, or to pay such loan, and to no other 
purpose whatever."  

As stated in the facts given in your letter, the company contracting to act as fiscal agent 
for the City in respect to the sale of such municipal bonds, also became the purchaser 
of the bonds. The fee sought to be paid is based on a specified percent of the bonds 
sold, and is in the nature of a commission rather than actual expenses.  

In line with our prior Attorney General's Opinion No. 62-150, supra, a commission paid 
to a buyer is in effect a sale at a discount and where such effects a realization by the 
municipality of less than the par value of such bonds it contravenes the provisions 
forbidding the sale of bonds at less than par. Therefore, in reply to {*67} your first 
question, we are of the opinion that the payment of a commission or fee to the bond 
purchaser from the proceeds received from the sale of a revenue bond issue for acting 
as fiscal agent is contrary to the statutory provision forbidding the sale of municipal 
bonds at less than par. Section 14-39-9, supra, we believe, prohibits the payment of 
such fee to a purchaser and where such fee is payable for services in connection with 
the purchaser acting as the fiscal agent for the city in connection with such bond sale.  

In your second question you inquire if we hold that a city may not properly pay such fee 
from the monies derived from the bond receipts, then may the city properly pay such fee 
out of receipts derived from the operation of the municipal utility.  

Section 14-39-26, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifically designates to what purposes 
the revenues derived from the operation of any public utility owned and operated by a 
municipality shall be applied. Certain priorities are stated governing the expenditure of 
such funds and it then is provided in part:  

". . . when the utility shall annually transfer and set aside into an interest and sinking 
fund for the retirement of the outstanding revenue bonds, a sum equal to one hundred 
twenty-five percent of the interest and sinking (fund) requirements for such year, then 
any revenue in excess thereof may be transferred to the general fund of the municipality 
to be expended as the governing body of the municipality shall direct. . ."  

As pointed out in 65 A.L.R. at page 856:  

"Generally, the determination of the questions of what disposition may be made of 
income or earnings derived from revenue producing municipal enterprises, and the 
manner thereof, depends primarily on the construction and effect of specific statutory 
provisions."  



 

 

Section 14-39-26, supra, clearly is controlling as to the purposes to which proceeds 
derived from the operation of municipally owned public utilities may be utilized. Under 
this statute after following the specified priorities if the utility realizes in excess of one 
hundred and twenty-five per cent of the interest and sinking fund requirements for 
retirement of the outstanding revenue bonds pertaining to such utility during a year -- 
then such excess revenues may be transferred to the general fund of the City to be 
expended as the governing body of the municipality may direct.  

However, in our opinion, if such excess revenues do exist, we do not feel that such 
monies could properly be employed to pay a commission fee for the sale of such 
municipal revenue bonds to an agent for selling such bonds where the agent was also 
the purchaser of the bonds. Such procedure would constitute doing indirectly what the 
law provides is prohibited if done directly, and would effect a contravention of Section 
14-39-9, N.M.S.A., 1953 Compilation. Such contract we believe would be ultra vires and 
the payment of the stated fees from the proceeds of the operation of the utility would, in 
our opinion, be improper.  

By: THOMAS A. DONNELLY  

Assistant Attorney General  


