
 

 

Opinion No. 63-170  

December 20, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Harold A. Cox, Warden New Mexico State Penitentiary Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

The practice has become prevalent among District Judges at the time of imposing 
sentences to the State Penitentiary to suspend all but a short term of the maximum 
sentence. Consequently, the inmates so sentenced serve only thirty (30), sixty (60), 
ninety (90) days, six (6) months, etc., in actual custody. In some of the cases the 
judgment and sentence stipulate that upon completion of the term in custody, the 
inmate will be taken back to the county by the sheriff or probation officer of the courts to 
have these persons serve some, and in most cases the greater portion, of their 
sentence in a suspended status.  

QUESTION  

Should the allowances provided, under Section 41-17-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
for any prisoner "released upon parole" or "discharged from the Penitentiary by 
expiration of his maximum sentence," be paid to prisoners who serve the greater portion 
of their sentence on probation or in a suspended status?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*394} ANALYSIS  

Section 41-17-8, supra, reads as follows:  

"Upon the release of any prisoner, upon parole from the penitentiary, the superintendent 
shall provide him with suitable clothing, with twenty-five dollars ($ 25.00) in money, and 
shall procure transportation for him to his place of employment, if within this state, and if 
not within this state then to any place within the boundaries of the state. The 
superintendent shall make the same provision for any prisoner discharged from the 
Penitentiary by expiration of his maximum sentence, save that he shall procure 
transportation for said prisoner to his home, if within the state; if not, to the place of his 
conviction, or to any place within the boundaries of the state." (Emphasis added).  



 

 

There have been two previous Attorney General opinions construing this section. 
However, they dealt with different fact situations. The first of these, No. 5621 rendered 
December 17, 1952, held essentially that a prisoner released for retrial or on a writ of 
habeas corpus was not entitled to the allowances above mentioned. The reasons given 
for this conclusion were that the statute was mandatory and that it specifically provided 
for those instances when the allowances were to be paid, namely, upon parole or 
discharge by expiration of the maximum term. The second opinion No. 6122 rendered 
March 3, 1955, held that such allowances were to be given to prisoners released on 
parole or by expiration of sentence, when such prisoners are turned over to the custody 
of other authorities for further prosecution or for confinement {*395} in another institution 
and to those discharged after having been returned for parole violation. Again, the 
reasons stated for such conclusion were the mandatory language and the plain terms of 
the statute.  

The problem with which we are now concerned is limited to the simple inquiry of 
whether or not those prisoners described in the facts above have either been released 
upon parole or discharged by expiration of maximum sentence. If they cannot, by any 
reasonable construction, fit into one or the other of these categories they are 
automatically excluded from the operation of the statute.  

Section 41-17-14, N.M.S.A., 1953 Compilation, (P.S.) provides a definition of the word 
"parole" as follows:  

"41-17-14. Definitions. -- As used in the Probation and Parole Act (41-17-12 to 41-17-
34):  

* * * *  

B. "Parole" means the release to the community of an inmate of an institution by 
decision of the board prior to the expiration of his term, subject to conditions imposed by 
the board and to its supervision; . . ."  

The above definition is binding upon us, and, it is clear that such definition does not 
include those prisoners who are not released "by decision of the board." It follows then 
that the prisoners now under consideration are not to be included, as parolees.  

Our Court has not had occasion to provide a definition of the term "maximum sentence" 
which would resolve our inquiry. However, there are at least two decisions which 
strongly suggest that it is the full and complete sentence imposed by the court, including 
any part which might be suspended. The first of these decisions was Ex Parte Lucero, 
23 N.M. 433, 168 P. 713, which involved a hearing on a Writ of Habeas Corpus. The 
facts indicated that a sentence had been imposed upon the petitioner and suspended 
during his good behavior. Subsequently, an indictment was returned against the 
petitioner and others. This indictment was filed in the original cause after the time for 
which the sentence was originally imposed had expired. The court found that the 
petitioner had violated the conditions upon which the sentence, theretofore pronounced 



 

 

against him, was suspended, and ordered that said original sentence be enforced. This 
decision was upheld in the hearing on Writ of Habeas Corpus, the court holding in effect 
that a suspended sentence can be enforced after the time for which the sentence was 
originally imposed has expired. In State v. Vigil, 44 N.M. 200, 100 P. 2d 228, it was 
held that the district court had jurisdiction to revoke its order suspending a convict's 
sentence for breach of condition by the subsequent commission of a felony, though the 
maximum term had expired before such revocation. Thus, it appears that the court, by 
its language, in these cases meant to include within the term "maximum sentence" the 
time served in a suspended status.  

It is our opinion, based upon the foregoing that the prisoners described in the facts 
above are not entitled to the allowances provided under Section 41-17-8 supra, 
inasmuch as they have neither been "released upon parole" or "discharged by 
expiration of their maximum sentence."  

By: Frank Bachicha, Jr.  

Assistant Attorney General  


