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QUESTION  

QUESTION  

Is it permissible for a municipality to publish its ordinances in some newspaper of 
general circulation in the municipal corporation?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*49} ANALYSIS  

The controlling statute relative to the publication of municipal ordinances is Section 14-
25-7, N.M.S.A., 1953 Compilation. This Section sets out the general requirement as 
follows:  

". . . all by-laws of a general or permanent nature, and those imposing any fine, penalty 
or forfeiture, shall be published in some newspaper of general circulation in the 
municipal corporation."  

The confusion that has arisen concerning the publication of municipal ordinances is due 
to an exception which is also contained in Section 14-25-7, supra. This exception 
proviso states as follows:  

"Provided, however, that if no such newspaper is published within the limits of the 
corporation, then, and in that case, such by-laws may be published by posting copies 
thereof in three public places, within the limits of the corporation. . . ."  

The question then arises whether the municipality which has a newspaper published 
within the corporate limits is required to publish ordinances in that newspaper or 
whether it can publish them in any newspaper of general circulation in the municipal 
corporation.  

Since the various provisions of a statute must be read together, giving effect to each 
provision where possible, we conclude that a municipal corporation can publish its 



 

 

ordinances in any newspaper of general circulation in the municipal corporation. 
However, if no newspaper is published within the corporate limits then the municipality 
is exempt from the requirements of newspaper publication and may use the alternative 
method of informing the public, namely posting.  

By: Oliver E. Payne  
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