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April 23, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. C. N. Morris Assistant District Attorney County Court House Carlsbad, New 
Mexico. Mr. Jesse Kornegay Chief Tax Commissioner State Tax Commission Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

All County Assessors:  

QUESTION  

Is a Federally chartered credit union responsible for ad valorem taxes on its real and 
personal property located in each county?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*83} ANALYSIS  

The answer to this inquiry is governed by an Act of Congress and an Act of the New 
Mexico Legislature. The Federal and State statutes are entirely harmonious and each 
will be set out in toto so that all county assessors will be fully apprised.  

12 U.S.C.A., Section 1768 provides as follows:  

"The Federal credit unions organized hereunder, their {*84} property, their franchises, 
capital reserves, surpluses, and other funds, and their income shall be exempt from all 
taxation now or hereafter imposed by the United States or by any State, Territorial, or 
local taxing authority; except that any real and any tangible personal property of 
such Federal credit unions shall be subject to Federal State, Territorial, and local 
taxation to the same extent as other similar property is taxed. Nothing herein 
contained shall prevent holdings in any Federal credit union organized hereunder from 
being included in the valuation of the personal property of the owners or holders thereof 
in assessing taxes imposed by the authority of the State or political subdivision thereof 
in which the Federal Credit Union is located; but the duty or burden of collecting or 
enforcing the payment of such a tax shall not be imposed upon any such Federal Credit 
union and the tax shall not exceed the rate of taxes imposed upon holdings in domestic 
credit unions." (Emphasis added).  



 

 

The pertinent State statute here involved is Section 48-19-22, N.M.S.A., 1953 
Compilation which provides as follows:  

"A credit union shall be deemed an institution for savings and, together with all 
accumulations therein, shall not be subject to taxation except as to property owned. 
The shares of a credit union shall not be subject to a stock transfer tax when issued by 
the corporation or when transferred from one member to another." (Emphasis added).  

We see then that under both Federal law and State law the real and personal property 
of all credit unions is subject to the ad valorem tax.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


