
 

 

Opinion No. 63-26  

March 29, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Walter R. Kegel Attorney for Santa Fe Municipal Schools P. O. Box 2081 Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Do the provisions of Chapter 100, Laws of 1961 (Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 
Compilation) requiring the approval of the State Board of Finance prior to the disposition 
of an interest in realty apply to the situation where a school district grants a lease of real 
property to a private party or entity?  

CONCLUSION  

State Board of Finance approval is required under Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 
Compilation, in cases wherein a school district proposes to lease real property of the 
school district to a third party or entity.  

OPINION  

{*51} ANALYSIS  

The applicable portion of Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) requiring our 
interpretation is quoted as follows:  

"A. Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local 
public school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or 
personal property belonging to such state department, commission, {*52} agency, 
institution or local public school district, subject to approval of the state board of 
finance; * * * *  

B. . . . And the head of such department, or the president or chairman of the 
commission, or the governing board of such agency or institution is authorized to 
execute such deeds, leases, right-of-way easements, bills of sale or other documents 
necessary to convey all or any interest in the real or personal property of the governing 
authority without warranty." (Emphasis Added).  

Under the above statute local public school districts are empowered to sell or otherwise 
"dispose of" real property belonging to such local public school district subject to 
receiving approval from the state board of finance. In our opinion the words "dispose of" 



 

 

include and have application to situations involving a conveyance of a leasehold interest 
in real property belonging to the school district. The term "dispose of" has been 
interpreted in a number of cases as including a lease of real property. United States v. 
Gratiot, 39 U.S. 526, 10 L. Ed. 573; Illinois Life Ins. Co. v. Beifeld, Ill. Appl. 582; Hill 
v. Sumner, 10 S. Ct. 42, 132 U.S. 118; and Andrew V. Auditor, 5 Ohio Dec. 242.  

Further amplifying the conclusion that the giving of a lease of school property is 
included within the term "dispose of" as used in the statute, is the fact that in Subsection 
B, of Section 6-1-8, quoted in part above, the head of a governing board is authorized to 
execute "leases."  

A lease is generally recognized as a divesture of the right of possession in realty and a 
conveyance of an interest in the realty for a specified period of time. This constitutes an 
actual "disposition" of an interest in the realty. In Tri-Bullion Corp. v. American 
Smelting and Refining Co. (1954) 58 N.M. 787, 277 P2d 293, the New Mexico 
Supreme Court held:  

"During the life of a lease the lessee holds an outstanding leasehold estate in the 
premises, which for all practical purposes is equivalent to absolute ownership. Baker v. 
Clifford Mathew Inv. Co. 99 Fla. 1229, 128 So. 827. The estate of the lessor during such 
time is limited to his reversionary interest which ripens into perfect title at the expiration 
of the lease. Rogers v. Martin, 87 Fla. 204, 99 So. 551."  

Therefore, under the above authorities, we hold that a lease of school realty to another 
would fall within the purview of Section 6-1-8, supra, and requires the approval of the 
state board of finance, since this constitutes an actual disposing of realty within the 
contemplation of the statute. As indicated in Attorney General's Opinion No. 60-157, 
September 1, 1960, such leases may be entered into without sealed bids.  

Implicit in the question presented is the issue of whether or not a school district may 
legally enter into a long term lease of school property whereby the property is leased to 
a party for use entirely extraneous to the purpose for which public funds were originally 
expended to acquire such property. The authorities of other jurisdictions are divided in 
their opinions as to whether school property may be leased to private entities. See 
Atlas Life Ins. Co. v Board of Education, 83 Okla. 12, 200 P. 171; Mahoney v. Board 
of Education, 12 Cal. App. 293, 107 P. 584; Board of Education v. Grant, 118 Cal. 
39, 50 P. 5; Diffenderfer v. St. Louis Public Schools, 120 Mo. 447, 25 S. W. 542; 
Wells v. Pressy 105 Mo. 164, 16 S. W. 670; Chicago v. Tribune Co., 248 Ill. 242, 93 
N. E. 757; Dalton v. Kimsey 165 Tenn. 116, 52 S.W. 2d 465; and Smile v. Taft 
Stadium {*53} Board of Control, 205 P.2d 301. Also see the annotation Ill A.L. R. 
1051. Cases holding contra are: Madachy v. Huntington Horse Show Ass'n. 192 S. 
E. 128; Lagow v. Hill, 238 Ill. 428, 87 N.E. 369; Herald v Board of Education 65 W. 
Va. 765, 65 S.E. 102, 31 L.R.A. (N.S.) 588; and Sugar v Manroe 108 La. 677, 32 So. 
961.  



 

 

After carefully studying the authorities bearing upon this point, we believe that legislative 
authorization permitting a lease of school property which is not at the time 
advantageously useable for school purposes is contained in Section 6-1-8, N.M.S.A., 
1953 Compilation, where approval is obtained from the State Board of Finance.  

It is important that a distinction should be drawn between a situation whereby a lease of 
school premises is effected giving an exclusive right of possession and occupancy to a 
private entity, and cases where school authorities permit temporary or brief usage of 
school property during hours when the property is not needed for school purposes. 
State Board of Finance approval is not necessary under Section 6-1-8 N.M.S.A., 1953 
Compilation where a school district desires to permit the use of school buildings by 
private persons or organizations for brief periods for the holding of civic functions, public 
exhibitions, sporting events, political meetings, lectures and entertainments of various 
kinds during periods which do not conflict with normal school usage of such property, 
and where the school does not divest itself of the right of exclusive dominion over the 
building or property. In such cases the school board may validly charge a proper fee for 
the granting of permission for such temporary usage and for defraying the expense of 
utilities, custodial and maintenance costs. Where such permission is not coupled with 
an agreement granting a right of exclusive possession or control of the premises, the 
right is in the nature of a license or permissive use of the property and not a disposing 
of the property. White v. Fuller, 38 Vt. 193.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


