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April 17, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Robert M. Duncan Member, Educational Retirement Board Department of 
Modern and Classical Languages University of New Mexico Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a member of the Educational Retirement Board resign his office?  

2. If the resigning member of the board is the member elected by the New Mexico 
Members of the American Association of University Professors how should the vacancy 
in the office be filled?  

3. Do the members designated to fill the vacancy hold for the full period of the unexpired 
term?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See Analysis.  

3. Yes.  

OPINION  

{*74} ANALYSIS  

The statute creating the Educational Retirement Board, prescribing the terms of its 
members and declaring the method of selection is Section 73-12-36, N.M.S.A., 1953 
Compilation, (P. S.). Said section provides that the Board shall consist of seven 
members. Three of the members are: the Superintendent of Public Instruction, the 
Educational Budget Auditor and the State Treasurer, all of whom serve on the Board 
during their terms of public office. One member is elected for a term of four years by the 
members of the New Mexico Educational Association, one member is elected for a term 
of four years by the New Mexico Members of the American Association of University 
Professors and two members are appointed by the Governor to serve terms of four 
years. There is no provision in the statute or in the New Mexico Constitution governing 
the power of a board member to resign. It is, however, well recognized that any public 
officer has the right to resign, People ex rel. Rosenberg v. Keating, 112 Colo. 26, 144 



 

 

P. 2d 992. It should be noted, however, that by virtue of Article XX, Section 2, New 
Mexico Constitution it is required that "every officer, unless removed, shall hold office 
until his successor has duly qualified." Pursuant to this provision it is clear that the 
present member of the board will continue in office until his successor is elected and 
qualified. Bowman Bank & Trust Co. v. First National Bank, 18 N.M. 589, 139 P. 
148. In order for the successor member to qualify it is necessary that he subscribe to 
the oath required by Article XX, Section 1, New Mexico Constitution. It is, therefore, our 
conclusion that despite the fact that no specific provision was included in the statute 
establishing the board, a member of the board does have the right to resign his office. 
Where no particular method of resigning is provided by law it is held that no formal 
method is necessary, or required. We would suggest {*75} that if a resignation is 
submitted, the Educational Retirement Board should take formal action to accept the 
resignation.  

The second question presented deals with the manner of filling the vacancy created by 
the resignation. Again, there is no statutory guide by which the board can direct itself.  

It is apparent, however, that Section 73-12-36, supra, contemplates continuous 
representation on the board by a member of the American Association of University 
Professors. It therefore, appears to be implicit in the statute that if a vacancy occurs due 
to the resignation of the mentioned member the vacancy should be filled in the same 
manner as the office was originally filled. We therefore conclude that the New Mexico 
Members of the Association should conduct an election to select their representative on 
the board.  

In answer to your third question we conclude that the member designated by the 
Association to fill the vacancy, will hold office for the period of the unexpired term of his 
predecessor. Section 73-12-36, supra, does not explicitly require this conclusion. It 
should be noted, however, that said section provided for staggered terms of office for 
the board with the apparent purpose of assuring continuity in the membership of the 
board. In order to preserve the normal cycle of turn-over of the board's membership, it is 
necessary that a member appointed or elected to fill a vacancy shall serve only for the 
remainder of the unexpired term. This construction of the statute is consistent with the 
general rule applied to boards of this type.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


