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BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: TO: Mr. John W. Gott Director Department of Finance and Administration Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where a justice of the peace has failed to account for money owing the state, what 
procedures should be taken to suspend or remove the officer from his position?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*182} ANALYSIS  

The question you have posed may be answered in two ways. Laws of New Mexico 
1963, Chapter 300, Section 16, effective July 1, 1963, specifically provides for the 
removal of a justice of the peace; whereas, prior to July 1, 1963, he could only be 
removed or suspended under the statutory provisions for removal or suspension of 
public officers. (See §§ 5-3-1 through 5-3-31, N.M.S.A., 1953 Compilation).  

Laws 1963, Chapter 300, Section 19, amends Section 36-19-22, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) to read, in part:  

"A. Each justice of the peace shall file a standardized monthly report with the director of 
the administrative office of the courts not later than the date each month established by 
regulation of the director. The report shall itemize all fines, fees, forfeitures, costs and 
public money received and disbursed by him during the previous month, or indicate that 
none was received or disbursed. . ." (Emphasis supplied)  

* * * *  

"C. . . . The director shall enforce the laws relating to administration of courts of justices 
of the peace and the attorney general shall investigate and assist him whenever 
requested to do so." (Emphasis supplied)  



 

 

Sub-section A partially quoted above makes it clear that a justice of the peace is 
required to account regularly for moneys owing the State. It is now well settled that the 
word "shall" generally means "must" and is not merely permissive in nature. See In Re 
Armijo's Will, 57 N.M. 649, 261 P. 2d 833 (1953); Attorney General's Opinion No. 59-
193 dated November 23, 1959.  

Laws 1953, Chapter 300, Section 20, amends Section 36-19-24, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) and provides for monthly remittances:  

"Each justice of the peace shall pay to the director of the administrative office of the 
courts, not later than the date of each month established by regulation of the director, 
the amount of all fines and costs imposed and forfeitures collected by him during the 
previous month in criminal cases and the amount of all costs collected {*183} by him 
during the previous month in civil cases . . . Not later than the last day of each month, 
the director of the administrative office of the courts shall remit to the state treasurer for 
credit to the current school fund of the state the amount of all fines and forfeitures 
received from justices of the peace."  

From the foregoing it is clear that justices of the peace must submit a monthly report 
and must remit to the court administrator on a monthly basis all fines, costs and 
forfeitures collected. Note the language in the Sections quoted: ". . . not later than the 
date of each month established by regulation of the director. . ." Section 16, Chapter 
300, Laws 1963, repealing and replacing Section 36-19-19, 1953 Compilation, provides:  

"The director of the administrative office of the courts may promulgate and enforce 
regulations with respect to supervision and administration of justices of the peace. Any 
justice of the peace who violates any regulation promulgated by the director is guilty of a 
misdemeanor and shall be fined not more than one thousand dollars ($ 1,000) and 
removed from office."  

Thus, after July 1, 1963, if a justice of the peace violates the director's regulation 
regarding due date for submission of standardized monthly reports and monthly 
remittances, and the director's finding that he violated the regulation is judicially upheld 
in removal procedures provided in §§ 5-3-1 through 5-3-21 and § 5-3-31, N.M.S.A., 
1953 Compilation, Section 36-19-9, supra, provides that he is guilty of a misdemeanor 
and shall be fined and removed from office. Although, the language of § 36-19-19, 
supra, (being Laws 1963, Ch. 300, § 16) seems to say that if the director finds that a 
justice of the peace has violated a regulation the director has promulgated, the justice of 
the peace would be guilty and removed from office automatically, Section 5-3-31, 
N.M.S.A., 1953 Compilation must be considered. That Section provides that no precinct 
officer (among other classifications of public officers) can be removed from office in any 
manner except according to the provisions of Sections 5-3-1 thru 5-3-31 N.M.S.A., 1953 
Compilation, which provide for judicial hearing. See Sections 5-3-5 through 5-3-21, 
supra, for removal procedure and Sections 5-3-22 through 5-3-30, supra, for 
suspension procedure.  



 

 

Section 36-19-23, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) also provides a separate penalty 
for failure to comply with Laws 1963, Chapter 300, Section 19, amending Section 36-19-
22, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), regarding the submission of standardized 
monthly reports. Section 36-19-23, supra, provides:  

"Any justice of the peace who fails to comply with the provisions of the preceding 
Section (36-19-22) is guilty of a misdemeanor and upon conviction shall be punished by 
a fine of not more than five hundred dollars ($ 500) nor less than fifty dollars ($ 50.00) or 
by imprisonment in the county jail not more than ninety (90) days nor less than thirty 
(30) days, or by both fine and imprisonment in the discretion of the judge."  

Thus, if a justice of the peace fails to submit his standardized monthly report, he is liable 
to be found in violation of two statutory sections and subject to fine and imprisonment 
under one (section 36-19-23) and fine and removal {*184} from office under the other 
(section 36-19-19).  

If you have in mind a specific situation which occurred or was about to occur at the time 
you sent in your request for opinion, the pre-July 1, 1963 procedure should be followed. 
You should first refer to § 5-3-3, N.M.S.A., 1953 Compilation to establish that a justice 
of the peace is an officer subject to removal. He is. The statute reads:  

"Any county, precinct, district, city, town or village officer elected by the people, . . . . 
may be removed from office on any of the grounds mentioned in this chapter and 
according to the provisions hereof."  

Section 5-3-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, calls out the causes for removal of local 
officers. Subsection (2) provides that a failure, neglect, or refusal to discharge the duties 
of office is a cause, and subsection (4) states that "failure to account for money coming 
into his hands as such officer" is a cause. Hence, the facts of your situation would 
present sufficient cause for removal.  

Section 5-3-22, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides for suspension from office if the 
accusation presented cannot be considered immediately in a judicial hearing.  

Sections 5-3-5 through 5-3-21, N.M.S.A., 1953 Compilation, set out the mechanics of 
presenting and hearing a removal action; Sections 5-3-22 thru 5-3-30, supra, provide 
the suspension procedures.  

Regardless of whether the situation you have described in your request arose before or 
after July 1, 1963, the procedures outlined in Sections 5-3-1 thru 5-3-31, N.M.S.A., 1953 
Compilation, should be followed. The important change made by section 36-19-19 being 
Laws 1963, Chapter 300, Section 16, is that the justice of the peace must be removed 
from office if the court upholds the director's findings that the justice of the peace has 
violated a regulation regarding the due date for submission of reports or remittances. 
There is no question of guilt to be decided; if the court affirms the director's finding that 
the regulation was violated, the justice of the peace is guilty.  



 

 

By: James E. Snead  

Assistant Attorney General  


