
 

 

Opinion No. 63-86  

July 19, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. J. Vernon Bloomfield Chairman Board of County Commissioners San Juan 
County Aztec, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. It has recently been learned that the small claims court judge appointed in San Juan 
County does not have the statutorily required two years residence in the county. In view 
of this fact can the Board of County Commissioners in San Juan County legally pay the 
salary of the judge and the expenses incurred in the operation of the court?  

2. Is there now an automatic vacancy in the office?  

3. If the residence requirement is met while the judge is still serving his term of office 
and no de jure officer has been appointed, is the judge's title to the office validated at 
that point?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

3. Yes.  

OPINION  

{*189} ANALYSIS  

Section 16-5-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides, among other requirements, that 
a small claims court judge "shall have been a bona fide resident of the county wherein 
he is elected for not less than two (2) years immediately prior to his election."  

It has recently been learned that the small claims court judge appointed in San Juan 
County does not meet this requirement. Accordingly you inquire whether the Board of 
County Commissioners can legally pay the judge's salary.  

Prior to getting into this matter we wish to point out that while the judge in question was 
appointed rather than elected, Section 16-5-3, supra, also provides that persons 



 

 

appointed to this particular office must be "qualified under the terms of this act." Thus 
the two-year residence requirement applies not only to persons elected but also to 
persons appointed.  

Since we are dealing with a position created by the legislature, as distinguished from a 
constitutional office, we have no problem of the legislature imposing qualifications for 
holding office which are more stringent than those contained in the constitution. The 
legislature could and did, impose a residence requirement as a prerequisite to eligibility 
for small claims judge. See 42 Am. Jur., Public Officers, Section 45.  

We now turn to the legal implications of the appointment of a small claims judge who 
was ineligible for the office due to his failure to meet the residence requirement.  

First it must be noted that "a person who is ineligible to hold an office because he does 
not reside, or has not resided a sufficient length of time, in the locality, may 
nevertheless become an officer de facto." Constantineau, De Facto Doctrine, Section 
161; State v. Fountain, 14 Wash. 236, 44 Pac. 270.  

A person having color of title to an office and openly performing the duties thereof is to 
be regarded as a de facto officer even though he is not eligible for the office. Juliani v. 
Darrow, 58 Ariz. 296, 119 P.2d 565. Shriber v. Culberson, Tenn., 31 S.W. 2d 659. A 
de facto officer is to be distinguished from an ordinary usurper or one not having some 
color of title to an office, and the de facto officer is one whose title is not good in point of 
law but who is in fact in unobstructed possession of an office and is publicly discharging 
the duties of the office in such a manner and under such circumstances as not to 
present the appearance of being an intruder. Huff v. Sauer, Minn., 68 N.W. 2d 252; 
Schoffield v. Hebel, 301 Ky. 358, 192 S.W. 2d 84; City of Laurence v. McDonald, 
318 Mass., 520, 62 N.E. 2d 850.  

The official acts of a de facto officer involving the interests of the public and the rights of 
third persons are entirely valid. Morgan v. State, 66 Okl. Cr. 205, 90 P. 2d 683; 
Michigan City v. Brossman, 105 Ind. App. 259, 11 N.E. 2d 538. This principle is quite 
obviously based on public policy, convenience, necessity and justice. National Bank of 
Washington v. McCrillis, 15 Wash. 2d 345, 130 P. 2d 901. It would be most 
unreasonable to expect members of the public to inquire beforehand into the title of the 
officers with whom they propose to deal to ascertain whether or not reliance can be 
placed on their assumed authority. Constantineau, De Facto {*190} Doctrine, Section 
3.  

Under the facts in the present situation as we understand them, the judge in question is 
a de facto officer (as distinguished from a de jure officer, i.e., one who is legally entitled 
to the office but is kept out of possession thereof). Having established this, the question 
becomes whether a de facto officer is entitled to the compensation provided by law for 
the particular office.  



 

 

Judicial precedent on this matter is not entirely harmonious among the states. However, 
in this particular jurisdiction, as in a considerable number of others, the rule is that a de 
facto officer who in good faith discharges the duties of an office while there is no 
contesting de jure officer for that office may collect the compensation provided by law 
for the office. Juliani v. Darrow, 58 Ariz. 296, 119 P. 2d 565; O'Malley v. Parsons, 59 
Idaho 635, 85 P. 2d 739; Stevens v. Allamuchy, 22 N.J. Misc., 106, 36 A. 2d 128; 
Peterson v. Benson, 38 Utah 286, 112 Pac. 801 Naylor v. Carter, 167 Okl. 125, 27 P. 
2d 843.  

In the New Mexico case of State v. Otero, 33 N.M. 310, 267 Pac. 68, the same 
question here involved was dealt with and the Court had this to say:  

"In this case there is no de jure officer, none having been appointed. In such a case 
there is a line of well-considered cases holding that a de facto officer is entitled to 
recovery.  

We are inclined to follow this doctrine in this case. It is to be remembered that relator 
appears with an appointment regular on its face, emanating from the proper authority, 
and apparently valid. The invalidity of the appointment is made to appear by reason of 
the collateral fact that he is a member of the Legislature, and is ineligible to hold the 
office. His appointment is entirely regular and legal, but for this ineligibility. . . . The 
services have been rendered and the expense incurred, and the state has received the 
benefit of the same, and no de jure officer is claiming to be injured, there never having 
been any de jure officer appointed. Under such circumstances it would be inequitable 
and unjust to allow the state to accept the benefits of the service and refuse to pay for 
the same."  

Since the judge here involved is a de facto officer and there is no de jure officer claiming 
the position, none having been appointed or elected, the answer to your question is that 
the compensation provided by law for the position should be paid to the judge in 
question. And, of course, the expenses incurred in the operation of the court should be 
paid.  

There are other facets of this problem about which you did not specifically inquire but 
which are inherent under the circumstances.  

The fact that it has now been learned that the judge in question does not have the 
necessary residence qualifications does not create a vacancy in the office by operation 
of law. Except when a vacancy in a public office occurs by reason of a specific statutory 
provision, it occurs only when(1) the term has expired; (2) the incumbent has died; (3) 
the incumbent has resigned; (4) or the incumbent has been removed by proper legal 
proceedings. Stowers v. Blackburn, {*191} W.Va. 90 S.E. 2d 277. None of these 
events having occurred, it is necessary to examine our statutory provisions relative to 
the vacancy of a county office. There is only one provision in the statute governing 
vacancies that could conceivably be applicable. Under Section 5-3-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation, an office of this type does become vacant "by failure of the officer to qualify 



 

 

as provided by law." The word "qualify" as used in this type of statute does not refer to 
eligibility for the office but rather to the performance of the acts which the chosen 
person is required to perform before he can enter into office, usually the taking of an 
oath and the filing of a bond. Bradley v. Clark, 133 Cal. 196, 65 Pac. 395; Archer v. 
State, 74 Md. 443, 22 Atl. 8; State v. Albert, 55 Kan. 154, 40 Pac. 286; Toy ex rel. 
Elliott v. Voelker, 273 Mich. 205, 262 N.W. 881.  

We understand that the judge in question became a bona fide resident of San Juan 
County in November of 1961. Since he will soon meet the two-year residence 
requirement, another question that may as well be answered now is the following: What 
is the effect of the removal of a disqualification to hold a particular office during the de 
facto officer's term?  

Again the courts are not agreed on their treatment of this problem, some holding that 
such removal of the disqualification completely validates the de facto officer's title to the 
office, while others take a contrary view. The result frequently depends on the nature of 
the disqualification which is removed. See A. L. R. 828.  

When the disqualification which is removed is the lack of a specified period of 
residence, we feel the better view is that acquisition of the necessary residence during 
the term of office validates the incumbent de facto officer's title to the office in situations 
where there is no de jure officer contesting for the office. Widincamp v. Wood, Ga., 
144 S.E. 900; Ex Parte Dones, 10 P.R.L. 170; State v. Carroll, 57 Wash 202, 106 Pac. 
748.  

In the last cited case the court stated as follows:  

"Hence, in this case, even though the relator were not qualified to accept the office 
tendered him when first made, he accepted it as far as he was able, and continued in 
the performance of its duties until after his disqualification was removed. If, therefore, 
the appointment did not legally take effect when first made and accepted, it became 
legally effective when relator continued in the performance of the duties of the office 
after his disqualification was removed."  

Our conclusion is that if the judge in question is still in office and is still performing the 
duties of the office, and if no de jure officer for this position has been appointed by the 
Governor in the interim, the de facto officer's title to the office will be completely 
validated upon his acquiring the required residence.  

A de facto officer's title to an office cannot be made an issue in any action or proceeding 
to which he is not a party, but such an officer may be ousted in a direct proceeding 
against him. Constantineau, De Facto Doctrine, Section 429; 67 C.J.S., Officers, 
Section 143; Martain v. Grandview Independent School District, Tex., 266 S.W. 607; 
Owen v. Reynolds, Va., 1 S.E. 2d 316.  

By: Oliver E. Payne  



 

 

Assistant Attorney General  


