
 

 

Opinion No. 63-97  

August 9, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mrs. Dorothy W. Neeley Secretary-Treasurer State Board of Cosmetologists Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Are the establishment licenses referred to in Section 67-17-8.1 N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), and the establishment licenses referred to in Section 67-17-16 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), two separate and distinct establishment licenses, 
one being issued for the operation of a cosmetological establishment, and the other 
being issued for the operation of "independent businesses within an establishment 
place of business," and if so, is the issuance of two (2) establishment licenses required 
for the operation of a cosmetological establishment employing operators, and also 
renting space for operation of independent businesses jointly?  

2. Is a shop owner (who had previously secured an establishment license to operate a 
cosmetological establishment) and converts to rental of space for "operating 
independent businesses" required to secure another establishment license for this 
purpose?  

3. Is the establishment license required by Section 67-17-16 supra, beginning January 
1, 1964, to be issued annually?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. No.  

OPINION  

{*211} ANALYSIS  

At the recent session of the New Mexico Legislature (1963), there was enacted House 
Bill 98 (Chapter 326) which legislation became effective on June 7, 1963.  



 

 

The new law amended the provisions of (old) Section 67-17-16 N.M.S.A., 1953 
Compilation, repealed (old) Section 67-17-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, and enacted 
a new Section 67-17-8.1.  

Section 67-17-16 as amended, in pertinent part sets forth the identical language in 
pertinent part of (old) Section 67-17-16, to-wit:  

"For issuing an establishment license to any cosmetological establishment, the fee shall 
be $ 100.00."  

New Section 67-17-8.1 (P.S.) in pertinent part reads:  

"B. No person shall practice any of the classifications described in the 
Cosmetology Act unless he is the proprietor of, or employed by, an establishment 
displaying a valid shop card, except that one or more operators may conduct 
independent businesses within an establishment if the owner procures the proper 
establishment license and {*212} shop card and remains responsible for compliance 
with the Cosmetology Act and regulations of the Board. Operators conducting 
independent businesses within an establishment need not procure another 
establishment license. (Emphasis ours).  

"C. For issuing an establishment license to any cosmetological establishment, the fee 
shall be $ 100.00. For issuing an establishment license to any cosmetological 
establishment allowing operators to conduct independent businesses the fee shall be $ 
100.00 beginning January 1, 1964."  

Prior to the said recent enactment of Section 67-17-8.1, supra, which statute became 
effective June 7, 1963, no statute existed to cover the subject of "independent 
businesses within an establishment."  

Presumably, the Legislature was cognizant of the then existing statutes pertaining to 
license fees for the conduct of cosmetological establishments when it enacted the 
entirely new Section 67-17-8.1, supra.  

In pursuance and amplification of such presumption, it is our opinion that it was the 
legislative intent to require the payment of a separate, a different and entirely new 
license fee.  

The holder of such a license no doubt correctly anticipates a substantial increase in the 
profits of his establishment to be derived from the rental of booths or parts of his 
establishment to the operators of independent businesses.  

Not so incidentally, the supervision and policing of the new establishments will 
necessarily entail considerable expense for which your department should be 
compensated. 53 C.J.S. Licenses, Section 14, pages 496-498, states:  



 

 

"The rules relating to the amendment or repeal of statutes and ordinances in general 
apply to the amendment of an act or ordinance requiring a license or imposing a license 
fee or occupation tax, or to the repeal of such an act or ordinance . . . depends on the 
intention of the legislature. . .  

Repeals by implication are not favored and the presumption is against an intention to 
repeal. However, a repeal may be made by implication where the material provisions of 
the subsequent statute or ordinance are utterly repugnant to, and inconsistent with, the 
prior statute or ordinance, or where, although the terms are not repugnant or 
inconsistent, the subsequent statute or ordinance covers the whole subject matter 
of the earlier statute or ordinance, embraces new provisions, and plainly shows that it 
was intended, not merely as a substitute for the earlier statute or ordinance, but to 
constitute the exclusive law of the state or municipality on the subject.. ." 
(Emphasis supplied)  

The law as stated in C.J.S., supra, is found under the general heading of licenses. To 
our mind, the questions posed by the query herein fall within such category. Although 
some provisions heretofore existing have been amended and others repealed, our new 
statute, supra, covering the subject of cosmetology licenses now constitutes the 
exclusive law of the State of New Mexico.  

Answering your questions in numerical order you are advised:  

{*213} 1. The establishment licenses referred to in Section 67-17-8.1, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.), and the establishment licenses referred to in Section 67-17-16, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) are two separate and distinct licenses.  

2. A shop owner who has previously secured an establishment license entitling him to 
operate a cosmetological establishment and converts, by virtue of Section 67-17-8.1, 
supra, to the rental of space for "operating independent businesses" is required to 
secure an additional establishment license.  

3. The answer to your question No. 3 is in the negative. Such license is not required to 
be issued annually.  

It is our understanding that before (old) Section 67-17-16 was amended by new Section 
67-17-16 becoming effective June 7, 1963, you required the payment of the sum of $ 
100.00 at the time of the issuance of an original license but only a $ 10.00 fee each year 
thereafter. We feel that the practice which you followed under the old law was proper 
and should be continued.  

By: Carl P. Dunifon  

Assistant Attorney General  


