
 

 

Opinion No. 64-111  

August 24, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Joel M. Carson, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Richard H. Folmar, Assistant Director, New Mexico Legislative Council Room 
201, State Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. What is the required deadline for registration of voters in a local option election?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 46-3-1, N.M.S.A., 1953 Compilation provides the procedures which must be 
followed in conducting a local option election to determine if the local option district will 
be allowed to sell alcoholic beverages. Any county, or any municipality having a 
population of over five thousand persons may conduct a local option election. Section 
46-3-1 (b), N.M.S.A., provides that the registration shall be shown by the registration 
books for the last preceding general election corrected to reflect the names of those 
persons who are eligible to vote in the local option election who were not registered for 
the general election and to omit the names of those persons who were eligible to vote in 
the last preceding general election, but who are no longer eligible to vote.  

We have been asked when the registration books should be closed to registration prior 
to the election. Section 3-2-19, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides:  

"The county clerk shall receive affidavits of registration at all times except that he shall 
close registration at five (5) o'clock p.m. on the thirtieth day preceding any election at 
which the registration books are to be furnished to the judges of election and shall 
reopen such registration on the Monday following such election . . ." (Emphasis 
supplied).  

In Opinion of the Attorney General No. 58-40, February 21, 1958 this office had 
occasion to review the above mentioned section 3-2-19 to determine if its provisions 
were applicable to municipal elections. We held that in municipal elections, the 



 

 

registration books were to be closed at five o'clock P. M. on the thirtieth day preceding 
the holding of the election. The reasoning upon which that opinion was based is sound 
and we hereby reaffirm its holding. Unless some other provision of the statutes would 
take a local option election out of the purview of section 3-2-19 its limitation on 
registration must govern the local option election.  

We find nothing which would lead us to believe that the requirements of Section 3-2-19 
do not apply to local option elections. Our attention has been called to the provision of 
N.M.S.A., Section 46-3-1 (b), which is quoted as follows:  

"Any qualified voter may, at any time after the holding of the last preceding general 
election, and not later than ten (10) days prior to the holding of the election, apply to the 
district court of the county wherein the election is to be held to correct or purge such 
registration as herein provided. The district court shall immediately consider any such 
petition, and, if it appears therefrom that any names should be stricken or added, shall 
order the clerk to correct, add to and purge the same accordingly, and the clerk shall 
make final corrected copies of said registration list available to the proper election 
officials the day of the election. Any order of the court so made shall remain under the 
control of the court until ten (10) days prior to said elections."  

This section does not purport to extend the time for the registration of voters in a local 
option election, but merely provides the mechanism whereby a qualified voter may seek 
redress if his or her name is not added to the registration lists. The section must be read 
in conjunction with N.M.S.A. 3-2-19. If the voter's name has not been added to the list 
prior to the closing of the registration books and the voter has registered prior to that 
time he may have his name added to the lists by following the procedure outlined in 
Section 46-3-1 (b), N.M.S.A., supra. We must therefore conclude that the registration 
books for a local option election should be closed at five o'clock p.m. on the thirtieth day 
preceding the holding of the election.  


