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QUESTION  

QUESTION  

Should royalties paid the United States for the benefit of the Navajo Indians be 
deducted from the valuation of the production of coal mined on the Navajo Indian 
Reservation by a non-Indian lessee for the purpose of computing the ad valorem tax 
due by the lessee?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

By the treaty of 1868, a tract of land, subject to the control of the federal government, 
was set aside for the use and occupation of the Navajo Indians. Treaty with Navajo 
Indians, 15 Stat. 667 (1868). Some of this land was found to contain coal and has been 
leased to a non-Indian lessee who mines the coal and pays a royalty to the United 
States as trustee for the Navajo Indians.  

Section 72-6-7(12) directs the State Tax Commission to:  

determine the average annual output value, being the market value of such average 
annual output, including any bonus or subsidy payments, less the deductions provided 
for in subsection 6 hereof, to be the taxable value of such year of all properties falling in 
classes (2) and (3) enumerated in subsection (2) hereof. In calculating the average 
output value of the severed products falling in class 3, the commission shall first 
deduct from the gross product any royalties belonging to the state or United 
States. (Emphasis supplied)  

The question which we must answer is whether royalties paid the United States in trust 
for the Indians may be deducted by the lessee in computing the value of the severed 
minerals for ad valorem tax purposes.  



 

 

The mineral lease which was executed by the non-Indian lessee was undoubtedly 
entered into pursuant to the provisions of 25 U.S.C.A. 3 which provides among other 
things that all monies received from royalties and rentals shall be deposited in the 
treasury of the United States to the credit of the Indians. It is thus clear that the money 
which the lessee pays to the United States is not money which belongs to the United 
States in the usual sense of the word, but rather it is money which the United States 
holds for the Indians. It is by this time well established that an exemption from taxation 
follows the beneficial title of the owner of the money rather than the legal title of a 
trustee. Northside Canal Co. v. State Board of Equalization, 8 F.2d 739, reversed on 
other grounds, 17 F.2d 55 (1926), Ken Realty Co. v. Johnson, 138, F.2d 809 (1943).  

We must therefore hold that royalties received for the benefit of an Indian tribe are not 
"royalties belonging to the . . . United States," and should not be deducted for the 
purpose of computing the value of severed minerals under Section 72-6-7 N.M.S.A.  


