
 

 

Opinion No. 64-112  

August 28, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Dan Sosa, District Attorney, Third Judicial District, Dona Ana County Court House, 
Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Must an individual subdividing property outside the five mile jurisdictional area of a 
city planning commission, file a subdivision plat if he divides such property into more 
than 3 but less than 25 parcels?  

2. Does an individual subdividing property within a city have to file a plat of the 
subdivision in the county clerk's office if he divides such property into more than 3 but 
less than 25 parcels?  

3. Are the provisions of Section 14-1-1 through 14-2-34, N.M.S.A., 1953 Compilation 
and 70-3-1 through 70-3-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) mandatory?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes, but see analysis.  

3. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to your first question is somewhat dependent upon the answer to your third 
question in that both involve the mandatory application of Sections 14-1-1 through 14-2-
34, N.M.S.A., 1953 Compilation. Looking only at the strict mandate of the statute we are 
compelled to say that the answer to your first question is "no." First of all, by 
qualification in your question, the property is taken out of the jurisdiction of a municipal 
planning commission. The property would be strictly under the jurisdiction of the county 
and not the city. Section 14-2-9, N.M.S.A., 1953 Compilation requires county 
commission approval of such a subdivision before a plat of the area may be filed. There 
is, however, no express statutory requirement that a plat must be filed; the only 



 

 

restriction concerns approval for plats that are filed. We could say that the requirement 
is implied, but a reference to other statutory sections convinces us that the legislative 
intent is against such an implied requirement. The Land Subdivision Act, Sections 70-3-
1 through 70-3-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) requires the filing of a plat before 
subdivided land may be sold. This Act, however, expressly exempts subdivisions of less 
than 25 parcels from any requirement contained in its provisions including the platting 
and filing requirement. The absence of any mandatory filing requirements in Section 14-
2-9, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation, coupled with the specific provisions of the 
Land Subdivision Act, forces us to conclude that an individual subdividing property 
outside the jurisdiction of a municipal planning commission does not have to file a plat if 
he divides the property into more than 3 but less than 25 parcels.  

Your second question concerns subdivided property that is located within the jurisdiction 
of a municipal planning commission. You have asked if the subdivider has to file a plat 
of his subdivision with the county clerk. Section 14-2-24, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
seems to provide a specific answer to your question. That section provides that a 
subdivision located in the platting jurisdiction of a municipality must be the subject of a 
plat to be filed with the county clerk of the county in which the land lies. The filing 
requirement, however, is optional in that the subdivider may pay the filing fee to the 
municipal planning commission and the commission may file the plat with the county 
clerk. This section, however, does specifically require the filing of the plat with the 
county clerk whether the filing be accomplished by the commission or the subdivider.  

Of necessity in discussing your first two questions we have indicated our answer to your 
third question. To reiterate, we state our opinion that the provisions of Sections 14-1-1 
through 14-2-34 are mandatory as respects the facts shown in your second question but 
are not mandatory for the facts shown in your first question. In all instances county 
commission approval or municipal planning commission approval is necessary for any 
attempted filing.  


