
 

 

Opinion No. 64-05  

January 21, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Alexander F. Sceresse, District Attorney, Second Judicial District, County Court 
House, Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the Land Subdivision Act apply to land which prior to the effective date of the 
Act, was divided into twenty-five or more parcels for the purpose of country living if the 
purchasers do not want the roads made public?  

2. Does the Act apply to a subdivision which has been in operation for several years 
and which originally contained more than twenty-five parcels but now contains less than 
twenty-five parcels?  

3. Under Section 2 (a) does the Act cease to apply to lots larger than five acres, ten 
acres, twenty acres or lots of other sizes?  

4. Is the owner of a large ranch, consisting of hundreds or even thousands of acres, 
required to comply with the Act if he desires to sell a portion of his ranch consisting of 
more than twenty-five parcels?  

5. Does Section 4-D of the Act require the seller to actually determine the depth of 
subterranean water by drilling or would an engineer's opinion be sufficient?  

6. May the seller meet the requirement of Section 4-D by stating unequivocally that he 
does not know the average depth of which subterranean sources of water are 
available?  

7. Section 8 of the Act provides for action to be brought after complaint by an individual 
alleging injury or upon the initiative of the Attorney General or the District Attorney. 
Since the purpose of the Act is to protect the purchaser is there any waiver possible 
where the purchaser wants to purchase the parcel for a special purpose?  

8. What type road constitutes "legal access" within the meaning of Section 3 and do the 
county commissioners have the discretion to waive the requirement that "legal access" 
be provided to each lot?  

CONCLUSIONS  



 

 

1. See analysis.  

2. No, but see analysis.  

3. See analysis.  

4. See analysis.  

5. See analysis.  

6. See analysis.  

7. See analysis.  

8. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

In your first question you ask if the Land Subdivision Act applies to land which was 
subdivided before the Act became effective. In those instances where the subdivision 
was completed and all lots were sold before the effective date of the Act, we are of the 
opinion that the owner or subdivider does not have to comply with the Act. We are of the 
opinion that the Act applies, however, to those situations, where the land was divided 
into 25 or more parcels before the effective date of the Act and portions of it were being 
offered for sale or lease at the time of the effective date of the Act. For example, if the 
land were subdivided prior to the effective date of the Act with but one lot left for sale on 
the effective date then the Act applies and the subdivider should comply with its 
provisions. See Section 70-3-9, N.M.S.A., (Supp. 1963).  

In answer to your second question we refer to Attorney General's Opinion No. 63-154 
which deals with the definition of subdivided land. In that opinion this office interpreted 
the Act to apply to land actually divided into twenty-five or more parcels or land which is 
subject to a definite proposal of subdivision. We enclose a copy of that opinion for your 
convenience. As a supplement to that opinion we would now say that the Act, by its own 
terms, cannot apply to a tract composed of less than twenty-five parcels. See Section 
70-3-2A, N.M.S.A., (Supp. 1963). We also reiterate that Section 70-3-9, N.M.S.A., 
(Supp. 1963) requires compliance only from those owners or subdividers of subdivided 
land presently being offered for sale or lease. Therefore we conclude that the Act does 
not apply to a particular parcel of land unless it was "subdivided land" on the effective 
date of the Act and parcels of it were thereafter offered for sale or lease.  

Your third question asks if the application of the Land Subdivision Act is in any way 
dependent upon the size of the lots involved. The statutory definition applied to tracts 
divided into twenty-five or more parcels. It does not mention the effect of the size of the 



 

 

particular parcels. We are of the opinion that the size of lots alone does not effect the 
definition. We stress, however, in accordance with Attorney General's Opinion 63-154, 
that whether or not a particular tract of land is a subdivision depends on the facts of 
each particular case. If the land is divided, for the purpose of sale or lease, into twenty-
five or more specific parcels, the definition applies.  

Your fourth question was specifically treated in Attorney General's Opinion 63-154. 
Suffice it to say here that we doubt that a large rancher would make such a definite 
proposal so as to be subject to the Act.  

The portion of Section 4 of the Act pertinent to your fifth question reads as follows:  

"It shall be unlawful to sell or lease until there has been disclosed in writing to the 
purchaser or lessee of a lot or parcel in the subdivided land, the following:  

* * *  

D. If water is available only from subterranean sources the average depth of such water 
within the subdivision."  

You have asked how the subdivider might indicate the average depth of water. The 
answer to your question depends on what would be a recognized method of estimating 
the average depth of water in a particular tract. We are of the opinion that the drilling of 
a well might not be sufficient to indicate the average depth for the entire tract and the 
evident purpose of the statutory requirement is to inform the prospective purchaser of 
the probable depth of water below his particular lot. We feel that the opinion of a 
qualified expert such as a qualified ground water hydrologist would be more appropriate 
than the estimate of the subdivider based on the actual drilling of a well. No more can 
be expected than that which would suffice as an opinion in our courts. We therefore 
conclude that the opinion of a qualified expert on the average depth of subterranean 
water is sufficient to comply with the mandate of the Act.  

The answer to your sixth question also turns on the wording of the portions of Section 
70--3-4D quoted above. The statute says that, if there is no other source, the average 
depth of subterranean water shall be disclosed. The wording is mandatory. A statement 
that the subdivider does not know the average depth is not a compliance with the 
mandate. It is incumbent on him to disclose the average depth of subterranean water. 
Only in this manner can the purpose of the Act be fulfilled.  

Turning to your seventh question we face a consideration of the enforcement provisions 
of the Act. Pertinent to our inquiry is Section 8 which reads as follows:  

"Whenever the attorney general of the state of New Mexico or any district attorney of a 
judicial district of the state of New Mexico, after a complaint has been filed by any 
individual alleging injury hereunder, or upon his own initiative, after investigation made, 
believes any officer, agent or employee of any firm or corporation or other person is 



 

 

knowingly violating or authorizing violation of any part of this act, he shall bring an 
action to enjoin the violation in any district court regardless of whether criminal 
charges are filed." (Emphasis added).  

The emphasized portion of the section just quoted obviously is subject to the 
interpretation that the filing of criminal charges is discretionary with the enforcing 
authority. Enjoining the violation, on the other hand, appears to be mandatory. We are 
of the opinion that this statute leaves the filing of charges to the discretion of the district 
attorney if he is otherwise permitted to exercise discretion.  

The courts in several other states have faced the question although our own court has 
not. The general rule appears to permit the exercise of discretion by the district attorney 
so long as he acts in good faith, and not arbitrarily, after a careful and accurate 
investigation. See State ex rel., McKittrick v. Wallach, 182 S. W. 2d 313, 155 A.L.R., 
1 (Mo. 1944). In Watts v. Gerking, 111 Or. 654, 228 Pac. 135, it was urged that a failure 
to prosecute would subject the district attorney to criminal charges. The court answered 
by saying that the district attorney is a quasi-judicial officer and as such possesses a 
certain discretion as to when, how and against whom to proceed. In New Mexico the 
district attorney is also recognized as a quasi-judicial officer. Ward v. Romero, 17 N.M. 
88, 125 Pac. 617. As such we feel that he must have a certain amount of discretion 
about filing criminal charges. On the other hand we do not think he can overlook clear-
cut violations. In fact his discretion is probably more stringently limited. For cases 
involving this abuse of discretion see the annotation at 155 A.L.R. 10. We are of the 
opinion that so long as the district attorney acts in good faith and not arbitrarily, he may 
refuse to bring criminal charges for violation of the Land Subdivision Act.  

Your last question seeks a definition of "legal access" as that term is used in Section 3 
of the Act. Section 3 of the Act prohibits the sale of subdivided land until "legal access" 
from each lot to an existing public way has been dedicated and accepted by the county 
commission. We turn to the Fourth Edition of Black's Law Dictionary and quote 
therefrom:  

"In real property law, the term 'access' denotes the right vested in the owner of land 
which adjoins a road or other highway to go and return from his own land to the highway 
without obstruction.  

* * *  

The right of 'access' as applied to a private wharf on public lands merely means that 
there may not be built an obstruction separating the lands from the navigable highway."  

These definitions have been approved in Stoner Mfg. Corp., v. Young Mens Christian 
Ass'n of Aurora, 13 Ill. 2d 162, 148 N.E. 2d 441; City of Oakland v. Hogan, 41 Cal. 
App. 2d 333, 106 P.2d 987; and City of Fort Worth v. Southwest Magazine, 358 S.W. 
2d 139 (Tex. Civ. App.). We are of the opinion that the definitions are applicable to 
Section 3 of the Act.  



 

 

As applied to Section 3 we think the definitions require that the owner or prospective 
owner of each lot should have the unrestricted opportunity to go and return, by 
automobile, from his lot to an existing public way. We also are of the opinion that the 
statutory section contemplates that the road be shown on the plat of the subdivision and 
shall become a dedicated road when the plat is approved by the county commission. 
Since Section 3 provides that it shall be unlawful to sell any lot until the road is 
dedicated we are of the opinion that this requirement may not be waived by the county 
commission.  


