
 

 

Opinion No. 64-114  

September 3, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Frank Bachicha, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable James C. Compton, District Attorney, Ninth Judicial District, County 
Court House, Portales, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Upon the sale of real property by a veteran entitled to an exemption and designated by 
him upon the property sold, may the Assessor and/or Treasurer allow such exemption 
to be applied to the taxes assessed upon remaining property owned by such veteran?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

At the outset it is well to point out that we are not here concerned with any of the 
requirements imposed by law in order to entitle the veteran to an exemption in the first 
instance. We are assuming in answering your question that such requirements have 
been met.  

Section 72-1-13, N.M.S.A., 1953 Compilation grants the subject exemption in the 
following language:  

"Real and personal property, including the community or joint property of husband and 
wife, of every soldier shall be exempt from taxation in the sum of two thousand dollars 
($ 2,000)."  

Such exemption is said therein to be applicable to all taxes levied in the year of 1933 
and all other which may thereafter be levied.  

There is no uncertainty as to what procedure is to be followed, as respects the property 
sold, upon the sale or other disposition by a veteran of his tax-exempt property to a non-
veteran. Such property simply ceases to be eligible for application of a veteran's 
exemption, as provided in Section 72-1-16 (B), N.M.S.A., 1953 Compilation, which 
reads as follows:  



 

 

"72-1-16. Proof of soldier's ownership. -- B. In the event the veteran sells or otherwise 
disposes of his property either by the execution of a deed or a real estate contract or 
any other instrument of conveyance, he shall immediately notify the county assessor of 
the sale or other disposal of the tax exempt property. On receipt of the notice, the 
county assessor shall immediately note the transfer on his assessment rolls and 
tax the property for the remaining portion of the year at its declared tax value 
without credit for the tax exemption. However, if the sale or transfer is to another 
veteran who is entitled to the tax exemption, the assessor upon proper application and 
proof shall allow the exemption to be continued in force." (Emphasis added).  

The procedure set forth above would require, in effect, the inclusion of the value of the 
sold property on the tax rolls at the date of sale, which would be analogous to the 
practice of including omitted property upon the assessment or tax rolls, as permitted by 
Section 72-2-42, N.M.S.A., 1953 Compilation. However a different question arises 
where there is sought to be deleted from the assessment or tax rolls the value of certain 
property. A deletion would be required if the veteran's exemption were allowed to be 
applied upon other property of the veteran for the remainder of the year from date of 
sale of the originally exempt property. There is no provision in the law which would allow 
deletions from the tax records after a certain "point in time" in the machinery employed 
for imposition and collection of taxes. This "point in time" is easily fixed by reference to 
certain pertinent statutes. Section 72-2-35, N.M.S.A., 1953 Compilation requires the 
county assessor to present to the Board of Equilization the original tax lists or schedules 
by the first Monday of April of each year. Upon presentation of these the Board of 
Equilization of each county within the state is required by Section 72-2-37, N.M.S.A., 
1953 Compilation, to review and examine the schedules or lists delivered by the 
assessor. Then Section 72-2-39, N.M.S.A., 1953 Compilation imposes the following 
duties upon the Boards of Equilization:  

"72-2-39. Record of action of board of equalization -- Return of schedules -- Date. -- 
The board shall endorse upon all schedules or lists its action thereon, and shall 
upon closing its meetings, and not later than May 15, return the schedules or lists 
to the assessor. The board shall also, upon closing its meetings, and not later than 
May 15, cause a summary to be prepared in duplicate of all instances in which the 
board has decreased or increased the assessed valuation of property placed thereon by 
the assessor. The summary shall contain the name of the affected taxpayer, the city or 
school district in which the property is located, the type of property, the assessor's 
valuation and the revised valuation placed thereon by the board. The original of such 
summary shall be certified as correct by the county clerk and shall be promptly 
delivered to the state tax commission at the close of the board's meetings." (Emphasis 
added).  

May 15 of the year appears to be the crucial date. This is the date upon which the 
finalization of the tax schedules, and the preparation of the tax rolls are based.  

Any changes which would be effected upon these tax records subsequent to May 15, 
affecting the status of the property included therein, would cause undue confusion and 



 

 

place a great burden upon those public servants charged with the duty of assessment 
and collection of ad valorem taxes. Further and most important, there is no legal 
authorization for such alterations.  

For the reasons expressed above, it is our opinion that the answer to your question, 
although in the affirmative, must be qualified to the extent that no exemption may be 
allowed to be diverted from the property upon which it was originally claimed, for use 
upon other property of the veteran, upon sale of the former, if such diversion is sought 
to be effected after May 15. Further, it must be understood that where the veteran has 
had the advantage of the exemption for a part of the year upon the property disposed 
of, he would not be entitled to the application of the exemption upon any other property. 
This is for the simple reason that the mechanics of taxation would not permit a pro-rata 
application (time-wise) of such exemption. Where, however, the veteran will agree to 
take no exemption upon the originally tax-exempt property, the transfer of such 
exemption in its entirety, to be applied upon other property owned by him since January 
1 ("tax day" in New Mexico), would be proper, so long as all of this takes place prior to 
May 15 of the tax year.  


